Hyppää pääsisältöön

Kuumat miesvartalot, hauskaa hupia! Mieskarkkia tarjoillaan enemmän ja enemmän – miksi se on niin ok?

Naisia on esineellistetty vuosikymmenet. Nyt sama tapahtuu miehille, ja voittajia ovat ennen muuta markkinavoimat.

Uutisotsikoita kuumista miehistä. // Kuva: Kuvakaappaus Joe Manganiellon Instagramista.

"Näyttää varmalta, ettei internetin kuumat kundit -trendille loppua näy. Ja hei, se sopii minulle todella hyvin."

Näin Elite Daily -verkkolehden toimittaja Kaylin Pound aloitti viime vuonna julkaistun juttunsa. Sen varsinaisena sisältönä lukijoille esitellään 20 kuvaa tatuoiduista lihaksikkaista miehistä, joita Pound luonnehti jutussa naurettavan kuumiksi.

Pound on ihan oikeassa: internetin kuumat kundit -trendille ei näy loppua. Lihaksikkaat, komeat ja paljasta pintaa esittelevät miehet ovat inspiroineet uutistoimituksia ympäri maailman kirjoittamaan esimerkiksi tällaisia otsikoita:

19 kuumaa kundia sängyssä auttaa sinut selviämään päivästä (Huffington Post)

”Hottismiehet koirien kanssa” on sinun uusi suosikkifiidisi Instagramissa (TIME)

Kuumat kundit kissanpentujen kanssa -Instagram on uusi lempiasiamme (Britannian Metro-lehti)

Jos ei jaksa kierrellä netissä etsimässä listajuttuja kuumista miehistä, Buzzfeediltä voi tilata sähköpostiin Dude A Day -nimisen uutiskirjeen. Se lupaa inboxiin kuvan seksikkäästä vähäpukeisesta miehestä joka arkipäivä.

Kuumat miehet -journalismi ja mieskarkin tarjoilu on hauskaa ja kepeää viihdettä, jonka saatesanoissa yleensä kosiskellaan naisyleisöä ja muistutetaan, miten juttuun listatut hunkit ja urokset piristävät päivää. Myös Suomessa iltapäivälehdet ja viihdeuutissivustot julkaisevat listajuttuja kuumista miehistä.

Myös YleX on kirjoittanut kuumista miehistä. YleX:n juttu räppäreiden lihaksikkaista vartaloista vuodelta 2014 oli yksi vuoden luetuimmista jutuista.

YleX:n juttu räppäreiden miesvartaloista.

Eikö näissä listajutuissa ole jotain outoa? Samaan aikaan, kun naisten seksualisoimiseen ja esineellistävään kuvastoon on alettu vähitellen puuttua, kuumat kundit -trendi porskuttaa ikään kuin täysin ongelmattomana, hauskan seksikkäänä uutissivujen piristeenä.

- Kaksinaismoralististahan tämä toki on, sanoo Jyväskylän yliopiston lehtori Hannele Harjunen. Hän on sukupuolentutkija – ammattifeministi, kuten hän itseään luonnehtii.

- Jos ei hyväksy esimerkiksi tyttökalentereita, ei voi oikein hyvällä katsoa poikakalentereitakaan.

Mieskuvasto muuttunut 90-luvulta lähtien

Verkkolehtien listajutut eivät tietenkään ole koko kuva. Kuumat kundit -trendiin saattaa törmätä esimerkiksi elokuvissa, tv:ssä ja työelämässä. Työpaikoilla, joilla tyttökalenterin ripustaminen seinälle olisi mahdottomuus, saattaa olla ihan ok pitää esillä kuvia paidattomista miehistä. Arkikeskusteluissa kuumista miehistä saatetaan puhua hyvinkin vapaasti.

- Ajatellaan, että se on hauskaa kepeää puhetta, kun naiset puhuvat miehistä näin. Mutta jos miehet puhuvat naisista näin, tulee nopeasti näpeille, Harjunen sanoo.

