Hyppää pääsisältöön

Koristele pönttösi rauhassa - linnuille kelpaa pönttö kuin pönttö

heijastimilla koristeltu linnunpönttö
heijastimilla koristeltu linnunpönttö Kuva: Yle/Pirjo Koskinen linnunpöntöt,heijastimet

Lintu ei koristeltua pönttöä tarvitse, mutta ei siitä ole linnulle haittaakaan. Tärkeintä on pitää huoli siitä, ettei pöntössä ole mitään mihin lintu voi jäädä kiinni. Pikkulintujen pöntöissä sileät sisäpinnat eivät ole ongelma. Poikaset lentävät itse pöntöstä ulos.

Lintuharrastaja ja pönttömestari, liki 3000 linnunpönttöä rakentanut Urpo Koponen ei näe pöntön koristelemisessa ongelmaa.

Urpo itse on saanut koristeltuja pönttöjä lahjaksi lähinnä vitsimielessä. “Kaikista hurjin on erivärisillä heijastimen paloilla koristeltu pönttö. Se kun oli pari päivää peräkärryn katolla, niin heti alkoi talitintti kantaa pesätarpeita sisään.”

koristeellisia linnunpönttöjä
Urpon koristeelliset pöntöt ovat kovassa käytössä. koristeellisia linnunpönttöjä Kuva: Yle/Pirjo Koskinen linnunpöntöt

Linnuille pönttöä ei tarvitse koristella, mutta jos se on muuten kelvollinen pönttö, ei koristelusta ole linnulle mitään haittaa.

Myös Urpon toinen lahjaksi saama, pienen mökin näköinen pönttö kelpasi kirjosiepolle. “Siihen se laittoi heti pesän ja viisi poikastakin lähti pöntöstä maailmalle”, Urpo kertoo.

“Kysymys on lähinnä siitä, halutaanko tällaisia ilmestyksiä luontoon. Pihapiiriinhän nämä sopivat. Jos vaikka lapsi on itse koristellut pöntön niin en lähtisi sitä tuomitsemaan. Tärkein asia on itse pönttö ja kunhan lintu voi siinä pesiä, se on täyttänyt tehtävänsä“, Urpo miettii.

linnunpönttö ja lapsia
Sonja Eskola ja Leonna Lönnqvist koristelivat linnunpöntön. Tämä pönttö sopii paremmin pelkäksi koristeeksi irtonaisena roikkuvien osien takia. linnunpönttö ja lapsia Kuva: Yle/Pirjo Koskinen linnunpöntöt,lapset (ikäryhmät)

Lintu ei saa jäädä kiinni pönttöön

Pöntön koristelussa pitää kuitenkin huolehtia siitä, ettei se ole linnuille vaarallinen.

“Kaikki roikkuvat asiat, joista lintu voi jäädä kiinni joko siivistään tai jaloistaan ovat huonoja”, Urpo kertoo. Pöntössä ei siis saa olla mitään irrallisia osia, eikä sellaisia ylimääräisiä koloja, joihin lintu saa jalkansa työnnettyä.

Tee pönttösi puusta

Onko pöntön materiaaleilla merkitystä?

“Itse välttäisin metallia ja muovia pöntöissä. Muovi sopii mielestäni ainoastaan lentoaukon suojaksi ja kattoon, tosin filmivaneri on kattoon sopivampi materiaali”, Urpo tietää kokemuksen opettamana.

Lentoaukon suojia Urpo ei pönttöihin suosittele. “Ihmisillä on tapana jaotella eläimiä hyviin ja pahoihin, mutta eihän luonnossa ole kuin erilaisia eläimiä. Tikat kuuluvat luontoon siinä missä muutkin linnut. Ihmisten pitäisi ymmärtää luonnon kokonaisuutta ja hyväksyä se, että tikat ja oravat käyvät välillä rosvoamassa pöntöillä. Mielestäni tikan ja oravan tekemät reiän laajennukset ovat vain kosmeettinen haitta”, Urpo miettii.

