Hyppää pääsisältöön

Oletko sekaisin Star Wars -elokuvien viidakossa? Tässä järjestyksessä leffat etenevät

Rogue One -traileri saattoi hämmentää, jos ei seuraa Star Wars -uutisia. Leffa ei jatka The Force Awakensin tarinaa.

Lucasfilm

Torstaina maailma pääsi ihailemaan seuraavan Star Wars -elokuvan traileria. Joitakin saattoi kuitenkin hämmentää se, että traileri ei liity The Force Awakensin aloittamaan trilogiaan. Sen sijaan tänä vuonna julkaistaan itsenäinen Star Wars -seikkailu, joka ei suoraan kytkeydy Skywalkereiden sukudraamaan.

Eri Star Wars -trilogioiden aikajärjestys saattaa kaiken kaikkiaan olla hieman hämmentävä. Kerrataanpa siis alusta:

Ensimmäinen Tähtien Sota -elokuva Uusi toivo nähtiin vuonna 1977. Tästä alkoi alkuperäinen leffatrilogia, johon kuuluivat myös Imperiumin vastaisku (1980) ja Jedin paluu (1983). Näissä elokuvissa nähdään klassiset hahmot Luke ja Leia Skywalker sekä Han Solo. Elokuvia kutsutaan myös Episodeiksi neljä, viisi ja kuusi.

Elokuvasarjan luoja George Lucas halusi tehdä myöhemmin lisää elokuvia, joiden tarina sijoittuu aikaan ennen alkuperäistä trilogiaa. Lucas aloitti vuonna 1999 uuden Star Wars -trilogian Pimeä uhka -leffalla. Alkuperäisen leffasaagan taustoja selvitettiin vielä Kloonien hyökkäyksessä (2002) ja Sithin kostossa (2005). Sithin koston viimeisissä kohtauksissa Luke ja Leia syntyvät. Nämä elokuvat ovat Episodit yksi, kaksi ja kolme.

Disney osti oikeudet elokuviin ja päätti tehdä lisää Star Warseja, joista joulukuussa julkaistu The Force Awakens on ensimmäinen. The Force Awakens, Episodi 7, aloitti uuden trilogian, joka sijoittuu aikaan noin 30 vuotta Jedin paluun jälkeen. Luke, Leia ja Han Solo nähdään elokuvassa ikääntyneinä.

Torstaina julkaistu traileri on Rogue One -nimiselle elokuvalle. Siinä ei setvitä Luken ja Leian suhteita, taustoja tai jälkeläisiä. Elokuvan tarina sijoittuu aikaan juuri ennen Uutta toivoa. Päähenkilönä on Felicity Jonesin näyttelemä Jyn Erso, joka ilmeisesti ryhtyy taistelemaan samojen Kapinallisten puolesta kuin joiden rintamaan myöhemmin liittyivät Luke, Leia ja Han Solo.

Rogue Onessa paha Imperiumi rakentaa Kuolemantähteä, jonka tuhosivat Uudessa toivossa Kapinallisten hyvät sankarit. Jo Rogue Onessa Kapinalliset ovat trailerin perusteella tietoisia vaarallisen Kuolemantähden rakentamisesta ja yrittävät laittaa kapuloita Imperiumin rattaisiin.

Rogue One tulee ensi-iltaan joulukuun 16. päivä 2016. The Force Awakensin tarina jatkuu Episodi 8 -elokuvassa vuonna 2017. Itsenäiset seikkailut ovat vuorossa jälleen vuonna 2018, jolloin tiettävästi nähdään Han Solon menneisyydestä kertova Star Wars -raina. Episodi 9 paketoi uuden trilogian vuonna 2019.

Vuodelle 2020 on myös huhuttu Star Wars -elokuvaa, joka voisi keskittyä esimerkiksi jediopettaja Obi-Wan Kenobiin tai kulttisuosikiksi nousseeseen palkkiometsästäjä Boba Fettiin. Tietoja ei kuitenkaan ole vahvistettu.

Lue myös:

Enää alle 670 päivää ensi-iltaan – uudet Star Wars -näyttelijät paljastettiin

Tämä kaikki tiedetään seuraavasta Star Wars -seikkailusta – uusi ohjaaja saattaa viedä Episodi VIII:n outoon suuntaan

Musaa, murhia, antisankareita ja alkoholisteja – vietä vuosi 2016 elokuvissa

Star Warsit ovat hyviä, kun ne ovat feministisiä – niin myös The Force Awakens