Hyppää pääsisältöön

Panuloiden perhe #Titanicilla-haastattelussa: "Jouruumma nukkua kloppien kans kylyki kyljes"

Panulat Titanicilla
Panulat Titanicilla #titanic

Panuloiden viisihenkinen, äiti Martta Panula, neljä lasta ja lapsenlikka Selma Riihivuori, on yksi #Titanicilla-projektissa Amerikkaan paremman elämän toivossa 1912 matkaavista. Perhe huutokauppasi omaisuutensa Lapualla ja lähti Atlantin taakse, jossa heitä odottaa perheen kuudes jäsen, isä Jack. Matka neljän vilkkaan pojan kanssa kysyy äidin ja lapsenlikan hermoja. Näin Martta ja Selma kuvasivat perheen tunnelmia Hullissa pari päivää ennen Titanicin lähtöä.

1. Olette amerikkalaistaneet nimenne

"Ku mä silloon joskus asuun Ameriikas nii naapurit tapas kutsua mua Marthaksi mutta kyllä mä aina isännälle Martta oon ollu", sanoo Martta Panula ja jatkaa: "Tuo Taneli kuhtuu ihteään Thomasiksi." "Emmä nimiäni oo funteerannu muuttaa. Jos aviomiähen Ameriikasta löyrän nii sitte vaihtuu sukunimi!", uskoo lapsenlikka Selma Riihivuori.

2. Suomesta jäätte kaipaamaan piimävelliä

"Ei piimävelliskää mitää vikaa oo, mutta kyllä se ruisleipä akan tiällä pitää, mutta klopit taitaa kaivata mumman tekemää kropsua", toteaa Martta. "Kyllä niitä armahan kotimaan herkkuja vähä jää kaipaamahan. Nyt puhaltaa kuitenkin uuret tuulet ja pitää toivoa, notta Ameriikas olis jotaki yhtä hyviä herkkuja", arvelee Selma.

3. Yrjö Panulassa on ainesta Amerikan presidentiksi

Martta: "Tyäjuhta siitä tuloo vaikka kuinka koittaa olla fiksu." "Terävä pää sillä klopilla on ja varmahan siitä voi tulla mitä vaan, kuha vaan jaksaa panostaa. Enklantiki alakaa sujua, notta kai se osaas jotaki niille amerikkalaasille äänestäjille sanuakki!", uskoo kuitenkin Selma.

4. Lapsenlikka Selma vaihtaa virret ragtimeen

"Selma on kyllä nii uskonnollinen flikka notten usko, että se virsiänsä romukoppahan paiskaa. Se tuloo veisaamahan koko ikänsä", arvelee Martta. Samaa vakuuttaa Selma itse: "Moon jo kehros kuullu Siionin virsiä laulettavan niin en minä siionia mihinkähä vaihra vaikka kuinka ehrootettaas muuta."

5. Aukusti Panula palaa Suomeen naapurin tytön luo

"Toivotahan nii, mutta kylläpä juippi näyttää hyvin viihtyvän sen Ida-Sofianki kaas. Jotaki vispilänkauppaa niillä on vaikka kuinka koittaaki panna vastahan", tuhahtaa Martta.

6. Kerran körttiläinen aina körttiläinen

"No kyllä mä nii luulisin, mutta aikahan sen sitte lopulta näyttää", arvelee Mamma Panula. Ja Selma on yhtä vakuuttunut asiasta: "Körttilääsyys mullon veres ja niin lähellä syräntä, nottei sitä musta pois saara eres kirvehellä. Vaikka Ameriikas kävis joirenki muiren liikkehien jutuus, niin syrämeltäni moon aina körtti."

7. Valvotte viimeisen yön Titanicilla ennen Amerikkaan saapumista, koska…

"Kukas siinä jännitykses ny pystyys vedellä hirsiä? Ja pitäähä siitä kaikki ottaa irti ku kerra pääsemmä nuan komialle laivalle!", huudahtaa Martta. “Aiomma Väinön kanssa valavoa viimeesen yän Titanicilla koska äiti ei oo kattomas perähän”, lisää Taneli Panula, perheen 5-vuotias kuopus. "Ei viimeesenä yönä varmastikkaan unta saa ku nii jännittää millaanen se Ameriikka oikehe on", arvelee Selma.

Kommentit
 • Kuinka #Titanicilla tehtiin ja kenen tarinoihin hahmot perustuivat

  #Titanicilla liveprojekti on historian roolipeli

  #Titanicilla liveprojektia voisi kutsua historian roolipeliksi, jossa oli mahdollisuuden kokea, minkälaista on lähteä paremman elämän toivossa siirtolaiseksi Amerikkaan 1900-luvun alussa. Ja miltä tuntuu, kun unelmat uppoavat meren pohjaan.

 • Titanicin uutisia 18.4.1912: Vihdoin New Yorkissa!

  Carpthia tuo pelastuneet New Yorkiin

  Magnesiumjauheen välähdellessä Titanicin 1. ja 2. luokista pelastuneet laskeutuvat laivasta New Yorkissa. 3. luokan pelastuneet sitten tietenkin myöhemmin. Maahantulotarkastuksia ei silti onnistuta kiertämään. Matka jatkuu yksityisillä tai yleisillä junilla kohti uutta maailmaa.

 • Titanicin uutisia 17.4.1912: Herrasmiehet ovat uhanalainen laji

  Pelastuneet lähestyvät New Yorkia

  Media on raivoissaan, sillä pelastuneilta ei saada erikoishaastatteluja - entä jos lähtisi pienveneellä heitä vastaan? Herrasmiehet saattavat vaimonsa pelastusveneeseen ja siirtyvät tupakalle. Ragtime oli vähällä koitua Helmi Juurakon kohtaloksi.