Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Marzia, ystäväni

Kirsi Mattilan elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka haaveilee rauhasta ja siitä, että nainen voisi itse määrätä omasta elämästään.
Kirsi Mattila ja Marzia Afganistanissa. Suomalaisen toimittajan ja afganistanilaisen kollegan kohtaamisesta alkaa kirjeenvaihto. Kirsi Mattilan elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka haaveilee rauhasta ja siitä, että nainen voisi itse määrätä omasta elämästään. yle tv1

TV1 maanantaina 11.4.2016 klo 21.30 - 22.30, uusinta lauantaina 16.4. klo 12.35
Yle Areenassa vain suorana.

"Unelma rakkaudesta, vapaudesta ja rauhasta Afganistanissa."

Kirsi Mattilan palkittu dokumenttielokuva kertoo parikymppisestä Marziasta, joka kaikkien nuorten tavoin unelmoi rakkaudesta, vapaudesta ja mielenkiintoisesta työstä. Hän haaveilee rauhasta ja siitä, että voisi itse määrätä omasta elämästään.

Afganistanissa nämä unelmat ovat vallankumouksellisia.

Ihmisen oikeus

Marzian tarinasta tulee symboli afgaaninaisten kamppailulle laajemminkin, sillä kyse on ihmisen oikeudesta päättää itse omasta elämästään.

Tv-ensi-illassa nähtävä elokuva seuraa Marzian elämää keväästä 2011 vuoteen 2014, jolloin kansainvälisten joukkojen oli määrä lähteä Afganistanista.

Todellisuus ja mahdollisuudet

Afganistanissa eletään arkea ja unelmoidaan kuten missä tahansa muualla. Todellisuus ja mahdollisuudet ovat vain hyvin erilaiset kuin meillä Suomessa tai länsimaissa.

Marzia on poikkeuksellisen rohkea nuori nainen, joka toivoo jonain päivänä olevansa Hillary Clintonin kaltainen aktiivinen ja itsenäinen nainen. Jossain kohtaa rohkeus kuitenkin lakkaa ja pelko astuu esiin. Afganistanissa unelmien toteuttaminen joutuu väistämättä vastatuuleen.

Tuotanto Pohjola-filmi Oy, 2015. HD.

Kaikki alkoi matkasta Afganistaniin

Ohjaaja Kirsi Mattila lähti vuonna 2009 ensimmäisen kerran vapaaehtoistyöhön Afganistaniin kouluttamaan paikallisia naistoimittajia.

Hyvin pian hän vakuuttui siitä, että Afganistanin rohkeista, moderneista naisista täytyy tehdä dokumenttielokuva.

Afganistan on sodan raunioittama maa, pommi-iskut ovat jokapäiväisiä ja ihmiset elävät alituisessa pelossa ja epävarmuudessa, jatkuvasti varautuneena uusiin iskuihin, uusiin väkivallantekoihin.

"Harvoin tästä maailmasta nähdään tai kuullaan muita kuin ikäviä uutisia", Mattila sanoo.

Kirsi Mattilan elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka haaveilee rauhasta ja siitä, että nainen voisi itse määrätä omasta elämästään.
Afganistanilainen yhteiskunta asettaa monenlaisia rajoituksia nuoren naisen elämään. Kirsi Mattilan elokuva kertoo tarinan parikymppisestä Marziasta, joka haaveilee rauhasta ja siitä, että nainen voisi itse määrätä omasta elämästään. dokumenttiprojekti: marzia ystäväni,Yle TV1
Kommentit