Hyppää pääsisältöön

Suomikiipeilystä shakkinyrkkeilyyn - Yle Areenassa

shakki2
Kuva ohjelmasarjasta Maailman oudoimmat urheilulajit shakki2 kuvagalleria

Miltä näyttää Bolivialaisten kotiäitien showpaini-ottelu? Entä fyysistä ja psyykkistä kestävyyttä vaativa shakkinyrkkeily? Areenassa on tarjolla värikäs kirjo urheiluaiheisia ohjelmia ja lisää on tulossa pian. Käy katsomassa myös mitä suomalaisten futistähtien, kuten Hetemaj´n veljesten ja Mikael Forssellin läheiset kertovat poikien junnuvuosista.

Maailman oudoimmat urheilulajit
(Games of Strange) Miltä näyttää kanavien yli pituusseiväshyppääminen, entä päällä pelattava pallopeli? Pääsiäissaarella on kehitetty omalaatuinen triathlon, johon kuuluu kalukukkaro, säkki banaaneja sekä kaislakellukkeet. Kataloniassa joukkueet kilpailevat muodostamalla huiman korkeita ihmistorneja, ja USA:ssa urheiluvälineenä on hyppykeppi. Kaikki jaksot katsottavissa Yle Areenassa 23.4. asti.

kiipeilyä2kiipeilyä
Kuva dokumentista Kylmää kiveä: Suomikiipeilyn tarina

Kylmää kiveä: Suomikiipeilyn tarina
Tavallinen tallaaja miettii miten päästä kallion päälle mahdollisimman helposti, mutta kiipeilijä haluaa päästä sinne mahdollisimman vaikeasti. Suomessa on harrastettu kiipeilyä jo yli 60 vuotta - turvaköysien kanssa ja ilman. Matkalle mahtuu sekä sankaritekoja että suuria menetyksiä. Miten kiipeilystä on tullut niin suosittua maassa, jossa ei ole ensimmäistäkään vuorta? Katsottavissa Yle Areenassa 29.4. asti.

futis
futis kuvagalleria

Futisvanhemmat
Juniorijalkapalloilijoiden isien ja äitien elämä on yhtä futista. Siihen menee kaikki vapaa-aika ja enimmät rahat. Dokumentaarinen realitysarja Futisvanhemmat seuraa yhden kauden ajan lahtelaisen Kuusysin 13-14-vuotiaiden poikien edustusjoukkueen elämää vanhempien näkökulmasta. Vanhemmat käyttävät kaiken vapaa-aikansa ja enimmät rahansa lasten harrastukseen, mutta onneksi huumori vielä säilyy. Näiden lahtelaisten äitien sananlasku kentän laidalla onkin: "Ilman äitejä teitä ei olisikaan!" Sarjaan liittyy paljon myös nettisisältöä, kuten Tähtien futisvanhemmat -juttusarja, jossa suomalaisten futistähtien vanhemmat muistelevat lapsensa junnuaikoja.Kaikki jaksot nyt Yle Areenassa.


Tähtien futisvanhemmat: Mikael Forssell
"Silloin kun se saa päähänsä jotakin, se jauhaa sen loppuun asti." Isä Bengt Forssell muistelee millainen Mikael oli junnuna. Isä vei pojan futiskentälle tämän ollessa 4-5 vuotias - ja siellä oltiin niin kauan että tossut kuluivat puhki. Bengt kertoo muun muassa, kuinka Miklulle on jäänyt traumaattinen kokemus yhdestä junioripelistä. Poika teki siinä 17 maalia, mutta oli pettynyt, koska Jürgen Klinsmannin ennätys tuolloin oli 18 maalia.


Tähtien futisvanhemmat - Perparim ja Mehmet Hetemaj
Hetemaj'n veljesten siskot ja äiti kertovat, miten pojat pelasivat salaa niin pitkään että unohtivat tulla syömään. He eivät uskaltaneet sanoa, että ovat pelaamassa. "Se oli iloisinta aikaa meidän perheelle, koska koko elämää varjosti kuitenkin sota. Jalkapallo toimi meille irtiottona", sisko kertoo. Pojille vanhemmat ovat aina olleet tärkeitä: Perpan pelinumero 56 on isän syntymävuosi ja Mehu pelaa äitinsä syntymävuoden numero paidassaan.

