Hyppää pääsisältöön

Veljet-dokkari kertoo näyttävästi Sielun veljien 1980-luvusta

Sielun veljet Tahvo Hirvosen elokuvassa Veljet.
Sielun veljet Tahvo Hirvosen elokuvassa Veljet. Kuva: YLE veljet

Sielun veljien maallinen vaellus on tallentunut Tahvo Hirvosen rock-dokumenttiin Veljet, jossa nähdään ja kuullaan runsaasti suggestiivisen bändin keikkailua.

Tahvo Hirvosen kuvaama ja ohjaama pitkä dokumentti Veljet on kuvaus Sielun veljet -yhtyeen keikkailusta 1980-luvulta 1990-luvun alkupuolelle. Useina vuosina kuvattu elokuva on valmistunut vuonna 1991. Seuraavana vuonna Sielun veljet hajosi palatakseen yhteen vasta 2010-luvulla. Dokumenttiin on tallentunut melkoinen annos kulttibändin keikkahistoriaa ja tempauksia.

Sielun veljet Tahvo Hirvosen elokuvassa Veljet.
Sielun veljet Tahvo Hirvosen elokuvassa Veljet. Kuva: YLE veljet

Veljet-elokuvassa käydään läpi bändin varhaisvaiheet, eli miten koko kansan suosikin Hassisen koneen raunioille perustettu rämärokkibändi karkotti yleisön keikkapaikoilta ja esiintyi tyhjille saleille. Ja kuinka salit alkoivat täyttyä kun bändi ei antanut periksi, vaan veti täysillä ja spontaanisti koikkelehtien, niin että yhdistettynä Hannu "Vinski" Viholaisen valomaailmaan bändi sai maineen teatraalisena shamaaniorkesterina. Live-esiintymisiin panostava bändi ei aluksi meinannut edes levyttää ollenkaan, koska valot eivät pääse levyllä esiin.

Dokumentti on rikas ja rosoinen katsaus omaperäiseen bändiin ja sen lukuisiin sivurönsyihin, joista nähdään muun muassa erilaisia teatterikokeiluja sekä iskelmäorkesteri Kullervo Kivi & Gehenna.

Ohjelmassa kuullaan seuraavat Siekkarien kappaleet: Ihminen, Sielun veljet, Ossin jälkeiset, Kanoottilaulu, Tuulelta vastauksen saan, Blowing in the Wind, Säkenöivä voima, Lasinen elämä, Karjalan kunnailla, Ikävä, Lapset, Sumuista hymyä, Tiskirätti, Rakkaudesta, Liput liehuvat, Huuhaa puuhaa, Kolmatta linjaa takaisin, Onnellinen päivä ja Kulkurin iltatähti.

  • Veljet (1991) Ohjaus Tahvo Hirvonen. Kuvaus Tahvo Hirvonen. Esiintyjät Ismo Alanko, Jukka Orma, Jouko Hohko, Alf Forsman, Hannu Viholainen. Tuotanto Pettufilmi Oy ja TV1 Yhteistuotannot.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa