Hyppää pääsisältöön

Akuutissa maanantaina: Muistisairaalle ei saa sanoa “etkö sinä muista”

Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva.
Veikko ja Riitta Niiranen ovat kulkeneet yhtä matkaa 60-luvun alusta asti. Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva. Kuva: Yle, Akuutti muistisairaudet,Tarke

Muistisairaus muuttaa ihmisen kykyä ilmaista itseään ja ymmärtää ympäristönsä viestintää. Onneksi muutos ei tapahdu hetkessä, mikä antaa sekä sairastuneelle itselleen että hänen läheisilleen aikaa sopeutua uuteen tilanteeseen. Silti moni miettii, miten muistisairas tulisi kohdata arkisissa tilanteissa. Tärkeintä on kiireetön kohtaaminen. Ilmeillä ja eleillä viestitään läsnäoloa, eikä missään tilanteessa saa sanoa "etkö sinä muista". Akuutti vierailee Veikko ja Riitta Niirasen luona. Pariskunta on kulkenut yhtä matkaa 60-luvun alusta asti. Viimeiset pari vuotta matkakumppanina on ollut myös Riitta-vaimon Alzheimerin tauti.

Geenivirhe löytyy monen lihastaudin taustalta

Lihastautitukimusta.
Tampereen lihastautikeskuksessa etsitään keinoja lihastautien hoitoon. Lihastautitukimusta. Kuva: Yle, Joonas Lehtinen hermo-lihastaudit,akuutti

Suomessa lihastautia sairastaa noin 10 000 ihmistä. Ryhmä jakaantuu satoihin eri tautityyppeihin, joten sairauksien tunnistaminen on vaikeaa. Virpi Körmöläisen lihastauti on periytynyt äidin puolelta. Geenivirheestä johtuva etenevä lihastauti tuhoaa lihaksia etenkin alaraajoissa ja samaa tautia sairastavat myös Virpin äiti, veli, eno sekä kaksi serkkua. Virpin sairaus ilmeni jo vuonna 1992, mutta suvun geenivirheen löysi professori Bjarne Udd tutkimuksissaan vasta kuusi vuotta sitten. Lihastaudit on Suomessa keskitetty Tampereelle lihastautikeskukseen, jossa professori Uddin johdolla etsitään kuumeisesti keinoja lihastautien hoitoon.

Hyvät vai pahat biosidit?

Hajuttomat sukat, antibakteeriset tiskirätit tai hometta hylkivät suihkuverhot. Markkinoilla on tarjolla yhä enemmän tuotteita, joissa on bakteereja tai hajuja torjuvia kemikaaleja. Tällaisten kemikaalien eli biosidien käyttö on kuitenkin kotioloissa usein aivan turhaa. Tätä mieltä on turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, jonka mukaan biosidit saattavat aiheuttaa jopa allergioita ja ovat haitallisia myös ympäristölle. Esimerkiksi kiehuva vesi soveltuu leikkuulaudan puhdistamiseen paremmin kuin bakteereja torjuvat kemikaalit.

Omalääkäri opastaa eroon tupakasta

Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä.
Akuutin omalääkäri Risto Laitila (oik.) ja toimittaja Mikko Penttilä antavat vinkkejä tupakasta eroon pyrkiville. Akuutin omalääkäri Risto Laitila ja toimittaja Mikko Penttilä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutti

Omalääkärin vastaanotolla puhutaan tällä kertaa tupakasta. Kannattaako tupakointi lopettaa kerralla vai pikkuhiljaa, jos haluaa pysyvästi eroon sauhuttelusta? Entä voiko nikotiinipurukumiin jäädä samalla tavalla koukkuun kuin tupakointiin? Omalääkäri Risto Laitila ja Mikko Penttilä ovat keränneet myös katsojien kokemuksia, miten he ovat päässeet eroon tupakasta.

Akuutti, Yle TV1 maanantaina 11.4. klo 18:30. Uusinnat keskiviikkona 13.5. klo 5:55 ja sunnuntaina 17.4. klo 15:15.