Hyppää pääsisältöön

Pirun puutarhasta parrasvaloihin: Saharan laululähettiläät World Music Charts Europen kärkeen

Aziza Brahim
Aziza Brahim Kuva: Rangefinder Kft Aziza Brahim,etnoilta

Kiviaavikkoisen Saharan laulava reportteri Aziza Brahim pitää vuosikymmeniä vaiettua konfliktia tapetilla. Ja nousee tärkeimmän maailmanmusiikkilistan ykköseksi. Kakkossijan Rokia Traoré joutui pakenemaan Malista ääri-islamilaisen aggression edessä.

Radiolistan kärkikymmenikköön on noussut peräti seitsemän uutuusalbumia Irlannista Turkkiin ja Puolasta Siperiaan. Harri Tuominen esittelee Euroopan radioiden huhtikuun listan videoina.

1. Abbar El Hamada - Aziza Brahim, Länsi-Sahara

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Aziza Brahim on Länsi-Saharan konfliktin omatunto, pakolaisleireillä varttunut laulaja. Uusi levy Abbar el Hamada (Kiviaavikon yli) kuvaa saharalaisten maisemaa, myös sisäistä. Paikalliset käyttävät asuinseudustaan sanojaa Pirun puutarha. Calles de Dajla -videokappale on saanut innoituksensa rannikkokaupungin kaduista. Aziza Brahimin toissavuotinen Soutak-albumi oli varsinainen läpimurto, Euroopan radioiden maailmanmusiikkiohjelmien soitetuin levy. Siksi Aziza nähtiin meilläkin viime kesän Maailma kylässä –festivaaleilla.

2. Né So - Rokia Traoré, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: 1)

Malilaisen sielukkaan Rokia Traorén järjestyksessä kuudes albumi Né So on kevään tapauksia. Bambarankielinen otsikko tarkoittaa kotia. Meditatiiviset afro-folk-laulut peilaavat laulajan omakohtaista identiteettiä sodan jaloista pakenemisessa - ja kodin olemusta ulkoisesti ja sisäisesti. Diplomaatin tyttärenä Rokia toki on tottunut matkustamaan pienestä pitäen. Videolla nähdään levyn nimikappale Né So.

3. Rivière Noire - Rivière Noire, Brasilia/Ranska

(Edellinen sijoitus listalla: 6)

Kiinnostus herää heti kun huomaa, että pikkumerkillä kolme vuotta sitten tullut levy julkaistaan uudelleen isommalla levy-yhtiöllä. Tähän trioon kuuluu kolme muusikkoa, Orlando Morais, Pascal Danae ja Jean Lamoot, alkuperämainaan Brasilia, Guadeloupe ja Ranska. He halusivat matkustaa rytmimusiikin kehtoon Afrikkaan. Yhtyeen basisti on tuottanut itseään Salif Keitaa ja eittämättä siitä syystä he pääsivät äänittämään debyyttilevyään Salifin studioon Malin Bamakoon. Afrikan värit leiskuvat videossa Abarika.

4. Konono No.1 Meets Batida - Konono No.1, Kongon demokraattinen tasavalta/Portugali

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Toistakymmentä vuotta on Kongon särisevää ja pörisevää viidakko-teknoaan tehnyt Konono No 1 –yhtye Kongon pääkaupungissa Kinshasassa. Se on sähköistänyt perinnesoittimen likembén eli peukalopianon. Äänenvahvistus hoidetaan käytetyillä auton-osilla ja megafoneilla. Listaneloseksi nousseen uuden levynsä Konono No.1 on äänittänyt angolalais-portugalilaisen muusikko-tuottajan Batidan autotallissa Lissabonissa. Albumin "teaser-videolla" ryhmä on valmistautumassa levytykseen.

5. Like a Bird or Spirit, Not a Face - Sainkho Namtchylak, Venäjä/Tuva

(Edellinen sijoitus listalla: 26)

Taitaa olla vuoden epätavallisin fuusiolevy tämä tuvalaisen kurkkulaulajan Sainkho Namtchylak’in uutuus Like a Bird or Spirit, Not a Face. Provokatoorisella kekseliäisyydellään, seitsemän oktaavin äänialallaan ja avatgarde-laulutyylillään veteraanin voi asettaa jonnekin Yoko Onon ja Björkin väliin. Uusi levy yhdistää Aasian arot ja Afrikan erämaan, kun mukana on Sahara-bluesin ykkösyhtyeen Tinariwenin rytmiryhmä. Tällä teaser-videolla Sainkho Namtchylak on pynttäytynyt vakuuttaviin suojavarusteisiin.

6. Kokuma - Gambari Band, Mali

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Uusi malilainen Gambari Band on kuuluisuuteen nousseen Bassekou Kouyatén entinen yhtye. Tässäkin päärooliin nousee sähköistetty ja efektoitu perinneluuttu ngoni. Malin Bamakossa on äänitetty Gambari Bandin ensilevy Kokuma. Yhtyeen nimi Gambari tarkoittaa yhtä Malin perinnerytmiä. Yhdeksikön homma näyttää olevan hallussa jo videon kotitreenissä, jossa harjoitellaan kappaletta Maya Sangaye. Erikokoisia ngoni-luuttuja sopii vertailla, vaikka kuvaus ei olekaan ihan Oscar-tasoa.

