Hyppää pääsisältöön

#Titanicilla-projektin suosituimman hahmon, Helmi Juurakon haastattelu: “Kyllä minä itelleni neljä haspäntiä voisin yhtäaikaa ottaa tsihi!!!”

Helmi Juurakko Titanicin edustalla
Helmi Juurakko Titanicin edustalla #titanic

Titanicilla Amerikkaan vuonna 1912 matkaavista suomalaisista kertovan liveprojektin suosituimmaksi hahmoksi on noussut, Helmi Juurakko, Ylistarosta kohti Amerikkaa huhtikuun alussa lähtenyt 18-vuotias piikatyttö. Matti Kurikan utopiasosialismista inspiroitunut, vilkkaasti keskusteleva Helmi, on kerännyt suuren ihailijajoukon. Jo laivamatkalla Hangosta Hulliin, ennen Titanicille saapumistaan, Helmi perusti näytelmäkerhon. Siis kuka on Helmi Juurakko, josta kuulemme vielä?

Skip Twitter post

1. Koska osaat hoitaa lehmiä, osaat myös ohjata näyttelijöitä

Sanosin, että kanat ymmärsi mun näytelmiä paremmin. Ne tykkäs erityisesti ko matkin pastorskaa ja Miinaa. Kaakattivat iloosesti mukana. Lehmät oli enämpi musikaalisia.

2. Jos kirjoitat näytelmän sen nimeksi tulee: Hyvästi laiha ruoka ja avantopyykki - piikojen kauhia vapautusliike

Tai sitten “Entisen piian neljä haspäntiä”! Tsihi! Eikös se ois aika hullu! Mutta tosiaan, piikojen oikeuret on Suomessa aivan retuperällänsä. Eikä piioilla ole aikaa pitää oikeuksistaan hualta, ko noon täystyöllistettyjä aamuviirestä iltakymmeneen. Ei siinä ehri sosialismia lukia. Varsinkaan, jos pastori tai isäntä varottaa sitä pirun työksi ja kadotuksella uhkaa.

3. Teatterisuuntauksesi vastaa lähinnä symbolismia

Minä suuntaan tarinaan, joka tuntuu. Kuten vaikkapa Aili - soli mulle aivan uus tarina ne synnin pesät Helsingissä ja että sulhasetkin niissä käy. Ja että Aili sen Villen saa itse teosta kiinni! Tuntui hurjalta lukea niin rehellistä tarinaa. Ja rehellinen ja hurja tarina on varmasti näyttelemisen arvoinen!

4. Olet jo amerikkalaistanut nimesi

No Amerikan Mattihan se keksi, että minun nimeni vois olla Pearl Roots ameriikaksi. Ehkä otan sen, ehkä en. Mutta tykkään siitä ajatuksesta, että on uus elämä ja uus nimi.

5. Ylistarossa sinua jäi kaipaamaan vain lehmä

Tairat vihjata, notta se Juhani ois jääny kaipaamaan. Sitähän ne kaikki sanoo, mutta ko se on sellaanen juroottaja, ni ota siitä nyt sitte selevää!
Ameriikassa haluan sellaasen haspäntin, joka nauraa ja laulaa ja sanoo “tarling” ja “hani”. Minen noista juroottajista oikeen.

6. Kerran körttiläinen aina körttiläinen

Körtit vetoaa synnintuntoon tilanteessa ko tilanteessa. Se on kieroa, koska aina jourut ajattelemaan, että syy on sinussa ittessäs. Ei ole! Niinko pastorskan ja Miinan ilkeilyt epäsiveellisyyrestä- ei niillä ollu mitään perää! Jos juttelen Juhanin kanssa, ei minun tarvitse siitä syyllisyyttä kantaa. Synnintunto saa ajattelemaan itsestäs aina pahaa. Se vie elämänilon.

7. Amerikassa voisit ruveta ragtimelaulajaksi

Tai näyttelijäksi. Mutta olen tässä matkalla kuullut monta nopearytmistä kappaletta. Ne ovat iskeviä ja sävel on hauska. Sanakirjasta katoin, että se rag on räsy ja time on aika. Räsyaika kuulostaa pyykkärin töiltä, ja kyllä niihin voin keksiä avantopyykkäämisestä omia sanoja!

8. Olet rakastunut

Ai notta oisin siihen Palolan Enskaan, joka piirsi kuvan minusta? Sitähän ne varmaan kaikki aattelee, mutta soon vasta 17-vuotias kloppi! On se kyllä aikane ikäsekseen. Ja jumperin hyvä taiteilija.

