Hyppää pääsisältöön

Fröbelin Palikat teki ensimmäisen läpimurtonsa Linnanmäen Satulaaksossa

Lastenmusiikkiyhtye Fröbelin Palikat kiinnitettiin vuonna 1988 Linnanmäen Satulaakson kesälavalle esiintyjiksi. Vuonna 1990 huvipuisto täytti 40 vuotta ja TV1 toteutti puolituntisen juhlaohjelman Satulaakson lavalta. Livenä yleisönsä hurmannut bändi sai tv-ohjelman myötä itselleen levytyssopimuksen.

Bändin nimeä kantanut debyyttialbumi Fröbelin Palikat julkaistiin vuonna 1991. Ahkeran keikkailun ohessa orkesteri kasvatti tunnettavuuttaan television avulla koko 1990-luvun ajan. Ylellä bändi nähtiin ensin Pikku kakkosessa ja osana lastenohjelma Veturia. Yhtyeen kappaleita kuultiin myöhemmin myös osana Ykkösen aamu-tv:tä.

Vuonna 1993 Fröbelin Palikat julkaisi seuraavan studiolevynsä (Sutsisatsi), joka myi kultaa vuonna 1994 ja lopulta tuplaplatinaa vuonna 1998. Levyn myötä bändi kiinnitettiin myös MTV3:n lastenohjelma Harlekiini-klubin vakioyhtyeeksi. Palikoilta kuultiin ohjelmassa joka viikko uusi lastenlaulu.

Fröbelin Palikat oli yhtä kuin neljä miestä: Mats Lillrank (laulu, kitara), Timo Nuutinen, (kitara, basso, laulu), Ari Bergström (kosketinsoittimet, laulu) ja Hannu Mäkelä (rummut). Bändin kaikki jäsenet olivat työskennelleet aluksi lastentarhaopettajina ja päivätyön ansiosta yhteys lapsiyleisöön löytyi takataskusta. Miehet ymmärsivät millaista musiikkia lapset halusivat kuunnella ja keikoilla yleisön leikittäminen oli olennainen osa konserttikokemusta.

Bändi nimi napattiin varhaiskasvatuksen ja päiväkotitoiminnan uranuuratajan Friedrich Fröbelin (1782–1852) kehittämistä palikoista, jotka ovat pienille lapsille tarkoitettuja leikkivälineitä.

Fröbelin Palikat on perustettu vuonna 1987. Yhtye on keikkaillut varsin aktiivisesti myös 2000-luvulla, vaikka bändin näkyvimmät vuodet ajoittuvat 1990-luvulle. Vuoteen 2016 mennessä Fröbelin Palikat on julkaissut kahdeksan pitkäsoittoa.

Lähteitä: Fröbelin Palikoiden historia

Kommentit
 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

 • Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

  Mäkihyppylegendan esiintymisiä vuosien varrelta.

  Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto