Hyppää pääsisältöön

Ulos luontoon: Kevätseuranta

TV1 sunnuntaisin 10.4. - 15.5.2016 klo 18.15 - 18.45, uusinta lauantaisin klo 15.15
Katsottavissa Yle Areenassa

Kevät on täällä! Tuttu Ulos luontoon -sarja seuraa kevään etenemistä eri puolilla Suomea. Kuusi uutta jaksoa tutustuu lähiluonnon ihmeisiin ja innostaa tutkimaan, mitä pihoilla ja metsissä tapahtuu.

Kuusiosaisen sarjan juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius.

Linnunpönttöjä ja mäyräluolastoa

Avausjaksossa Minna ja Pirkka-Pekka osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin, Miljoona linnunpönttöä-kampanjaan.

Sarjan aikana tehdään suomalaisen luontokuvauksen historiaa. Mäyrärobottikameran avustuksella päästään kurkistamaan mäyrien pesiin ja sisälle luolastoon.

Jaksoissa keskustellaan myös eläinten käyttäytymisestä ja kommunikoinnista, sekä kuullaan, miten eleitä tulkitaan.

10.4. osa 1: Miljoona linnunpönttöä Suomeen!

Maailman suurimmissa pönttötalkoissa ovat mukana muun muassa käki, telkkä ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

17.4. osa 2: Muuttolinnut palaavat

Miten linnut reagoivat peilikuvaansa? Yritämme tulkita lintujen keväistä käytöstä. Minna ja Pirkka-Pekka paitsi vakoilevat myös rengastavat lintuja.

24.4. osa 3: Kuka kutee parhaiten?

Minna ja Pirkka-Pekka sähkökalastavat koskessa tutkijoiden kanssa, perehtyvät kalan iänmääritykseen sekä kutuvesien kuhinaan.

1.5. osa 4: Muurahaisten valtakunta

Hallitseva kuningatar, eläkeikäiset soturit ja hajusuunnistamista Sipoonkorven kansallispuiston laitamalla, muurahaiskekokaupungissa.

8.5. osa 5: Puisevia ihmeellisyyksiä

Jalkojemme alla on valtava juurimatto ja puiden sisällä hämmästyttävä vedenkuljetusjärjestelmä. Minna ja Pirkka-Pekka nousevat juurista latvaan.

15.5. osa 6: Luonnon hienoimmat kodit

Suomalainen mäyränpesä on ensimmäistä kertaa robottikamerin tutkimuskohteena. Minna ja Pirkka-Pekka vierailevat nisäkkäiden asuntonäyttelyssä.

Tuotanto: Yle, 2016. HD.

Muualla netissä:
Ylen luontovuosi
Yle luonto

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.