9. Valvot viimeisen yön Titanicilla ennen Amerikkaan saapumista, koska...

Haluan nähdä New Yorkin vapauden patsaan Titanicin kannelta. Se, että patsas on nimenomaan nainen, tuntuu aivan pakahduttavalta. New Yorkiin saapuminen on uuren elämän alku. Ameriikassa olen vapaa tekemään elämästäni juuri sellaista kuin sen mielessäni olen kuvitellut. Siellä kaikki on itsestä kiinni. Siellä minä en ole enää pappilan piika, vaan Pearl Roots.


Helmi suunnittelee Southamptonista 10.4 lähtevälleTitanicille livekonserttia 13.4, jossa hän esittää amerikansuomalaisista kertovia rekilauluja.

 • Kylmässä sodassa IBM oli tietotekninen silta länteen

  Amerikkalaisyritys dominoi tietokonemarkkinoita

  Suomen ensimmäinen tietokone käynnistettiin vuonna 1958. Ei ollut sattumaa, että Postisäästöpankin "Ensi"-tietokone oli amerikkalaisen IBM:n valmistama. Suomen läntistä teknologiayhteyttä oli ryhdytty rakentamaan jo ennen tietokoneiden aikaa. Jatkosodan jälkeen läntisen tietotekniikan saatavuus haluttiin varmistaa ylintä poliittista johtoa myöten.

 • Wiurilan kartanon perintö – vanhaa eurooppalaisuutta ja uutta yrittäjyyttä Varsinais-Suomessa

  Wiurilan kartano linkittyy Ranskan hoviin

  Wiurilan kartano linkittyy historiassa Ranskan hoviin. Euroopan tärkeimpiin diplomaatteihin ja valtiomiehiin kuulunut Maurice de Tallyerand, jo Ludvig XVI:n, sittemmin keisari Napoleon I:n ja kuningas Ludvig Filipin oikea käsi, voidaan jäljittää suomalaisiin Armfelteihin Kuurinmaan ruhtinatar Wilhelminen kautta. Gustaf Mauritz Armfelt ihastui tähän kauniiseen neitoon ja he saivat tyttären, Gustavan eli "Vavan", joka asettui Wiurilaan. Hänen tuomansa ranskalaisvaikutteet kukoistavat edelleen 1830-luvun sisustuksessa kartanon pääsalongissa. Wiurila on ollut Armfeltin aatelissuvun omistuksessa vuodesta 1787 lähtien – ja on edelleen, vaikka sukunimi onkin vaihtunut Aminoffiksi. Maatalouskartanosta tila on muuttunut innovatiiviseksi matkailukohteeksi, jossa historia saa vapaasti hengittää.

 • Metsään pysähtynyt juna – Matti Johannes Koivun sukellus modernin Suomen historiaan

  Matti Johannes Koivun kehityskertomus päättyy.

  Modernin Suomen tarina on ihmeellinen, mutta se on aina kesken. Valtavalla sinnikkyydellä ihmiset ovat yrittäneet luoda järjestystä ja hallittua yhteiskuntaa, mutta aina jokin pilaa järjestyksen. Keskeneräisyyden historia päättää Matti Johannes Koivun esseesarjojen trilogian. Mutta miksi muusikko ryhtyi selvittämään mammuttimaisia kysymyksiä? Matti Johannes Koivu kertoo.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Titanicilla

#Titanicilla

 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicilta selviytynyt Anna Turja kertoo uppoamisyöstä

  Anna jäi kuuntelemaan orkesteria ja oli vähällä hukkua

  Eletään vuotta 1912, kun 18-vuotias Anna Turja päättää muuttaa sisarensa luokse Amerikkaan. Anna lähtee satojen muiden suomalaisten tapaan Pohjanmaalta kohti Hankoa ja sieltä edelleen Southamptoniin. Oulaisista lähteneellä Annalla on lippu neitsytmatkalle 10.4.1912 lähtevälle Titanicille.

 • Testaa, ajatteletko kuin Jäävuori

  Onko oma filosofiasi cool?

  #Titanicilla projektin filosofinen Jäävuori muistuttaa Muumilaakson mörköä: tuntematon, kylmä möhkäle, joka tahtomattaan saa aikaan seurauksia, joita ei osaisi edes kuvitella. Sillä on aikaa ajatella. Testaa tästä, miten paljon sinun ajattelusi arjen tilanteissa muistuttaa jäävuoren filosofiaa.

 • Lunasta lippu Titanicille ja testaa selviytyisitkö hengissä!

  Jos uskallat voit myös painaa kohtalonnappia

  Titanicin ensimmäisellä kannella on fiineintä seuraa, mutta kolmannella kannella on ehdottomasti parhaat soitannot. Me tarjoamme sinulle nyt ainutlaatuisen mahdollisuuden lunastaa lippu jollekin Titanicin kolmesta kannesta. Eikä tässä kaikki, jos uskallat voit myös painaa kohtalon nappia. Mitä juuri sinulle tapahtuu kohtalonyönä 14.-15. huhtikuuta vuonna 1912.