Hyppää pääsisältöön

Yle siirtyy HD-aikaan maaliskuussa 2020

Suomi siirtyy kokonaan HD-aikaan kun normaalitasoiset SD-lähetykset päättyvät 31.3.2020. Teräväpiirto- eli HD-lähetykset ovat maaliskuussa 2020 katsottavissa antenniteitse koko Suomessa. Tv-lähetykset jatkuvat nykylaatuisina antenniverkossa siis vuoden 2020 kevääseen saakka.

Jo nyt suomalaisissa kotitalouksissa katsotaan televisiolähetyksiä teräväpiirtona. Tällä hetkellä kaikki suomalaiset eivät kuitenkaan voi katsella HD-lähetyksiä antennitalouksissa. VHF- ja UHF-alueilla asuvat ovat eriarvoisessa asemassa. Vuonna 2020 kaikki suomalaiset voivat katsoa HD-lähetyksiä yhtenäisellä tavalla antenniteitse. Lisäksi HD:tä on tarjolla kaapeli- ja IPTV-katsojille - kuten tälläkin hetkellä.

Ylen kanavat ovat jo nyt laajasti tarjolla teräväpiirtona

  • Kaikki Ylen tv-kanavat ovat tarjolla katsojille HD-muotoisina suomalaisten kaapeli- ja IPTV-operaattoreiden kanavavalikoimassa
  • Kaikki Ylen HD-muotoiset kanavat näkyvät satelliittijakelussa Canal Digitalin asiakkaille
  • Antennijakelussa kaikki Ylen HD-muotoiset kanavat, Yle TV1 HD, Yle TV2 HD, Yle Fem HD ja Yle Teema HD, ovat nähtävissä DNA:n VHF-verkossa
  • Ylen teräväpiirtokanavien seuraaminen antenniverkosta edellyttää tällä hetkellä DNA:n VHF-verkkoon suunnattua VHF-antennia
  • Ylen tv-lähetykset näkyvät HD-muotoisina Yle Areenassa

Yle on tarjonnut kanaviaan välitettäväksi HD-muodossa vuodesta 2011 ja tekee tv-ohjelmatuotantonsa jo nyt lähes täysin HD-tasoisena. Viimeisetkin tuotannot ovat teräväpiirtoa vuoden 2016 loppuun mennessä. Hankintaohjelmista ostetaan aina teknisesti mahdollisimman hyvälaatuinen versio.

Antennitaloudessa teräväpiirto-tv-ohjelmia voi katsella vastaanottimella, joka voi olla integroitu DVB-T2-virittimellä varustettu televisio tai Full HD/HD Ready -televisioon liitetty DVB-T2-sovitin eli digiboksi.

Jo nyt kolmanneksessa Suomen antennitalouksista on HD-vastaanotin. Arvioiden mukaan suomalaiset uusisivat laitteitaan joka tapauksessa siihen tahtiin, että vuonna 2020 lähes joka kodissa on HD-vastaanotin.

Yle tuottaa jo nyt käytännössä kaikki ohjelmansa HD-tasoisina. Kun SD-lähetykset päättyvät, ohjelmia ei enää tarvitse muuntaa jakelua varten huonompaan laatuun. Myös jakelukustannuksia säästyy, kun päällekkäinen SD- ja HD-jakelu päättyy.

HD-siirtymä jo vuonna 2020 on koko tv-toimialan yhteinen tahto. Siirtymä luo uusia mahdollisuuksia kaikille tv-toimijoille ja osaltaan turvaa myös televisiotarjonnan monimuotoisuuden Suomessa.

  • Teräväpiirtoon siirryttäessä Suomen antennitaloudet tarvitsevat HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin.
  • Tv-lähetykset jatkuvat nykylaatuisina antenniverkossa vuoden 2020 kevääseen saakka.
  • HD-siirtymässä on kyse globaalista television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä. Uusi tekniikka tarjoaa entistä paremman kuvanlaadun ja monikanavaäänen.
  • Television DVB-T-jakelutekniikka korvataan taajuuksia tehokkaammin käyttävällä DVB-T2-jakelutekniikalla. Se mahdollistaa HD-kanavien jakelun maanpäällisessä verkossa. Samalla MPEG-2-pakkaustekniikka korvataan tehokkaammalla MPEG-4-pakkaustekniikalla.

Usein kysyttyä HD:stä

Yle övergår till HD i mars 2020

Hela Finland går in i HD-eran då sändningarna i standardkvalitet, SD-sändningarna, upphör 31.3.2020. Högupplösnings- eller HD-sändningarna syns i det markbundna nätet i hela Finland i mars 2020. Fram till våren 2020 fortsätter alltså tv-sändningarna i standardkvalitet i marknätet. Läs mera.

Päivitetty 13.8.2018, lisätty tieto että kaikki Ylen HD-muotoiset kanavat näkyvät Canal Digitalin asiakkaille.