Tähänkin ongelmaan Urpolla on olemassa helppo kikka. Kun pöntön kokoaa ruuveilla, käy tikan koluaman etuosan vaihtaminen sekunneissa.

Koristeltu linnunpönttö
Tässä pöntössä pesivät sinitaiset, ikkuna on niille juuri sopivan kokoinen. Pönttö puhdistetaan imuroimalla. Tällä kertaa keraaminenkin pönttö toimii, vaikka puu onkin suositelluin rakennusmateriaali. Koristeltu linnunpönttö Kuva: Eija Lumme linnunpöntöt

Voiko pöntöstä tehdä läpinäkyvän?

Miljoona linnunpönttöä facebook -ryhmässä on mietitty vaihtoehtoa, jossa yksi pöntön sivuista olisi läpinäkyvä. Näin voisi helposti kurkistella lintujen pesäpuuhia.

“Tämäkin suunnitelma on mahdollista toteuttaa, mutta tarvitsee asiantuntemusta”, Urpo kertoo. “Olen itse testannut tätä tervapääskyn pöntöllä. Tein pöntön, jossa takaseinä oli pleksiä ja pönttö kiinnitettiin ikkunaan. Kun poikaset olivat kahden viikon ikäisiä otin vanerin etuseinästä pois, jolloin pönttöön pääsi valoa. Ikkunan takana oleva huone pidettiin pimeänä. Lintu ei tästä häiriintynyt ja pesinnän seuraaminen oli erittäin mielenkiintoista.”

Linnulle riittää lauleluun luonnon oksa

Voiko pöntön reiän alapuolella olevasta niin sanotusta lauluoksasta olla harmia?

“Näitähän tehtiin aikoinaan kansakoulussa kottaraisen pönttöön, kun lintu tykkäsi laulaa ja värisyttää siipiään pöntön ulkopuolella. Nykyään mietitään, että oksasta on apua oraville ja muille petoeläimille. Itse en näe, että lauluoksalla on luonnonsuojelun kannalta mitään merkitystä. Linnuthan eivät oksaa tarvitse, vaan voivat laulella oikealla oksalla pöntön vieressä”

koristeltuja linnunpönttöjä
Lasten koristelemia pönttöjä. Kirkkaat värit eivät lintuja haittaa koristeltuja linnunpönttöjä Kuva: Yle/Pirjo Koskinen linnunpöntöt

Sileät sisäseinät sopivat pikkulintujen pönttöihin

Monet ovat olleet huolestuneita pöntön sisäseinien sileydestä Pelkona on, että linnunpoikaset eivät pääsisi kiipeämään pöntöstä pois ja menehtyisivät pönttöön. Urpo haluaa korjata tähän liittyvän väärän tiedon. “Pikkulintujen pöntössä seinien sileys ei ole ongelma. Kaikkien pikkulintujen, kuten kirjosiepon, tiaisten ja leppälinnun poikaset poistuvat pesästä vasta kun osaavat lentää. Seinän ei siis tarvitse olla höyläämätöntä puuta.”

Mutta tämä ei koske kaikki pönttöjä. Telkän tai koskelon pöntössä voi pesiä myös sinisorsa. “Koskelon ja telkän poikaset pääsevät itse kiipeämällä pöntöstä pois, mutta sinisorsan poikasille ei ole räpyläkynttä. Ne eivät siis pääse pois sileästä pöntöstä. Laitan tässä tapauksessa haudonnan loppuvaiheessa lentoaukon eteen kiipeämisportaat poikasille”, Urpo kertoo.

Kottaraisen pöntössä voivat pesiä myös käenpiika ja tervapääsky. Niiden poikaset eivät lennä ulos pöntöstä, joten ne tarvitsevat etuseinään karhennuksen. “Olen itse tehnyt sirkkelillä etuseinään muutaman millin syvyisiä uria, ne toimivat hyvin portaina poikasille.”

Kommentit
 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä