Hyppää pääsisältöön

Sirkkaäyriäinen on tappaja klovnin puvussa

sirkkaäyriäinen, odontodactylus scyllarus
sirkkaäyriäinen, odontodactylus scyllarus Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Sirkkaäyriäinen on maailmanennätysrapu. Sillä on eliökunnan nopein nyrkinisku ja kenties monimutkaisimmat silmät.

Sirkkaäyriäinen hämmästyttää paitsi lystikkäällä ulkomuodollaan, myös konemaisellla kyvyllään tehdä silppua saaliistaan. Sirkkaäyriäiset luokitellaan keihästäjiin ja murskaajiin. Murskaajien eturaajan isku voi olla jopa 23 metriä sekunnissa. Iskun voima vastaa pienikaliiperisen aseen luotia.

Sirkkaäyriäisen vasen koukku on niin voimakas, että se saa veden kiehumaan kohteessaan ja synnyttää tuhoisia kavitaatiokuplia!

Kunnioitusta herättävät myös sen silmät, jotka koettelevat inhimillisen käsityskyvyn rajoja. Sillä on kolme pupillia per silmä, joilla se mittailee äärimmäisellä tarkkuudella, onko saalis iskuetäisyydellä.

Aivoille vähemmän pureskeltavaa

Siinä missä ihmisen värinäkö perustuu kolmeen erilaiseen värireseptoriin, sirkkaäyriäisellä on 12 erilaista värireseptoria. Se näkee sähkömagneettisen säteilyn spektrin ultravioletista infrapunaiseen. Se kykenee jopa näkemään valon polarisaatioasteen eli sen missä kulmassa valoaallot kulkevat.

sirkkaäyriäinen
Sirkkaäyriäinen, Odontodactylus scyllarus sirkkaäyriäinen sirkkaäyriäinen,Sirkkaäyriäiset

Voisi kuvitella, että sirkkaäyriäinen kykenee erottelemaan värejä hyvinkin tarkasti, mutta itse asiassa sen silmät ovat kehittyneet monimutkaisiksi, jotta sen aivoilla olisi vähemmän pureskeltavaa. Silmät esikäsittelevät visuaalista informaatiota, jotta aivot voisivat reagoida ärsykkeisiin nopeammin. Se siis käyttää silmiään ikään kuin aivojen jatkeena.

sirkkaäyriäinen
Yllä ihmisen värireseptorien, alla sirkkaäyriäisen värireseptorien valovasteet. sirkkaäyriäinen Sirkkaäyriäiset

Sirkkaäyriäinen pystyy ylivertaisten silmiensä ansiosta salamannopeasti tunnistamaan potentiaalisen saaliseläimen värin. Tästä on etua sen tyypillisessä elinympäristössä eli värikylläisillä koralliriutoilla.

Sirkkaäyriäisnaiset keskuudessamme

On arvioitu, että osalla ihmisistä on sirkkaäyriäismäisiä ominaisuuksia. Harvinainen geenimutaatio X-kromosomissa saattaa mahdollistaa neljän erilaisen värireseptorin muodostumisen verkkokalvolle. Teoriassa tämä mahdollistaisi tetrakromaattisen värinäön, eli paljon tavallista trikromaattista värinäköä paremman värien erottelukyvyn.

Tetrakromatismin geeni ilmenee vain naisissa. Miehet voivat olla geenin kantajia, mutta heissä se aiheuttaa lievää värisokeutta. Onkin todennäköistä löytää tetrakromaattinen nainen perheestä, jossa miehillä on värisokeutta.

Vielä näitä “sirkkaäyriäisnaisia” ei ole löydetty, mutta ilmiötä tutkitaan. On mahdollista, että useimmat mahdollisista tetrakromaatikoista eivät edes tiedä poikkeuksellisesta kyvystään. Tietämättään he saattavat erottaa jopa miljoonia värisävyjä enemmän kuin me muut.

Sirkkaäyriäinen, Kiia Beilinson 2016
"Sirkkaäyriäinen", Kiia Beilinson, 2016, akryyli paperille Sirkkaäyriäinen, Kiia Beilinson 2016 Kuva: Kiia Beilinson kiia beilinson
Kommentit
 • Hyvä kysymys: Kuinka pitkä on nykyhetki?

  Ajan perimmäinen luonne on vielä tuntematon.

  Elämme menneisyyden ja tulevaisuuden välissä, ajassa nimeltä nykyhetki. Kuinka pitkä tämä hetki on? Vastaus vie nykyfysiikan äärirajoille.

 • Miltä tuntuu olla painoton?

  Ole kuin lintu, lennä vapaasti.

  Painovoima on kuin kahle, joka vetää koko ajan alaspäin. Kun siitä pääsee eroon, näyttäytyy maailma erilaisena ja voit liikkua kolmessa ulottuvuudessa. Se on upea tunne, jota jää kaipaamaan.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Tiede

 • Hyvä kysymys: Kuinka pitkä on nykyhetki?

  Ajan perimmäinen luonne on vielä tuntematon.

  Elämme menneisyyden ja tulevaisuuden välissä, ajassa nimeltä nykyhetki. Kuinka pitkä tämä hetki on? Vastaus vie nykyfysiikan äärirajoille.

 • Kalevala 2.0: räppiä, loitsuja ja viisaita näkijöitä – myös tänään!

  Mitä Kalevala on nykypäivänä?

  Lönnrotin käsityksen mukaan runot kertoivat myyttisiä tarinoita muinaisista suomalaisista ja kuvasivat kansamme historiaa, ja näistä hän kokosi Suomelle kansalliseepoksen - nousevan kansallisuusaatteen hengessä. Mutta mitä Kalevala on nykypäivässä? Miten loitsut, sauna ja yrtit ovat käytössä tänä päivänä? Mitä kansalliseepoksen keskeiset hahmot – Väinämöinen, Aino, Ilmarinen ja Louhi – ovat tänään?

 • Varoitus: tämä kuva saattaa järkyttää maailmankuvaasi

  Luotaimen ottama kuva näyttää kuinka mitätön maapallo on.

  Tasan 30 vuotta sitten Nasan Voyager 1 -avaruusluotain suuntasi kameransa kohti maapalloa ja otti erään avaruuslentojen historian tärkeimmistä valokuvista. Äkkiseltään katsottuna kuvassa ei ole juuri muuta kuin mustaa ja Auringon häikäisystä johtuvaa vaaleaa sumua. Mutta kun kuvaa katsoo tarkasti, on siellä pieni valopiste.

Uusimmat sisällöt - Tiede