Hyppää pääsisältöön

Sokeain 2015 vuoden kuunnelma on Ikimaa!

Ikimaa
Juha Muje ja Miia Nuutila: Ikimaa Ikimaa ikimaa

Kuinka teimme kuunnelman?

Keväällä 2014 Yle Draaman dramaturgi Juha-Pekka Hotinen otti meihin yhteyttä ja tilasi pitkän kuunnelman. Laadimme käsikirjoituksen, joka kertoisi Ikimaasta, tulevaisuuden maailmasta ja ihmisistä. Sen päähenkilönä on leijutuolilla lentävä mies, Eliel, joka on paennut parempiosaisten Preservaatista Suomenlahden slummille selvittämään omaa menneisyyttään. Leijutuoli, joka on kuin vaimon korvike, ei halua vanhan 175-vuotiaan Elielin rasittavan itseään häiritsevillä muistoilla. Tällä kertaa Eliel pääsee tutkimuksissaan pitkälle ja tapaa nuoren dyykkarin, Soran, joka voisi olla hänelle kuin oma tytär.

Ikimaa on tarina ikuisesta elämästä: onko ihminen onnellisempi, vaikka on onnistunut pidentämään elinikäänsä? Ja mikä on lähes ikuisen elämän hinta – millaisia uhrauksia niiden eteen on joutunut tekemään?

Työparina meillä on pitkä yhteinen historia, olemme kirjoittaneet kahdeksan nuortenkirjaa yhdessä, joten kuunnelman tapaisen usean hengen työpanosta vaativan tekstin tekeminen oli luontevaa. Proosaan verrattuna kuunnelman kirjoittaminen oli haaste, mutta samalla myös vapauttava asia. Oli mielenkiintoista päästä ajattelemaan tarinaa erilaisesta näkökulmasta: miten asiat jäsentyvät kohtauksiksi, miten ihmiset puhuvat, millaisessa äänimaisemassa eri tilanteet tapahtuvat.Oma tasapainoilunsa oli sen kanssa, miten paljon tarinassa pitää selittää ja minkä voi jättää kuulijan pääteltäväksi. Vuoteen 2178 mennessä maailmassa on tapahtunut paljon asioita, joiden aukiselittäminen ei olisi mielekästä. Toisaalta kuulija on johdatettava tapahtumien keskelle.

Saimme palautetta kirjoitusvaiheessa sekä Juha-Pekka Hotiselta että Mauri Aholalta, ja pallottelimme erilaisten sisäänajojen kanssa. Uutiskatsaus ja tarinan aloittava tiedote rakentuivat palautteen pohjalta. Saimme ohjeeksi kirjoittaa maailmaa äänin. Kirjoitimme siksi tekstiin paikkoja ja tilanteita, joista syntyisi erilaisia futuristisia ääniä. Toisaalta halusimme saada tarinaan myös tuttuja elementtejä, jotka kielisivät siitä, miten vähän tietyt asiat ovat ihmisessä muuttuneet. Siksi tarinassa on paljon erilaisten lintujen ääniä, linnut symboloivat kodin, suvun ja perheen tuttuja elementtejä, mutta myös menetettyjä asioita, kadonneita muistoja.

Tapasimme ohjaajan Kaisa-Liisa Logrénin eräänä sohjoisena tammikuisena sunnuntaina. Keskustelu oli avartava meille kirjoittajille. Kaisa-Liisa kyseli meiltä asioita tarinan sisällöstä mutta myös reunoilta, ulosleikkautuneista asioista. Hän tosiaan halusi sukeltaa maailman keskelle ja ideoi keskustelun aikana toteutusta. Kirjoittajan kannalta hienoin hetki oli päästä läpilukuun mukaan. Kirjoituskammioiden sisällä ääneen tankatut sanat muuttuivat näyttelijöiden käsissä todellisiksi henkilöiksi ja tilanteiksi. Tilaisuus oli vielä rento, paljon rennompi kuin mitä itse alun perin oletti: luvun keskeyttäminen ja asioista keskustelu oli luontevaa.

Ohjaajan ja äänisuunnittelijan valitsemien toteutusten jälkeen tarina saa lopullisen muotonsa. Leijutuolin ominaisuudet ja persoona, musiikin tyylivalinnat, näyttelijätyö ja kohtauksien terävyys rakentuivat prosessin aikana. Tarina hengittää täysin palkein vasta lopputuloksessa.

Ammattilaisten työtä on ilo seurata. Kiitämme koko Ikimaan työryhmää.

Käsikirjoittajat:

Eija Lappalainen & Anne Leinonen

Ikimaa -kuunnelma voitti Sokeiden kuunnelmapalkinnon 2015
Ikimaa -kuunnelma voitti Sokeiden kuunnelmapalkinnon 2015 ikimaa

Kuunnelma uusitaan sunnuntaina 10.4.2016 klo 15.00 Yle Radio1, sekä Areena 30 vrk