Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Tunisia – vaikea vallankumous

Nasrallahin kylässä kapinoitiin tammikuussa 2016. Nuorisotyöttömyys ja köyhyys piinaavat edelleen arabikevään ainoaa menestyjää Tunisiaa.
Nasrallahin kylässä kapinoitiin tammikuussa 2016. Nuorisotyöttömyys ja köyhyys piinaavat edelleen arabikevään ainoaa menestyjää Tunisiaa. Nasrallahin kylässä kapinoitiin tammikuussa 2016. Nuorisotyöttömyys ja köyhyys piinaavat edelleen arabikevään ainoaa menestyjää Tunisiaa. yle tv1

TV1 torstaina 14.4.2016 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 20.4. klo 22.55
Yle Areenassa 30 päivää

Eri puolilla Tunisiaa mellakoitiin tammikuussa 2016. Mielenosoittajat sulkivat maanteitä ja polttivat renkaita. Levottomuudet lähtivät liikkeelle, kun työtön nuori mies surmasi itsensä vastalauseena kurjuudelle ja työttömyydelle.

Kansannousujen aalto

Äkkiseltään tilanne muistuttaa joulukuuta 2010, jolloin nuori hedelmäkauppias Mohamed Bouazizi poltti itsensä hengiltä vastalauseena viranomaisten mielivallalle. Tuolloin valtaisat mielenosoituksen laajenivat nopeasti koko maahan ja johtivat diktaattori Zine El Abidine Ben Alin maanpakoon tammikuussa 2011.

Samalla käynnistyi kansannousujen aalto, joka levisi ympäri arabimaita Libyaan, Egyptiin, Syyriaan ja Jemeniin. Ilmiö jäi historiaan nimellä arabikevät.

Viisi vuotta myöhemmin arabikevään saldo on surullinen. Useimmat maat ovat ajautuneet väkivallan kierteeseen, suoranaiseen kaaokseen tai sotilasvaltaan.

Tunisian ihmisoikeusliiton kunniapuheenjohtaja Mokhtar Trifi on yksi Nobel-palkitun rauhankvartetin taustahahmoista. Trifin mukaan vahva kansalaisyhteiskunta pelasti Tunisian vallankumouksen.
Tunisian ihmisoikeusliiton kunniapuheenjohtaja Mokhtar Trifi on yksi Nobel-palkitun rauhankvartetin taustahahmoista. Trifin mukaan vahva kansalaisyhteiskunta pelasti maan vallankumouksen. Tunisian ihmisoikeusliiton kunniapuheenjohtaja Mokhtar Trifi on yksi Nobel-palkitun rauhankvartetin taustahahmoista. Trifin mukaan vahva kansalaisyhteiskunta pelasti Tunisian vallankumouksen. ulkolinja: tunisia vaikea vallankumous,Yle TV1

Demokratia ja sananvapaus

Tunisia oli sisällissodan partaalla vuonna 2013, kun kaksi merkittävää länsimielistä oppositiopoliitikkoa murhattiin. Tuolloin neljän kansalaisjärjestön muodostama kvartetti pakotti osapuolet neuvottelupöytään. Tuloksena sovittiin uudesta perustuslaista ja uusista vaaleista.

Tunisia vältti naapureidensa kohtalon. Maassa on nyt maallinen koalitiohallitus ja perustuslain takaama demokratia ja sananvapaus. Tunisia kaikkine ongelmineen on arabikevään ainoa valopilkku. Tästä tunnustuksena Tunisian kansalaisjärjestöjen kvartetti sai Nobelin rauhanpalkinnon viime syksynä.

Työttömyys piinaa

Tammikuun mellakat osoittavat, että vallankumouksen perussyy, työttömyysongelma, ei ole helpottanut. Lisäksi Tunisia on ajautunut terrorismin noidankehään.

Työttömät koulutetut nuoret ovat oivallisia kohteita Isisin värväreille. Tunisian vallankumous etenee vaikeimman kautta.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Marko Lönnqvist. Kuvaus: Ghadi Boustani. Tuotanto: Yle, 2016.

Kommentit