Oikeastaan kyse ei ole mistään ohimenevästä tai väliaikaisesta trendistä. Kuumien kundien esitteleminen julkisuudessa on lisääntynyt jo ainakin parinkymmenen vuoden ajan.

- Meillä on 90-luvun alusta lähtien tullut enemmän ja intensiivisemmin seksualisoivaa mieskuvastoa, sanoo Åbo Akademin tutkija Jan Wickman.

Kuvakaappaus Voicen otsikosta.

Wickman on samaa mieltä siitä, että miesvartaloiden seksualisoimiseen suhtaudutaan yleensä varsin kepeästi – mitä listajututkin ilmentävät. Sille on kuitenkin loogisia selityksiä. Taustalla vaikuttavat miesten ja naisten erilaiset asemat yhteiskunnassa: jos joku nähdään vahvana ja puolustuskykyisenä, hänen esineellistämiseensä voidaan suhtautua tällä tavalla ilakoivasti ja kevyemmin.

Naisten esitteleminen seksuaaliobjekteina saatetaan tulkita paljon vakavampana asiana siksi, että naiset kärsivät seksuaalisesta väkivallasta, hyväksikäytöstä ja prostituutiosta selvästi enemmän kuin miehet. Sen takia naiskuviin tulee toisenlainen sivumaku.

- Toisaalta kyllähän tästä seuraa se, että joskus on vaikeaa nähdä miehiä ja erityisesti nuoria miehiä hyväksikäytön kohteena silloinkin, kun se olisi tarpeen. Mutta toki tässä taustalla on se, että sukupuolten asemat ovat erilaiset yhteiskunnassa.

Harjunen sanoo, että esineellistämisestä on aina ollut naisille paljon vakavammat seuraukset kuin miehille, koska naiset ovat olleet altavastaajan asemassa yhteiskunnassa.

- Miesten kohdalla tähän suhtaudutaan vähän naureskellen tai huumorilla, se on ihan totta. Se koomisuus tulee siitä yllättävyydestä, että miestä, joka yleensä mielletään uran, pätevyyden, älyn tai rahan kautta, ajatellaankin seksiobjektina tai lihanpalana.

Markkinavoimat hyötyvät miesten seksualisoimisesta

Mutta tämäkö nyt sitten on se ongelma? Kuten Harjunen ja Wickman sanovat, naiset on laitettu poseeraamaan seksualisoiviin kuviin jo vuosikymmenten ajan, ja naisvartaloa on aina käytetty esimerkiksi mainonnan ja pornon työkaluna. Miehiäkö tässä pitäisi silti sääliä? Usein kuulee argumentin, että koska kerran naisia on esineellistetty ja käytetty seksuaalisesti hyväksi niin pitkään, on vain reilua, että nyt myös miehet saavat maistaa samaa lääkettä.

Kuvakaappaus Buzzfeedin otsikosta

Wickman sanoo, että mieskehon esineellistämistä voi pitää tavallaan markkinatalouden vastauksena feministiseen kritiikkiin. Hänestä on selvää, että markkinavoimat hyötyvät kuumat kundit -trendistä.

- Kyllä tässä näkyy joskus tällaisia kaupallisia pyrkimyksiä, että ratkaistaan tasa-arvo-ongelma niin, että seksualisoidaan sitten kaikkia. Myös miesvartalosta on tullut kulutuksen kenttä.

Wickman muistuttaa, että naisille on jo pitkään myyty ihovoiteita, meikkejä ja hiustuotteita. On hyvää bisnestä, että myös miehet on saatu ostamaan ikääntymistä hidastaviksi väitettyjä voiteita ja kauneustuotteita.

"Kyllä tässä näkyy joskus tällaisia kaupallisia pyrkimyksiä, että ratkaistaan tasa-arvo-ongelma niin, että seksualisoidaan sitten kaikkia."― Jan Wickman

Käsitys hyväksytystä naisvartalosta on jo pitkään ollut hyvin kapea. Hoikkuus, hyvä iho, riittävän suuret rinnat ja tuuheat hiukset ovat määrittäneet naisia esimerkiksi työmarkkinoilla, ja ylipainoiset naiset tienaavat tutkimusten mukaan vähemmän kuin normaalipainoiset. Harjunen puhuu naisten kaksinkertaisesta CV:stä: paitsi että naisten pitää todistaa pätevyytensä työkokemuksella ja osaamisella, heitä arvioidaan esimerkiksi työhaastatteluissa myös ulkonäkönsä perusteella.

