Maailman suurimmat teknologiayritykset tuovat kiihtyvällä vauhdilla omia virtuaalitodellisuuslasejaan markkinoille. Ihmisiä halutaan kokemaan virtuaalinen todellisuus hinnalla millä hyvänsä, halvimmillaan viidellä eurolla ja älypuhelimella.
Virtuaalinen todellisuus on kokemisen arvoinen mediamuoto. Se tuntuu intiimiltä ja siihen todella uppoutuu tavalla, joka eroaa muista viihteen muodoista. Halvimmillaan virtuaaliseen todellisuuteen voi päästä viiden euron pahvilaseilla ja älypuhelimella. Kalliimmat vaihtoehdot lisälaitteineen maksavat tuhansia euroja, mutta hintojen ennustetaan putoavan, kun laitteita saadaan markkinoille lisää.
Ei enää vain pelaajille
VR-lasit ovat pelaajille tuttu vempain, mutta vasta nyt lasien laatu alkaa vastaamaan odotuksia. Laseille on tarjolla pelejä, elokuvia ja muita viihteen muotoja, mutta myös yleishyödyllisiä käyttötarkoituksia. Suunnitteilla ovat virtuaaliset asuntonäytöt, lomamatkat kotisohvalta tai virtuaaliset viestintäkanavat. Suurin potentiaali on kuitenkin opetuskäytössä.
Suunnitteilla ovat virtuaaliset asuntonäytöt ja lomamatkat kotisohvalta.
Virtuaalitodellisuuslaseilla voidaan tuoda fysiikan lait tarkasteltavaan kokoon, tutustua historiallisiin kaupunkeihin tai matkustaa Jupiterin kiertoradalle. Potentiaalia löytyy, mutta vielä tällä hetkellä voidaan vain spekuloida ja odottaa suuremman luokan käyttöönottoa, jotta oikeanlaiset yleishyödylliset kohteet löydetään ja niiden ympärille voidaan luoda sovelluksia.
Isojen nimien esiinmarssi
Tarina alkoi oikeastaan jo vuonna 2012, kun pieni yritys Oculus Rift esitteli prototyypin virtuaalitodellisuuslaseistaan. Jo silloin alettiin puhumaan virtuaalitodellisuuslasien maailmanvalloituksesta, mutta nopeasti huomattiin, että teknologia ei ollut vielä täysin kypsä poimittavaksi. Laitteissa oli ongelmia, joihin ei vielä ollut ratkaisua. Oculus Riftin prototyypista lähtien on odotettu virtuaalitodellisuuslasien todellista maihinnousua.
Muutama viikko sitten Oculus Rift toimitti ensimmäiset kuluttajille suunnatut VR-lasit ensimmäiselle asiakkaalle. HTCn Vive lasit on tilattavissa valmistajan sivuilta Suomeenkin. Sonyn Playstationille suunnatut lasit tuodaan vuoden lopussa markkinoille ja Microsoft valmistautuu tuomaan omat HoloLensinsä myös markkinoille.
Isot valmistajat ovat siis astuneet kehään, joten VR-lasien hyökyaallon alla on nyt todellista voimaa. Nimekkäät valmistajat tarkoittavat suuria sijoituksia teknologian kehitykseen ja levitykseen.
Myös oma älypuhelin voi toimia “porttina” virtuaaliseen todellisuuteen. Esimerkiksi Googlen Cardboard ja Samsung Gear VR edustavat tätä vaihtoehtoa. Pahvisista laseista koostuva Cardboard maksaa noin 5 euroa ja sen käyttö vaatii älypuhelimen. Ihmisiä halutaan kokemaan virtuaalinen todellisuus hinnalla millä hyvänsä, joten tätä vaihtoehtoa tarjoaa moni valmistaja. Kun maailmassa on jo noin 2 miljardia älypuhelimen käyttäjää, potentiaalisia kuluttajia riittää.
Onko vuosi 2016 sitten virtuaalitodellisuuslasien iso vuosi? Jos laitevalmistajia ja sovellusten kehittäjiä uskoo, niin kyllä. Vielä jää nähtäväksi, miten kuluttaja ottaa uuden todellisuuden vastaan.
Toimittaja Aki Kuukasjärvi
Muokattu 8.4.2016: Korjattu kirjoitusvirhe.