7. Kobani - Ferhat Tunç, Turkki

(Edellinen sijoitus listalla: 73)

Turkin kurdi Ferhat Tunç taitaa olla piikki Turkin poliittisen johdon persauksissa. Oikeudessa tämä pitkän linjan kantaaottava laulaja on saanut vastata suorapuheisuudestaan useasti. Listan sijalle 7. nousseen albumin nimi Kobani symboloi kurdien menestystä taistelussa ISIS:iä vastaan. Levy on tuotettu Norjassa, ja äänitetty Istanbulissa ja Oslossa. Yhdellä kappaleella duettokumppanina on kuulu norjansaamelainen Mari Boine. Tv-esityksessä Ferhat Tunç laulaa albumin kappaleen Vurdular Bizi (He ampuivat meitä).

8. II - The Gloaming, Irlanti

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Vihreän saaren uudeksi ilmiöksi on noussut The Gloaming –yhtye näyttmällä perinnemusiikin mahdollisuudet nykyajassa. Toissa vuonna viisikko julkaisi debyytti-levynsä. Sillä he nousivat oitis suureen suosioon ei tanssijalkaa nostattavalla, vaan tunnelmallisella, päivitetyllä traditiolla. The Gloamingiin kuuluu kolme irlantilaista ja kaksi yhdysvaltalaista muusikkoa. Kitaristi ja tämän kakkoslevyn tuottaja ja pianisti, newyorkilainen Thomas Bartlett on avainasemassa: hän soittaa eri tavalla kuin folkissa on tapana. Videolle on kuvattu upea The Pilgrim's Song studioympäristössä.

9. Meridian 68 - DagaDana, Puola

(Edellinen sijoitus listalla: -)

Kuulostaako tämä melodia tutulta? Ei ihme, sillä UNESCO lukee tämän kiinalais-tiibettiläisen Kangding-kaupungin rakkauslaulun maailman kymmenen suosituimman kansan-sävelmän joukkoon. Tällä saavutuksella laulu pääsi mukaan avaruusmatkalle kun USA lähetti 1990-luvulla satelliitin etsimään maapallon ulkopuolista älyllistä elämää. Esittäjänä tässä on pitkän linjan puolalainen yhtye Daga-Dana. Puolalaisen ja ukrainalaisen folkin pohjalta he ovat tehneet uuden levynsä Meridian 68. Kiinan matkallaan he äänittivät avaruudessakin kiitävän laulun Kangding Qingge (康定情歌), jonka tv-esitys on taltioitu videolle.

10. Esperanto - Dimitris Mystakidis, Kreikka

(Edellinen sijoitus listalla: 2)

Dimitris Mystakidis säestää kreikkalaisen rebetika-tyylin klassikoita ei busukilla, kuten on totuttu, vaan kitaralla. Levylleen hän on valinnut yli puolivuosisataa vanhoja satamakaupunkien alamaailman kapakkalauluja. Esperanto-levynsä solisteiksi kitaristi on valinnut Kreikan tunnetuimpia laulajia. Tuoreelle videolle on kuvattu konserttiesitys levyn kappaleesta Tzemile laulusolistinaan Ifigeneia Ioannou.

World Music Charts Europe

Kun 1980-luvun lopulla länsimaissa heräsi kiinnostus epätyypillisten maiden perinnepitoiseen pop-musiikkiin, sellaisiin artisteihin kuin Youssou N’Dour, Nusrat Fateh Ali Khan tai Gypsy Kings, ilmiön markkinointitermiksi keksittiin world music. Se suomennettiin oitis maailmanmusiikiksi.

Vuonna 1991 Euroopan yleisradiounioni EBU alkoi seurata maailmanmusiikin saamaa radiosoittoa. Kuukausittaisen listan nimeksi tuli World Music Charts Europe.

Miten WMCE sitten kerätään? Niin, että puolen sataa radiotoimittajaa noin 25 maasta (ne, joilla on säännöllinen world music –ohjelma) lähettää kerran kuussa listan kymmenestä eniten soittamastaan alan albumista pääkallonpaikalle Berliiniin. Siellä nämä listat ynnätään saksalaisella täsmällisyydellä: uusi lista, sen Top 20 julkaistaan kuukauden ensimmäisenä päivänä WMCE-verkkosivulla. Siellä voi katsella myös alan linkkejä, listapaneelin kokoonpanoa tai menneiden vuosien listoja jo miltei neljännesvuosisadan taakse.

WMCE-lista on hyvin arvostettu ja seurattu alan piireissä. Listapaneelin ainoa suomenkielinen jäsen Harri Tuominen soittaa raidan jokaiselta Top 10 -albumilta joka kuun ensimmäisenä tiistaina Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelmassa.

Etnoilta: Harri Tuomisen maailmanmusiikkiohjelma joka tiistai, klo 20.30-21.30, Yle Radio 1 & Yle Areena