Hyppää pääsisältöön

"Toteutin unelmani - asun Espanjassa futismutsina"

susan wicklund futismutsi espanjassa
susan wicklund futismutsi espanjassa Kuva: Yle/Simo Tynys futismutsiespanjassa

Futismutsi Espanjassa pohtii mitä unelmat maksavat: "Kerrostalokaksio, rivitalokolmio vai omakotitalo järven rannalla? Siinäpä pähkinä purtavaksi, kun futismutsi yrittää laskea paljonko rahaa on kulutettu jalkapallon takia. Periaatteessa on aivan sama onko käytetty rahamäärä minkälaisen asunnon arvoinen; joka tapauksessa se euromäärä on suuri."

Perheemme kohdalla vähäisempi kuluerä on ollut varusteiden, kuukausimaksujen tai kuljetusten kohdalla. Ellei kuljetuskuluihin lasketa mukaan lentomatkoja edestakaisin Suomen ja Espanjan välillä. Ja niitähän on lennelty ihan kiitettävästi.

Asumme Espanjassa futiksen takia. Miten tahansa jalkapalloon laitettu raha lasketaankin, aiheuttaa se tuskaa ja huonoa omaatuntoa. Mitä kaikkea muuta sillä rahalla olisi voinut saada aikaan.

jalkapallopeli
Intohimo ja taito kuuluvat olennaisena osana espanjalaiseen jalkapalloon. jalkapallopeli Kuva: Yle/Roy Roos futismutsiespanjassa

Suomessa asuessamme koulukin olisi ollut ilmaista eikä rahaa olisi kulunut suuria summia yksityiseen suomalaiseen kouluun täällä Aurinkorannikolla. Rahassa ei kuitenkaan voi mitata sitä suurta ja kansainvälistä ystäväpiiriä, jonka olemme täällä saaneet. Nyt ystävämme ovat kotoisin Syyriasta, El Salvadorista, Kolumbiasta, Venezuelasta, Boliviasta, Paraguaysta, Chilestä, Argentiinasta, Marokosta, Venäjältä, Ruotsista, Virosta, Englannista, Tanskasta, Norjasta, Espanjasta ja tietenkin Suomesta.

Esitän itselleni suoran ja vaikean kysymyksen: onko jalkapalloon kulutettu rahamäärä tuhlattu, uhrattu vai sijoitettu?

Esitän itselleni suoran ja vaikean kysymyksen: onko jalkapalloon kulutettu rahamäärä tuhlattu, uhrattu vai sijoitettu?

Jos uskoo johonkin asiaan niin kuin Eetu on uskonut urheiluun, niin en koe näiden vuosien menneen hukkaan. Perheemme on oppinut, että voimme elää hyvää elämää muuaallakin kuin Suomessa. Asioita voi ja on lupa tehdä erilailla eikä ole kiellettyä katsoa maailmaa erilaisista kulmista. Espanjalainen kulttuuri on opettanut tavan kohdella isovanhempia arvokkaasti, kuin kuninkaallisia. Perhe on pyhä asia, jota pitää kunnioittaa.

Pahoja asioita ja säälittäviä ihmiskohtaloita on nähty ehkä liikaakin. Väkivaltaa, köyhyyttä, alkoholismia ja kaikkia elämään liittyviä kurjia asioita. Monet tulevat Espanjaan ajatellen ongelmien ratkeavan itsestään auringon paisteessa, mutta todellisuus on karua. Olemassa olevat ongelmat usein vain suurenevat vieraassa maassa ja kulttuurissa.

maisema Andalucia
Arki on Andaluciassa Välimeren ihanteellisesta ilmastosta huolimatta hyvin samanlaista kuin Suomessa, eikä ympäristön kauneuttakaan aina näe samalla tavalla kuin lomaillessa. maisema Andalucia Kuva: Yle/Roy Roos futismutsiespanjassa

Espanjalainen jalkapallokulttuuriakin on ollut erittäin vaikea oppia. Ulkomaalainen on aina kakkonen vaikka kuinka taitava pelaaja olisikin. Välillä miettii, että onneksi sentään Eetu näyttää espanjalaiselta tumman ulkonäkönsä takia. Yhden joukkueen vanhemmat sanoivatkin tunnistavansa aina suomalaiset ulkonäön perusteella, mutta heidän mielestään Eetu on kuin espanjalainen.

Unelmani on aina ollut asua ulkomailla. Elän täällä Espanjassa siis unelmaani todeksi - vai elänkö sittenkään. Tällä hetkellä unelmoin asumisesta omassa kotimaassani Suomessa.

Kun uskoo unelmiinsa niin kaikki on mahdollista.

Arki on samaa arkea missä tahansa asuukin, enkä enää osaa oikein arvostaa joka päivä eriväriseltä näyttävää upeaa merta kauppareittini varrella. Tästä hetkestä lähtien lupaan itselleni katsoa tuota merta taas uusin silmin.

blogi 2 kuva juhlapöydästä
Espanjalaiset omaavat juhlimisen taidon ja löytävät syitä fiestan viettoon pienistäkin asioista. Me suomalaisetkin voisimme keksiä juhlimisen aiheita enemmän, sillä niitä kyllä riittää. blogi 2 kuva juhlapöydästä Kuva: Yle/Roy Roos futismutsiespanjassa

Onko tämä lasteni ja erityisesti Eetun unelma myöskin vai ei. Päätös asumisesta Espanjan arjessa tai Suomen arjessa, tehtiin futismutsi ja lapset yhdessä. Eivätkä ratkaisut ole olleet helppoja. Ei todellakaan.

Miten tälle kaikelle voisi määritellä hintaa. En osaa kuvitella mielessäni niitä numeroita, joita kirjoittaisin hintalappuun. Hintalapun tuoteselosteessa olisi kuitenkin enemmän plussaa kuin miinusta.

Kun uskoo unelmiinsa niin kaikki on mahdollista. Keep on dreaming! Uskalla unelmoida!

Susan Wicklund

LUE myös ensimmäinen Futismutsi Espanjassa -kirjoitus:
"Espanjassa olen futismutsina pulassa - jatkuvaa prässiä ja puolustusta!"

LUE miten Susanista tuli Futismutsi Espanjassa:
"Kaikki on mahdollista meille suomalaisillekin"

KESKUSTELUA lasten harrastuksista osoitteessa yle.fi/futisvanhemmat tiistaina klo 20.30 - sen jälkeen kun sarjan toinen jakso on tullut TV1:ltä klo 20 alkaen. Keskustelussa mukana Futismutsi Espanjassa.

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä ja osallistu keskusteluun sarjan Facebookissa.

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."