Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Ajankohtainen kolmonen pääkuva

Ajankohtainen kolmonen: Lal Lal Lal Festival, Tampere Biennale ja Kontula Electronic

Tomutonttu eli Jan Anderzén.
Tomutonttu nähdään Tampere Biennalessa Tomutonttu eli Jan Anderzén. Kuva: Sami Sänpäkkilä Tomutonttu

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Tällä kertaa vauhkoilun kohteena kolme kaupunkitapahtumaa.

1. Lal Lal Lal Festival X 13.-14.4.

Kokeelliseen musiikkiin keskittynyt Lal Lal Lal Festival järjestetään jo kymmenennen kerran, siksi tapahtuman nimen perään on ilmestynyt X. Mental Alaska ry:n järkkäämällä festarilla ei ole pysyvää paikkaa, tänä vuonna kaksipäiväinen tapahtuma pidetään Helsingin Suvilahdessa. Arttu Partinen Mental Alaskasta kokosi tämän vuoden ohjelmistosta kolme täkyä.

"Kukkiva Poliisi on aktivoitunut monen vuoden tauon jälkeen. Ryhmän esitykset ovat intiimejä sekä kokonaisvaltaisia ja niissä käytetään usein tietyn teeman mukaisia esiintymisasuja. Tälläkin kertaa luvassa on jotain spessua, lavan läheisyyteen kasataan heille oma lavaviritelmä."

"Pymathon on yksi harvoista, ellei ainoa, suomalainen improvisoitua thrash metallia soittava bändi. Harvoin keikkaileva rummut/kitara-kokoonpano on tuplaantunut nelikoksi ja mukana on elektroniikka-artisti sekä vokalisti."

"Antti Tolvi Saxophone Quartet on eräänlainen orgaaninen monikanavateos, jossa puhaltajat ovat miksauspöydän kanavia. Soittajat luovat surround-installaation liikkumalla esiintymistilassa. Lal Lal Lal Festivalilla fonikvartetti soittaa ensimmäisen keikkansa."

Useissa kokoonpanoissa vaikuttava multi-instrumentalisti Antti Tolvi
Antti Tolvi tuo Lal Lal Lal Festivalille saksofonikvartettinsa Useissa kokoonpanoissa vaikuttava multi-instrumentalisti Antti Tolvi Kuva: Rosemarie Särkkä antti tolvi

2. Tampere Biennale 13.-17.4.

Nykymusiikkia monipuolisesti esittelevä Tampere Biennale perustettiin jo kolmekymmentä vuotta sitten. Festivaali on järjestetty tuona aikana viisitoista kertaa. Tapahtuman esiintymispaikkoina toimivat paitsi klubit ja musiikkisalit myös kirkot sekä galleriat: tänä vuonna ohjelmistossa on konserttien lisäksi myös suuri määrä äänitaidenäyttelyitä. Tapahtuman taiteellinen johtaja Sami Klemola valitsi kolme tärppiä festivaalin tarjonnasta.

Saksalais-islantilainen Ensemble Adapter.
Saksalais-islantilainen Ensemble Adapter Saksalais-islantilainen Ensemble Adapter. Kuva: Rut Sigurdardóttir ensemble adapter

"Saksalaissyntyisen äänitaiteilija Marko Timlinin hypnoottinen ääni-installaatio Bits and Bytes on ensimmäinen valintani. Visuaalisuus ja äänimaailma muodostavat Galleria Rajatilan kellariin omalla tavallaan kauniin maailmankaikkeuden. Samassa paikassa myös Pink Twins -taiteilijaduon meditatiivinen Inwards to Infinity."

"Yksittäisistä konserteista nostaisin esiin kaksi. Saksalais-islantilaisen Ensemble Adapterin ja helsinkiläisen defunensemblen yhteiskonsertissa kuullaan kaksi suomalaista kantaesitystä, Kimmo Kuokkalan puolituntinen järkäle Avaruusrauniot sekä Jarkko Hartikaisen Studies on Empathy. Belgialainen, kovassa nosteessa oleva, Nadar Ensemble puolestaan esittää tarkasti koreografioidun konsertin, jossa videoilla on tärkeä rooli. Livesoittajan, videokuvan ja äänen kontrapunktissa syntyy hienoja surrealistisia tiloja."

"20 vuotta täyttävä Fonal Records juhlii kahtena iltana omilla klubeillaan. Esiintymässä levy-yhtiön artisteja ja yhtyeitä Lau Nausta Ristoon ja Tomutontusta Eleanoora Rosenholmiin."

3. Kontula Electronic 2016 15.-16.4.

Itä-Helsingissä sijaitseva Kontula muuntuu elektronisen musiikin festivaalin näyttämöksi, kun Kontula Electronic järjestetään lähiössä ensimmäistä kertaa. Esiintymisareenoina toimivat Kontulan ostoskeskuksen lisäksi keskustan alueen ravintolat, nuorisotalo sekä Mikaelinkirkko. Tero Vuorisen ohjaama, suomalaisista elektronisen musiikin tekijöistä kertova Machine Soul -dokumenttielokuva nähdään tapahtuman aikana erikoisnäytöksessä. Taina Petrell, yksi tapahtuman tuottajista, antoi kolme vinkkiä Kontula Electroniciin.

Monipuolinen muusikko Jimi Tenor
Kontula Electronicin järjestäjiin kuuluva Jimi Tenor myös esiintyy tapahtumassa Monipuolinen muusikko Jimi Tenor Kuva: Tommi Grönlund Jimi Tenor

"Festivaalin virallisia avajaisia vietetään Kontulan ostarin keskusaukiolla. Lähiöaseman parvekkeella esiintyvät Jimi Tenor sekä vuonna 1995 perustettu mystinen superkokoonpano 2EX4. Ryhmä on saavuttanut maailmanlaajuisen kulttimaineen arvaamattomilla live-esiintymisillään."

"Tapahtuman molempina päivinä iltaklubeilla esiintyvät kotimaiset elektronisen musiikin tekijät Spartan Loverista Hannu Ikolaan ja Destosta Jori Hulkkoseen. Klubeilla nähdään myös norjalainen skweee-artisti Melkeveien sekä islantilainen, GusGusissakin vaikuttanut President Bongo."

"Kontulan ostarin naapurissa sijaitsevassa Mikaelinkirkossa koetaan Jori Hulkkosen new age - ja ambient-musiikista inspiroitunut esitys. Kyseessä on vahvasti improvisaatioon pohjautuva ainutkertainen teos."

Islantilainen Stephan Stephensen tunnetaan artistinimellä President Bongo.
Islantilainen Stephan Stephensen tunnetaan artistinimellä President Bongo Islantilainen Stephan Stephensen tunnetaan artistinimellä President Bongo. Kuva: President Bongo stephan stephensen
Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Ajankohtainen kolmonen

Intoilemme kaikesta musiikkiin liittyvästä. Levyistä, biiseistä, kirjoista, leffoista, keikoista... Kaikesta.