Hyppää pääsisältöön

Pilkkimaaotteluita Joensuussa ja Kirkkonummella vuonna 1973

Suomi huolehti 1970-luvulla naapurisuhteistaan monella eri saralla. Vuonna 1973 maamme mitteli valtioiden paremmuudesta myös pilkkionginnassa. Joensuussa vastaan asettui Ruotsin pilkkijoukkue ja Kirkkonummen Siikarannassa Neuvostoliiton kalastuskolmikko. Eräruutu-ohjelma raportoi molemmista kilpailuista.

Joensuun taistossa pilkittiin kahdeksanhenkisillä joukkueilla. Yleensä Suomi oli vahvoilla kotimaan jäillä, mutta tällä kertaa ylivoimaisen voiton vei Ruotsi. Syy kirvelevälle tappiolle löytyi paitsi ruotsalaisten reippaasta asenteesta, myös näiden paremmista välineistä.

Pilkkimaaottelut aloitettiin Suomessa jo vuonna 1967. Ensimmäiset kisat käytiin Imatran Immalanjärvellä. Suomalaiset kalastivat aluksi vain pilkeillä. Vuoteen 1973 mennessä lähes kaikki maajoukkueet olivat siirtyneet mormuskointiin, joka vaatii enemmän taitoa, mutta toimii arkoja kaloja pyytäessä paremmin kuin perinteinen pilkki.

Tässä ei ole siitä kysymys että ihminen pyydystää kalaa, vaan siitä, että kala pyydystää ihmisen. Sen jälkeen hänen on pakko olla kalastaja.― Neuvostoliittolaista pilkkifilosofiaa Kirkkonummella 1973

Suomi oli voittanut Neuvostoliiton vasta yhden kerran, kun maat kohtasivat 1973 Kirkkonummella. Kisan joukkueet olivat kolmimiehisiä, mutta ottelupakkaa saapui sekoittamaan paikallinen Uudenmaan pilkkijoukkue, joka osallistui kolmantena pyöränä mittelöön.

Eräruudun toimittaja Pentti Ruohonen jututti Kirkkonummen jäällä myös "suomalaispilkkijöiden kauhua", leningradilaista taidemaalari Lev Stroginia. Tätä jo kolmen maaottelun veteraania pidettiin yhtenä maailman parhaista talvikalastajista. Miehellä oli henkilökohtainen tulkki mukana avannolla.

Myös Neuvostoliiton joukkue osoittautui lopputuloksissa suomalaisia etevämmäksi.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto