Hyppää pääsisältöön

Kipusisko: Käräytä itsesi – ja kollega

Kipusisko
Kipusisko Syke (tv-sarja)

Kaikki tekevät virheitä töissä. Virheen tekemiseen ei tarvita päihdeongelmaa, mielisairautta tai poikkeuksellista leväperäisyyttä. Riittää, että on ihminen.

Kun ollaan tekemisissä toisten ihmisten hengen ja terveyden kanssa, ei saa tehdä virheitä. Tai ei saisi. Mutta virheitä tehdään, sillä lääkärit, hoitajat ja muut potilaiden hoitoon osallistuvat ovat ihmisiä.

Sairaalassa tämä tosiasia yleensä hyväksytään. Koska tiedostamme, miten helppo on erehtyä, käytämme erilaisia tarkistuslistoja, kyselemme potilaan nimeä ärsyttävän moneen kertaan ja tuplatarkistamme lääkkeet ennen jakoa. Potilasturvallisuusjärjestelmät ovat perinpohjaisia ja ankaria. Mutta ankaruus kohdistuu systeemiin, ei yksittäiseen työntekijään. Tuomitseminen on typerää, samoin ihmisten yksilöllisten ominaisuuksien penkominen.

Joskus virheet ovat pieniä eikä niistä koidu suurta harmia kellekään. Toisinaan harkintakyky pettää tai valppaus herpaantuu niin vakavasti, että osalliset kantavat virheen seurauksia mukanaan loppuelämänsä – joka saattaa jäädä lyhyeksi.

Voitteko kuvitella, miltä tuntuisi olla syyllinen sellaiseen virheeseen?

Virheet ja läheltä piti -tilanteet kirjataan sähköiseen järjestelmään, ja ne saa halutessaan ilmoittaa nimettömänä. Näin terveydenhuollon ammattihenkilöt voivat toivon mukaan raportoida haittatapahtumat ilman sosiaalisia seurauksia. Koska virheitä ei voi välttää, niistä pitää oppia: kun virheen mahdollisuus tunnistetaan, voidaan järjestelmää korjata ja tukkia reikä. Mutta jos ihmiset pelkäävät työpaikkansa, ammattioikeuksiensa tai kasvojensa menetystä, he eivät kerro tekemistään virheistä.

Salailun ketju pitää aina katkaista.

Kun Sykkeen traumapolin potilas putosi lattialle ja mursi kyynärvartensa Johannan nukahdettua vahtivuorossa, Johannan olisi pitänyt tunnustaa. Sairaanhoitajan kollegiaalisuusohje velvoittaa puuttumaan kollegan toimintaan, jos se uhkaa potilasturvallisuutta. Niinpä silminnäkijän eli Iiriksen olisi kollegana pitänyt avata suunsa ja käräyttää Johanna saman tien.

Ja sitten vielä sydänkirurgi Max yllyttää Johannaa hautaamaan potilasvahingon aiheuttamisen. Ketä se hyödyttäisi, että tunnustaisit, kysyy Max Johannalta.

Noh, koko sairaalaa, Max, aivan koko sairaalaa.

Kommentit