Hyppää pääsisältöön

Tutkijan mukaan on huvittavaa ja erikoista perua sananvapauspostimerkkien julkaiseminen

Postimerkki peittää miehen suun.
Postimerkki peittää miehen suun. Kuva: Posti. Kuvamanipulaatio: Mikko Lehtola/ Yle. postimerkki,Posti Group Oyj,sananvapaus,sensuuri

Posti päätti olla julkaisematta Ville Tietäväisen suunnittelemat Sananvapaus-postimerkit, koska se pelkää vihapuhetta ja vastakkainasettelua. Tutkija Riku Neuvosen mukaan päätös kertoo osaltaan sananvapauden ongelmista Suomessa.

Julkisoikeuden yliopistonlehtori Riku Neuvonen Tampereen yliopistosta ihmettelee Postin päätöstä – varsinkin kun postimerkkien piti juhlistaa juuri sananvapautta.

- On vähän erikoista, että halutaan ottaa kantaa jonkun asian puolesta, ja sitten kun tulee ikävää palautetta, se vedetään takaisin. Sananvapauteenhan nimenomaan pitäisi kuulua rajojen kokeileminen, jopa järkyttäminen, Neuvonen sanoo.

Neuvonen pitää julkaisematta jättämistä myös vähän huvittavana, kun merkkien aiheena on sananvapaus. Vaikka yhdessä kuvassa onkin stereotyyppinen hunnutettu musliminainen ja maahanmuuttokeskustelu on tulehtunutta, Neuvonen ihmettelee Postin varovaisuutta.

- Kaikissa merkeissä on käytetty taiteilijan vapautta ja tuotu esiin keskustelussa olevia vastakkaisia ääripäitä. Kun katsoo tätä maahanmuutto-postimerkkiä, niin oma tulkintani on hyvin viaton. Ei tuosta tule mitään negatiivista mieleen. Siitä välittyy se ajatus, että suomalainen yhteiskunta on nykyään monimuotoinen.

Teoriassa sananvapaus on Suomessa huippua, käytännössä ei

Yliopistonlehtori Neuvosen mukaan suomalainen sananvapaus voi perinteisessä mielessä paremmin kuin koskaan. Suomi on kaikkien kansainvälisten järjestöjen sananvapausindikaattorien kärkipäässä.

Käytännön sananvapaus taas on kokonaan toinen juttu. Neuvosen mukaan on syntynyt keskustelukulttuuri, jossa kaikista asioista ei välttämättä rohjeta puhua. Tällaisia teemoja ovat esimerkiksi maahanmuutto ja ruokavalio.

Kun ennen vanhaan kamppailtiin valtion sensuuria vastaan tai pohdittiin, mitä voi sanoa, ettei Neuvostoliitto suutu, nykyään sananvapautta rajoittavat lähinnä toiset kansalaiset. Neuvosen mukaan osa ihmisistä pyrkii tietoisesti vaientamaan muut vyöryttämällä omaa mielipidettään tai häiriköimällä toisin ajattelevia.

"Lopulta kaikki sanovat vain jotain mukavan kilttiä ja kädenlämpöistä."

- Se johtaa siihen, että ei uskalleta puhua asioista, joiden kuvitellaan aiheuttavan aggressiivisia reaktioita. Ilmapiiri tuntuu huonontuneen ihan tavallisten ihmisten tasolla. Se on uusi ja erikoinen ilmiö tässä ajassa.

Onko kyseessä siis pienen äänekkään vähemmistön tyrannia?

- Suunnilleen pienen äänekkään vähemmistön tyrannia, mikä johtaa lopulta siihen, että kaikki sanovat vain jotain mukavan kilttiä ja kädenlämpöistä, Neuvonen summaa.

Postin Sananvapaus-postimerkit.
Posti jättää julkaisematta sananvapautta käsittelevän postimerkkisarjan. Postin Sananvapaus-postimerkit. Kuva: Posti. Kuvamanipulaatio: Mikko Lehtola/ Yle. postimerkki
Kommentit