Hyppää pääsisältöön

Saimaa-ilmiö on kotimaisten rockleffojen klassikko

Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä.
Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla Mikkelin Urheilupuistossa 1.6.1981. Saimaa-ilmiön konkkaronkka koolla. (Mikkelin Urheilupuisto 1.6.1981) Juice Leskinen Slam vahvistettuna Eppu Normaalin ja Hassisen Koneen jäsenillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Saimaa-ilmiö,Aki Kaurismäki,Mika Kaurismäki,Eppu Normaali,Hassisen Kone,Juice Leskinen Slam,Mikkeli,Tuuliajolla (rock-kiertue)

Suomirockin huiput Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali seilasivat kesällä 1981 pitkin Saimaata Tuuliajolla-kiertueella.

Tuuliajolla-kiertue oli poikkeuksellinen: keikkabussin sijaan bändit seilasivat pitkin Saimaata SS Heinävesi -höyrylaivalla ja keikkailivat Saimaan rannikkopaikkakunnilla. Keikkapysäkkeinä toimivat Lappeenranta, Mikkeli, Kuopio, Heinävesi, Punkaharju ja Joensuu.

Idean takana oli Juice Leskinen, joka sai myös Ismo Alangon ja Martti Syrjän innostumaan hankkeesta. Laiva starttasi toukokuussa 1981, ja samalla tehtiin sopimus keikkakesän dokumentoinnista. Sitä tulivat hoitamaan nuoret veljekset Aki ja Mika Kaurismäki, jotka oli juuri alkuvuonna palkittu Tampereen lyhytelokuvajuhlilla esikoiselokuvastaan Valehtelija.

Kaurismäet osuivat kultasuoneen, sillä kaikki bändit ovat huippukunnossa ja tunnelma on irtonainen ja hauska. Mukaan on tarttunut kestohittejä kultakin bändiltä (muun muassa Juicen Pilvee pilvee, Hassisen koneen Rappiolla ja Eppujen Puhtoinen lähiöni), ja keikkaputken kruunaa lopussa kuultava yhteisesitys Maamme-laulusta. Elokuvasta on tullut vuosien saatossa klassikko ja kulttisuosikki, joka vie katsojansa aitoihin kasaritunnelmiin.

Elokuvateattereihin keikkakesän tunnelmat saatiin tuoreeltaan: Saimaa-ilmiön ensi-ilta oli jo 11. syyskuuta 1981. Kaksituntisen dokumentin historiallista arvoa lisää se, että Juice Leskisen Slam-orkesteri hajosi vielä saman syksynä ja Hassisen konekin seuraavana vuonna, heti toisen Tuuliajolla-kiertueen jälkeen. Eppu Normaali sen sijaan teki seuraavana vuonna levyn Tie vie, joka varmisti bändille paikan suomalaisyleisön sydämissä.

Tuuliajolla-kiertueita järjestettiin 1980-luvulla kaikkiaan viisi, joista jokaisella oli mukana Eppu Normaali ja joku Juicen kokoonpano. Ismo Alangon Sielun veljet oli risteilyllä kerran, Dave Lindholm ehti mukaan neljänä vuonna eri kokoonpanoilla. Muita risteilybändejä vuosien aikana olivat myös muun muassa Sleepy Sleepers, Yö, J. Karjalainen ja Mustat Lasit sekä Popeda. Miehistä rokkiryypiskelyä rikkoi vain naisbändi Tavaramarkkinat vuonna 1984. Kiertuesarjan päätöskeikka järjestettiin Mikkelissä ilman laivaa kesällä 1986.

  • Saimaa-ilmiö (1981). Ohjaus: Aki ja Mika Kaurismäki. Esiintyjät: Juice Leskinen Slam, Hassisen kone ja Eppu Normaali.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa