Hyppää pääsisältöön

Prisma Studio: Vitsit vanhenevat – muuttuuko huumorintaju iän myötä?

Koomikot Ray Zambino (vas.), Bahar Tokat ja Helena Pöllänen ovat mukana huumoritestissä.
Koomikot Ray Zambino (vas.), Bahar Tokat ja Helena Pöllänen ovat mukana huumoritestissä. Koomikot Ray Zambino (vas.), Bahar Tokat ja Helena Pöllänen ovat mukana huumoritestissä. yle tv1

TV1 keskiviikkona 13.4.2016 klo 20.00 - 20.30, uusinta perjantaina 15.4. klo 5.55
Yle Areenassa vuoden ensilähetyksestä.

Nuoremmat ihmiset nauravat eri asioille, kuin heidän vanhempansa tai isovanhempansa. Näin väitetään tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa.

Tutkimuksen mukaan nuorempia naurattaa vanhempia helpommin aggressiivinen huumori, jossa esimerkiksi pilaillaan jonkun toisen kustannuksella tai vähätellään itseä. Vanhemmat taas näyttäisivät suosivan enemmän yhteiseen hassutteluun liittyvää lämminhenkistä huumoria, joka yhdistää ihmisiä.

Onko todella näin? Prisma Studio järjesti Stand up -klubin kahteen kertaan. Vitsit pysyivät samoina, mutta ensin yleisössä oli pari-kolmekymppisiä ja sitten viisi-kuusikymppisiä. Oliko reaktioissa eroa?

Ymmärtävätkö suomalaistalitintit tinttijapania?

Talitinttien kieli on paljon monipuolisempaa kuin pelkkä titityy. Tuoreen japanilaistutkimuksen mukaan talitintit jopa yhdistävät sanoja lauseiksi. Aiemmin lauserakenteita on pidetty vain ihmiskielten ominaisuutena.

Mitä talitintit sanovat? Voisiko niiden kanssa päästä juttuun? Prisma Studio testaa myös, miten suomalaistintit reagoivat tinttijapaniin.

Foneetikko Mietta Lennes ja yliopistonlehtori Toni Laaksonen ripustavat puuhun kaiutinta, jolla testataan suomalaistintin reaktiota tinttijapaniin.
Foneetikko Mietta Lennes ja yliopistonlehtori Toni Laaksonen testaavat suomalaistintin reaktiota tinttijapaniin. Foneetikko Mietta Lennes ja yliopistonlehtori Toni Laaksonen ripustavat puuhun kaiutinta, jolla testataan suomalaistintin reaktiota tinttijapaniin. yle tv1

Laika ja muut avaruuden eläinpioneerit

1950-luvulla oli vielä epäselvää, voisiko avaruuden painottomuudesta selvitä hengissä tai miten laukaisun rasitus ja avaruuden säteily vaikuttaisivat kehoon.

Vastatakseen näihin kysymyksiin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton avaruusohjelmat lähettivät avaruuteen kolmisenkymmentä apinaa, kolmisenkymmentä koiraa sekä lukuisia pienempiä eläimiä, kuten hiiriä, kilpikonnia, sammakoita ja kaneja.

Nämä pioneerit uhrasivat henkensä avaruuden valloituksen vuoksi ja tuon ajan mediassa niistä puhuttiin sankareina. Mutta oliko avaruusajan varhaisissa eläinkokeissa ylipäätään järkeä? Oliko eläinkoe Laikalla oikeutettu?

Prisma Studion komentopöydän ääressä teollisuusmatemaatikko Samuli Siltanen, psykologi Jukka Häkkinen ja tähtitieteen sekatyöläinen Anne Liljeström. Lähtöluvan keskustelulle antaa ohjelman juontaja Marjo Harju.

3, 2, 1 – valmiina lähtölaukaisuun!

Kommentit