Hyppää pääsisältöön

Sirkkaäyriäinen on tappaja klovnin puvussa

sirkkaäyriäinen, odontodactylus scyllarus
sirkkaäyriäinen, odontodactylus scyllarus Kuva: Yle/Tiede prisma studio

Sirkkaäyriäinen on maailmanennätysrapu. Sillä on eliökunnan nopein nyrkinisku ja kenties monimutkaisimmat silmät.

Sirkkaäyriäinen hämmästyttää paitsi lystikkäällä ulkomuodollaan, myös konemaisellla kyvyllään tehdä silppua saaliistaan. Sirkkaäyriäiset luokitellaan keihästäjiin ja murskaajiin. Murskaajien eturaajan isku voi olla jopa 23 metriä sekunnissa. Iskun voima vastaa pienikaliiperisen aseen luotia.

Sirkkaäyriäisen vasen koukku on niin voimakas, että se saa veden kiehumaan kohteessaan ja synnyttää tuhoisia kavitaatiokuplia!

Kunnioitusta herättävät myös sen silmät, jotka koettelevat inhimillisen käsityskyvyn rajoja. Sillä on kolme pupillia per silmä, joilla se mittailee äärimmäisellä tarkkuudella, onko saalis iskuetäisyydellä.

Aivoille vähemmän pureskeltavaa

Siinä missä ihmisen värinäkö perustuu kolmeen erilaiseen värireseptoriin, sirkkaäyriäisellä on 12 erilaista värireseptoria. Se näkee sähkömagneettisen säteilyn spektrin ultravioletista infrapunaiseen. Se kykenee jopa näkemään valon polarisaatioasteen eli sen missä kulmassa valoaallot kulkevat.

sirkkaäyriäinen
Sirkkaäyriäinen, Odontodactylus scyllarus sirkkaäyriäinen sirkkaäyriäinen,Sirkkaäyriäiset

Voisi kuvitella, että sirkkaäyriäinen kykenee erottelemaan värejä hyvinkin tarkasti, mutta itse asiassa sen silmät ovat kehittyneet monimutkaisiksi, jotta sen aivoilla olisi vähemmän pureskeltavaa. Silmät esikäsittelevät visuaalista informaatiota, jotta aivot voisivat reagoida ärsykkeisiin nopeammin. Se siis käyttää silmiään ikään kuin aivojen jatkeena.

sirkkaäyriäinen
Yllä ihmisen värireseptorien, alla sirkkaäyriäisen värireseptorien valovasteet. sirkkaäyriäinen Sirkkaäyriäiset

Sirkkaäyriäinen pystyy ylivertaisten silmiensä ansiosta salamannopeasti tunnistamaan potentiaalisen saaliseläimen värin. Tästä on etua sen tyypillisessä elinympäristössä eli värikylläisillä koralliriutoilla.

Sirkkaäyriäisnaiset keskuudessamme

On arvioitu, että osalla ihmisistä on sirkkaäyriäismäisiä ominaisuuksia. Harvinainen geenimutaatio X-kromosomissa saattaa mahdollistaa neljän erilaisen värireseptorin muodostumisen verkkokalvolle. Teoriassa tämä mahdollistaisi tetrakromaattisen värinäön, eli paljon tavallista trikromaattista värinäköä paremman värien erottelukyvyn.

Tetrakromatismin geeni ilmenee vain naisissa. Miehet voivat olla geenin kantajia, mutta heissä se aiheuttaa lievää värisokeutta. Onkin todennäköistä löytää tetrakromaattinen nainen perheestä, jossa miehillä on värisokeutta.

Vielä näitä “sirkkaäyriäisnaisia” ei ole löydetty, mutta ilmiötä tutkitaan. On mahdollista, että useimmat mahdollisista tetrakromaatikoista eivät edes tiedä poikkeuksellisesta kyvystään. Tietämättään he saattavat erottaa jopa miljoonia värisävyjä enemmän kuin me muut.

Sirkkaäyriäinen, Kiia Beilinson 2016
"Sirkkaäyriäinen", Kiia Beilinson, 2016, akryyli paperille Sirkkaäyriäinen, Kiia Beilinson 2016 Kuva: Kiia Beilinson kiia beilinson
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

  • Viisi tapaa pelastaa pörriäinen – valitse omasi ja merkkaa tekosi!

    Pölyttäjiä voi auttaa pihassa ja parvekkeella.

    Pölyttäjien määrä on vähentynyt uhkaavasti. Kimalaiset, mehiläiset ja muut pörriäiset tarvitsevat apuasi! Pelasta pörriäinen -kampanja kutsuu kaikki mukaan talkoisiin. Miten sinä haluat auttaa: kukkia, leikkaamaton nurmikko, hyönteishotelli vai myrkytön puutarha? Valitse, toteuta ja merkitse tekosi laskuriin.

  • Eurovision Diaries – Viisupäiväkirjat

    Viisupäiväkirjat näyttää maailman euroviisufanin silmin.

    Dokumenttikokonaisuudessa fanit ympäri maailmaa kuvaavat vuoden verran elämäänsä ja fanitustaan, odotuksen huipentuessa euroviisuihin Tel Avivissa Israelissa. Soraääniäkin kuuluu, politiikkaa pohditaan ja vähemmistöt saavat äänensä esiin viisujen glitterin alta. Päiväkirjoissa esiintyy faneja 25 maasta, Ukrainasta Turkkiin ja USA:sta Venäjälle. Tavalliselle pulliaiselle viisut ovat vuosittainen toukokuinen laulukilpailu, mutta viisufanit elävät euroviisuja ympäri vuoden, missä päin maailmaa tahansa. Fanit käyvät omilla viisuleireillä, viisuristeilyillä ja tekevät omia versioita lempibiiseistään. Olennainen osa viisuja on fanaattisten fanien pyörittämä viisufanimedia, joka suoltaa viisu-uutisia 24/7.

Uusimmat sisällöt - Tiede