Hyppää pääsisältöön

Rosberg, Rosberg, Numminen, Numminen

Veroparatiisina tunnettu Panama Cityn skyline iltavalaistuksessa.
Veroparatiisina tunnettu Panama Cityn skyline iltavalaistuksessa. Kuva: Yle, Ghadi Boustani Panama,yökuva,palmut,Skyline

Panama-papereiden seasta löytyy lukuisia urheilijoita, joista kuuluisin lienee Barcelonan ykkösnyrkki Lionel Messi. Myös kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan eräiden henkilöiden yhteyksistä veroparatiiseihin on runsaasti aineistoa.

MOT ja Spotlight ovat toistaiseksi törmänneet aineistossa muutamiin suomalaisiin jääkiekkoilijoihin ja formulakuskeihin.

Formula 1:n maailmanmestari Keke Rosberg perusti vuonna 1981 Panamaan yrityksen nimeltään Euro Promotion Inc. Sen kautta Rosberg muun muassa myi talonsa Ibizalla. Rosbergin omistus yhtiössä peitettiin monimutkaisen bulvaaniomistuksen kautta, jossa apuna käytettiin kahta veroparatiisisaari Jerseyn yritystä. Yritys lakkautettiin 2001.

Keke Rosberg kertoi MOT:lle, että yhtiö oli ollut kyllä olemassa, mutta on ollut jo vuosia lakkautettuna. Rosberg ei kuitenkaan vastannut kysymykseen miksi yhtiö aikoinaan perustettiin. Hän ei näe yhtiön asioissa mitään ongelmia.

Myös Keken pojalla Nico Rosbergilla on sopimusjärjestelyjä veroparatiisiyhtiön kautta. Saksalaislehti Süddeutsche Zeitung on pyytänyt turhaan kommentteja Nico Rosbergilta.

Tamperelaisia
kiekkoilijoita

Suomen huippukiekkoilijoista veroparatiisiyhtiön ovat omistaneet Suomen maajoukkuepelaaja ja valmentaja Kalevi Numminen ja hänen poikansa Teppo Numminen, yksi kaikkien aikojen suurimmista suomalaispuolustajista Pohjois-Amerikan kiekkoliigassa NHL:ssä. Järjestely oli toiminnassa 1990-luvulla.

Isä ja poika omistivat yhtiön nimeltä Burnett Advertising Agency. Kalevi Numminen sanoi Ylen haastattelussa, että hänellä ei ole ”harmainta aavistusta” moisesta yhtiöstä.

Mossack Fonsecasta vuodetusta materiaalista löytyy myös tamperelaisen Ilveksen pitkäaikainen pääomistaja, Närpiössä syntynyt kiinteistösijoittaja, mutta Yhdysvalloissa jo pitkään asunut Vincent Manngard. Yhtiön nimi oli Duncan Scouting and Financing.
MOT ei tavoittanut Manngardia kommentteja varten.

NHL:ssä loistouran kiekkoillut Mikko Mäkelä oli mukana samaisessa yhtiössä. Mäkelä sanoi puhelinhaastattelussa, että ”täytyy nyt tunnustaa, että en ole ollut missään tekemisissä” tällaisen yhtiön kanssa.

MOT, Spotlight ja Yleisradion uutistoimitus jatkavat historian suurimman tietovuoden tutkimista. Yhtiön perustaminen Panamaan tai muihin ns. veroparatiiseihin ei ole laitonta. Laitonta on se, jos henkilö ei ilmoita niistä saatuja tuloja kotimaahansa. Yhtiöitä ei luonnollisestikaan saa käyttää rikollisiin toimiin kuten rahanpesuun.

Panama-paperit

Kommentit