Hyppää pääsisältöön

10 vinkkiä kouluradalle

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

Ystäväni hevonen toi tuomari-valmentaja Pauli Riekkisen luennoimaan Vantaalle ja Hämeenlinnaan kouluradasta tuomarin silmin. Poimi 10 Paulin vinkkiä omalle radallesi!

1.Ratsasta aina hevosen ehdoilla.
Kuten ihmisillä, myös hevosilla voi olla huonoja päiviä. Kukaan ei ole koskaan pystynyt kertomaan mitä hevonen oikeasti tuntee. Hevosen ystävänä sinun tulee kuulostella hevosta ja mennä aina sen ehdoilla. Jos hevonen on jännittynyt, ota tavoitteeksesi saada se rentoutumaan. Pitkällä aikavälillä vaivannäkösi palkitaan.

2. Älä verryttele liian pitkään
Verryttelyssä ei opetella uusia asioita, vaan lämmitellään ratsukko suoritusta varten. Opetushevoset menevät usein kisoissa kaksi rataa ja pitkät verryttelyt vievät mehut virkeästäkin hevosesta.

3. Ole kärryillä aikataulusta
Ota kisoihin mukaan hoitaja tai kaveri, joka kertoo sinulle miten luokka etenee. Jos luokka on pahasti myöhässä, kannattaa myös omaa verryttelyä siirtää. Jos luokka taas on etuajassa, muista että sinun ei tarvitse sääntöjen mukaan startata ennen sinulle ilmoitettua lähtöaikaa.

4. Kierrä rata hevoselle paremmassa kierroksessa
Usein toinen suunta on hevoselle parempi kuin toinen. Kierrä rata teille helpommassa suunnassa ja saavu alkutervehdykseen myös paremmassa kierroksessa.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen

5. Asenne ratkaisee
Hymyllä voi saada puolikkaan pisteen. Tuomarikin katsoo mielellään ratsukkoa joka nauttii olostaan radalla.

6. Ratsasta tahmealla hevosella koko ajan tsemppiravia
Jos allasi on laiskahko hevonen, ajattele koko radan ajan kohti keskiravia. Et ehkä saa temponlisäyksessä tai keskiaskellajeissa isoja pisteitä koska hevonen liikkuu jo valmiiksi rajoillaan, mutta keräät hyvät pisteet muista radan osuuksista. Alitempo läpi radan vähentää pisteitä merkittävästi.

7. Muista että helpoissa luokissa ei tarvita peräänantoa
Helpoissa luokissa on huomattavasti parempi että hevonen kulkee hyvässä tahdissa, kuin pakotetussa ja eteenpäinpyrkimyksen syövässä muodossa.

8. Älä menetä turhia pisteitä huonoilla teillä
Ratsasta tarkasti pisteestä pisteeseen, syvälle kulmiin ja oikean kokoiset voltit. Vaikka hevonen kulkisi loistavassa peräänannossa ja hyvässä tahdissa, pisteet tippuvat huolimattomista reiteistä.

9. Malta pysähtyä
Laske tervehdyksissä ja pysähdyksissä kunnolla viiteen. Sinulla ei ole mihinkään radalla kiire!

10. Ymmärrä että tuomaritkin ovat vain ihmisiä
Piste-eroja tuomareiden välillä syntyy koska tuomarit istuvat eri paikoissa rataa. Toinen tuomari voi nähdä rikkeen jota toinen tuomari ei näe. Jos et ymmärrä saamiasi pisteitä, käy rohkeasti juttelemassa tuomarin kanssa luokan jälkeen tai tauolla.

Ystäväni hevonen
Ystäväni hevonen Kuva: Emmi Kähkönen ystäväni hevonen
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.