- Samalla tavalla voi ajatella, että näin tulee tapahtumaan myös miehille, jos tämä kehitys jatkuu. Meillä voi kohta olla hyvin kapea käsitys siitä, minkälainen on hyväksyttävä miesruumis. Se taas voi tarkoittaa, että todennäköisesti varsinkin nuorten miesten keskuudessa syömishäiriöt lisääntyvät samalla tavalla kuin ne naisilla ovat jo selvästi lisääntyneet.

Miesten kasvavasta innostuksesta treenata vartaloaan ja kasvattaa lihaksiaan on puhuttu myös Suomessa viime vuosina. Nuorten miesten syömishäiriöiden on kerrottu jäävän huomaamatta terveydenhuollossa, koska niitä ei edes ymmärretä epäillä.

Harjusen mukaan ei olekaan itsestään selvää, että miehet olisivat tulevina vuosikymmeninä samalla tavalla etuoikeutettuja kuin nykyään. Mitä tulee ulkonäköpaineisiin, miehet näyttävät jo menettävänsä etuoikeutensa eivätkä ole yhtä suojassa paineilta kuin ennen.

- Nuorempien miessukupolvien kohdalla ei ole ollenkaan sanottua, että heidän asemansa olisi niin hyvä tai että naiset olisivat heille alisteisia. Nuoret naiset ovat jo Suomessa esimerkiksi paljon paremmin koulutettuja kuin nuoret miehet.

Esineellistävä kuva voi herättää kaksijakoisia ajatuksia

Yleensä ihmiset pitävät kapeita ulkonäkömalleja huonoja asiana. Kun muotitalot kertovat tekevänsä vaatteita kaiken kokoisille ihmisille ja nostavat esiin XL-malleja, vastaanotto on yleensä hyvin myönteistä.

Miksi silti naisia on esineellistetty niin pitkään ja miehiä esineellistetään kiihtyvällä tahdilla? Eivätkö kaikki ole kuitenkin sitä mieltä, että tässä on ongelma?

- Meillä on varmaan vähän kaksijakoinen suhde näihin kuviin kaiken kaikkiaan, osittain yhdellä ja samalla ihmiselläkin, Jan Wickman sanoo.

Kuva kuumasta kundista tai paljaspintaisesta naisesta voi yhdellä hetkellä tuottaa katsojalle visuaalista mielihyvää - sen takiahan kuvat ovat olemassakin. Kukaan ei varmaan myöskään halua, etteikö toisten ihmisten vartaloita saisi pitää viehättävinä, seksikkäinä tai kuumina.

Sama ihminen voi kuitenkin toisena hetkenä olla sitä mieltä, että yleisellä tasolla yltyvä seksualisointi on ongelma, niin miehille kuin naisillekin.

Lisäksi yhteiskunnallisessa keskusteluissa ja esimerkiksi tämän jutun tapaisissa artikkeleissa on helppo olla sitä mieltä, että jokin asia on ongelma ja me kaikki ajattelemme niin.

- Mutta mehän nyt kerta kaikkiaan ajattelemme eri tavoin. Nämä kuvat ovat joillekin paljon suurempi ongelma kuin toisille ja joillekin paljon suurempi nautinto kuin toisille.

Lue myös:

Fittien mimmien kauneuspuheet ärsyttävät monia – kuka saa puhua vartalostaan hyväksyvään sävyyn?

Charlize Theron avautui kauniiden näyttelijöiden ongelmista: ”Hyvät roolit menevät muille”

Miehet kritisoivat, naiset nalkuttavat – kiihtynyt keskustelu parisuhteista opetti meille naisvalitus-termin