Hyppää pääsisältöön

Michael Jackson ja Off the Wall

Kuva ja juliste Spike Leen dokumenttielokuvasta Michael Jackson ja Off the Wall (2016).
Kuva ja juliste Spike Leen dokumenttielokuvasta Michael Jackson ja Off the Wall (2016). Michael Jackson,Spike Lee,michael jackson ja off the wall

Spike Leen dokumenttielokuva kertoo Michael Jacksonin matkasta kohti ensimmäistä suurta soolomenestystä, Quincy Jonesin tuottamaa albumia Off the Wall.

Eräänä aamuna Garyn pikkukaupungissa Indianassa Jacksonin suurperheen televisio hajosi. Lapsikatraalla ei ollut mitään tekemistä, joten he alkoivat viihdyttää toisiaan laulamalla. Loppu on historiaa.

Mutta kuinka sitä historiaa oikein tehtiin, ja miten Michael Jacksonista tuli maailman menestynein esiintyjä, "Popin kuningas"? Spike Leen ohjaama dokumenttielokuva Michael Jackson ja Off The Wall (Michael Jackson's Journey from Motown to Off The Wall) kertoo matkan alkuvaiheista elokuussa 1979 julkaistuun sooloalbumiin Off the Wall asti.

Michael Jackson. Dokumenttielokuvan Michael Jackson ja Off the Wall pressikuva.
Michael Jackson Off the Wall -levyn aikaan. Michael Jackson. Dokumenttielokuvan Michael Jackson ja Off the Wall pressikuva. Kuva: Todd Gray / Yle Kuvapalvelu Michael Jackson,Michael Jackson ja Off the Wall,teeman rockdokumentit

Michael Jacksonin (1958–2009) musiikillinen ura alkoi jo pikkupoikana veljesten lauluyhtyeessä, ja kahdeksanvuotiaana hänestä tuli The Jackson 5:n pääsolisti. Supersuosittu yhtye tehtaili lukemattomia listahittejä Motown-yhtiölle. Vuonna 1975 veljekset siirtyivät Motownilta Epicille ja Michael Jacksonista tuli nyt The Jacksons -nimellä esiintyneen yhtyeen pääsäveltäjä.

Michael Jackson tapasi tuottajavelho Quincy Jonesin vuonna 1978 The Wiz -elokuvan kuvauksissa, ja Jones lupasi tuottaa Jacksonin seuraavan albumin. Off the Wall oli Jacksonin aikuisiän ensimmäinen sooloalbumi, ja sitä tehdessään Jackson nautti ensi kertaa taiteellisesta vapaudesta. Lopputuloksena oli supertähden suuri läpimurto.

Off the Wall -albumilta löytyvät muun muassa kaikkien aikojen tanssibiiseihin kuuluva Don't Stop 'Til You Get Enough sekä hitit Rock With You, She’s Out of My Life ja Workin’ Day and Night. Albumia on tähän mennessä myyty yli 20 miljoonaa kappaletta, muun muassa USA:ssa kahdeksankertaisesti platinaa.

Dokumenttielokuvassa Spike Leen lähtökohtana oli musiikki, ei tähteys eikä julkisuus lieveilmiöineen. Lee keskittyy ylistämään Jacksonin nerokkuutta säveltäjänä, laulajana ja tanssijana. Materiaali puhuu puolestaan, ja mukana on arkistojen aarteita joita ei ole koskaan aiemmin nähty julkisuudessa, muun muassa The Jacksonsin Triumph-kiertueelta vuodelta 1981.

Michael Jacksonin merkitystä ja vaikutusta kommentoivat muun muassa John Legend, The Weeknd, David Byrne, Pharrell Williams, Ahmir ”Questlove” Thompson, Stevie Wonder ja Berry Gordy.

Off the Wall oli kaiken perusta, Spike Leen elokuvassa todistetaan. Se on myös Leen oma suosikkialbumi Michael Jacksonin tuotannosta. Lee on aiemmin tehnyt 25-vuotisdokumentin Bad-albumista, ja hän aikoo täydentää trilogiansa dokumentilla Thriller-albumista.

Katsottavissa Areenassa 30 päivän ajan ensiesityksestä.

  • Michael Jackson ja Off The Wall (Michael Jackson's Journey from Motown to Off The Wall), USA 2016. Dokumenttielokuva, ohjaus Spike Lee.

Dokumentin Suomen-ensi-ilta oli Teemalla vappupäivänä 1.5.2016.

Juliste Spike Leen dokumenttielokuvaan Michael Jackson ja Off the Wall.
Elokuvan juliste: "A Spike Lee Joint." Juliste Spike Leen dokumenttielokuvaan Michael Jackson ja Off the Wall. teeman rockdokumentit,Michael Jackson,Spike Lee

Pätkä dokumenttielokuvasta, aiemmin esittämätöntä materiaalia The Triumph -kiertueelta 1981:

Spike Leen haastattelu Sundancen elokuvafestivaalilla 2016:

Artikkeliin on päivitetty uusintatiedot 7.11.2016.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa