Hyppää pääsisältöön

Ulos luontoon: Kevätseuranta

TV1 sunnuntaisin 10.4. - 15.5.2016 klo 18.15 - 18.45, uusinta lauantaisin klo 15.15
Katsottavissa Yle Areenassa

Kevät on täällä! Tuttu Ulos luontoon -sarja seuraa kevään etenemistä eri puolilla Suomea. Kuusi uutta jaksoa tutustuu lähiluonnon ihmeisiin ja innostaa tutkimaan, mitä pihoilla ja metsissä tapahtuu.

Kuusiosaisen sarjan juontavat Minna Pyykkö ja Pirkka-Pekka Petelius.

Linnunpönttöjä ja mäyräluolastoa

Avausjaksossa Minna ja Pirkka-Pekka osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin, Miljoona linnunpönttöä-kampanjaan.

Sarjan aikana tehdään suomalaisen luontokuvauksen historiaa. Mäyrärobottikameran avustuksella päästään kurkistamaan mäyrien pesiin ja sisälle luolastoon.

Jaksoissa keskustellaan myös eläinten käyttäytymisestä ja kommunikoinnista, sekä kuullaan, miten eleitä tulkitaan.

10.4. osa 1: Miljoona linnunpönttöä Suomeen!

Maailman suurimmissa pönttötalkoissa ovat mukana muun muassa käki, telkkä ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

17.4. osa 2: Muuttolinnut palaavat

Miten linnut reagoivat peilikuvaansa? Yritämme tulkita lintujen keväistä käytöstä. Minna ja Pirkka-Pekka paitsi vakoilevat myös rengastavat lintuja.

24.4. osa 3: Kuka kutee parhaiten?

Minna ja Pirkka-Pekka sähkökalastavat koskessa tutkijoiden kanssa, perehtyvät kalan iänmääritykseen sekä kutuvesien kuhinaan.

1.5. osa 4: Muurahaisten valtakunta

Hallitseva kuningatar, eläkeikäiset soturit ja hajusuunnistamista Sipoonkorven kansallispuiston laitamalla, muurahaiskekokaupungissa.

8.5. osa 5: Puisevia ihmeellisyyksiä

Jalkojemme alla on valtava juurimatto ja puiden sisällä hämmästyttävä vedenkuljetusjärjestelmä. Minna ja Pirkka-Pekka nousevat juurista latvaan.

15.5. osa 6: Luonnon hienoimmat kodit

Suomalainen mäyränpesä on ensimmäistä kertaa robottikamerin tutkimuskohteena. Minna ja Pirkka-Pekka vierailevat nisäkkäiden asuntonäyttelyssä.

Tuotanto: Yle, 2016. HD.

Muualla netissä:
Ylen luontovuosi
Yle luonto

Kommentit
  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.