Ensin täytät hänen vastaajansa viesteillä. “Missä olet?” “Mikset vastaa? Kohta mä huolestun!” Sitten odotat. Päiviä, viikkoja, kuukausia, mutta kadonnut ei palaa. Mitä tehdä silloin, kun odotus muuttuu oletustilaksi?
Joka vuosi Suomessa noin 15-20 kadonnutta henkilöä jää löytymättä. Se on vähän verrattuna kadonneiden määrään. Tutkittavia tapauksia on koko maassa keskusrikospoliisin pitämän yhteisen rekisterin mukaan vuodessa yli tuhat, ja katoamisiin liittyviä poliisin hälytystehtäviä kerääntyy vuosittain jopa valtavat yli 15 000 kappaletta. Hieman kärjistäen jos siis luulet läheisesi kadonneen ja olet asiasta niin vakavissasi, että soitat siitä poliisille, on 7% mahdollisuus, että kadonnut läheisesi ei palaa kolmen vuorokauden aikana ja tapaus päätyy poliisin tutkintaan, ja vain yksi tuhannesta, että läheisesi jää löytymättä. Näinkin voi kuitenkin käydä. Jokainen pitkäksi aikaa löytymättä jäävä kadonnut on aina jonkun läheinen, ja häntä kaivataan viikosta ja vuodesta toiseen.

Löytymättä jäävän kadonneen kohtalo on arvoitus. On mahdotonta varmistua onko kadonnut elossa vai kuollut ennen tämän löytymistä. Monen oletetaan menehtyneen, ja jotkut löytyvät kuolleena vasta vuosien päästä katoamisesta. Suomessa jäljettömiin katoamisen mahdollisuutta selittää vesistöjen runsaus ja metsien laajuus. Vuodenajasta riippuen maastoetsinnät pienelläkin alueella voivat olla hyvin hankalia. Vesistöetsinnöissä taas toimitaan lähes sokkona. Menehtyneen kadonneen löytäminen kaikuluotaimella vaatii valtavan panostuksen koko pohjan haravointiin. Hukkunut voi myös kellua pinnalle näkymättömässä välivedessä pohjan ja pintaveden välissä useitakin päiviä vaikeuttaen tämän löytämistä.
Jotkut kadonneista ovat kuitenkin elossa ja ovat kadonneet omasta tahdostaan. Jokaisella on oikeus kadota, ja yksilön oikeusturva suojelee tämän oikeuksien ja velvoitteiden säilymistä myös tämän poissaollessa. Kadonneen läheiselle laki voi luoda ristiriitaisen tilanteen. Hän voi uskoa omaisensa kuolleen, mutta yhteiskunnan silmissä tämä onkin edelleen elossa. Kadonnut voi “elää” näin useita vuosia katoamisensa jälkeen.
Tärkeintä on se, että on saanut tän asian käsiteltyä pois, ja on saanut tämän kadonneen henkilön, tämän vainajan, läheisen ihmisen, takaisin tavallaan siihen kulkemaan tätä matkaa.
Katoaminen on aina yllätys. Läheisen poismeno täysin varoittamatta ja ilman koskaan saatavaa selitystä aiheuttaa henkistä kärsimystä tai jopa vakavan trauman. Huolehdimme yhteiskuntana juridisesti kadonneen oikeuksista ja omaisuudesta, mutta osaammeko ihmisinä kohdata katoamisen mysteeriä? Kadonneen henkilön läheiset repäistään tahtomattaan kasvokkain olemisen epävarmuuden kanssa. He joutuvat miettimään elämän ja kuoleman kysymyksiä vielä pitkään. Kadonnut ei ehkä enää tarvitse apuamme, hänen läheisensä sitäkin enemmän.
Kadonnut-podcast päättyy tähän jaksoon. Voit kuunnella kaikki kahdeksan jaksoa näillä sivuilla vastaisuudessakin.
Lämmin kiitos kuulijoillemme!