tanssi
tanssi kuvagalleria

Katutanssitreenit
Biittiä kroppaan! Katutanssitreeniä Yle Summerin tyyppien ja huipputanssijoiden kanssa. Oletko aina halunnut nähdä miten Simpsoneiden Bartin mukaan nimetyn tanssiliikkeen saa muutettua omannäköiseksi? Tai voihan sitä aina tehdä näiden nuorten mukaan “helppoja liikkeitä”, kuten törmäyksiä, pohjekramppeja ja tulista ringittelyä. Jos eivät nämä, tai edes MC Hammer -moovi kuulosta tutulta, aloita treenit Yle Areenasta.
Peltsi
Peltsi kuvagalleria

Mikko "Peltsi" Peltola - suoraa puhetta liikunnasta
Mikä pistää ihmisen ajamaan talvella enduropyörällä Päijänteen ympäri? Onko pyörätuolirugby väkivaltaa vai urheilua? Jos osaat kävellä, osaatko myös lumikenkäillä? Urheileeko agilityssä koira vai ihminen? Entä mikä viehättää retkiluistelussa ja mitä kaikkea rekvisiittaa hengenpelastusurheilussa tarvitaan? Kuuntele jaksot Yle Areenassa ja Yle Puheella torstaisin klo 16.03.
puhe
puhe kuvagalleria

Lindgren & Sihvonen
Kokeellinen urheiluohjelma, jossa leikitään urheilulla. Jalkapallofani, ihmisoikeusaktivisti Tommy Lindgren ja suorapuheisena tunnettu jääkiekkoanalyytikko Petteri Sihvonen selvittävät ja purkavat urheilun ajankohtaisia taustavaikuttimia, motiiveja ja yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Kuka Alpo Suhosen mielestä omistaa pelin, valmentaja vai urheilijat? Entäpä onko penkkiurheilijalla sijaa pelikenttien kulisseissa? Entä mitä Shefki Kuqi oikeasti ajattelee suomalaisesta jalkapallosta? Mielenkiintoisia vieraita ja mielenkiintoisia mielipiteitä. Ohjelma kuultavissa Yle Puheella perjantaisin klo 13.03 ja uusintana klo 22.05. Yle Areenassa kaikki edellisetkin jaksot.
urheiluilta
urheiluilta kuvagalleria

Yle Puheen Urheiluilta
Perinteisten jääkiekko- ja jalkapallokierrosten lisäksi Puheen Urheiluillan ohjelmistoon kuuluu eri urheilulajeja rallista käsipalloon. Kuuntele lähetykset Yle Areenasta. Yle Puheella arkisin klo 18.00 ja viikonloppuisin klo 16.30.

Tulossa Areenaan:

Juoksu2
Juoksu2 kuvagalleria

16.4. Tiededokumentti: Juoksukuolemat
(Young, Fit and Dying: The Truth about Running, Britannia 2014) Joka kuukausi yksi maratonjuoksija kuolee, ja heidän keski-ikänsä on 33 vuotta. Olisiko kuolemat voitu välttää? Michael Dorgan, itsekin maratonjuoksija, puntaroi tiedemiesten kanssa juoksemisen hyötyjä ja riskejä. Uusi tutkimus on tuottanut mm. yllättäviä tuloksia juoksemisen vaikutuksista polviin ja muihin niveliin. Michael asettaa myös itsensä koekaniiniksi ohjelman aikana juoksemalla kahdeksan maratonia kahdeksassa päivässä, Lontoosta Brysseliin. Onko Michael itsekin hengenvaarassa?
brasilia
brasilia kuvagalleria

30.4. Brasilian jättiläiset
(Giants Of Brazil) Dokumentti Brasilian jalkapallohistorian suurista pelaajista ja hetkistä. Tarina kertoo maan futistähdistä aina Pelestä Romarioon asti. Nähdään unohtumattomia maaleja sekä tutustutaan tarkemmin 1970 vuoden World Cupin Brasilian joukkueeseen, joka on yksi parhaimmista joukkueista ikinä. Tarina päättyy vuoden 1994 maailmanmestaruusjuhliin.

9.5. Historia: Urheilukisoja sotakentällä
(Games On The Battlefield - How WWI Invented Sports) Ensimmäisen maailmansodan aikana etulinjan takana sotilaat pelasivat jalkapalloa ja järjestivät juoksu- ja nyrkkeilykisoja. Useimmille tämä oli ensimmäinen kontakti järjestäytyneen urheilun kanssa.

nainen kännykkä kädessä
nainen kännykkä kädessä yle tunnus

Kirjaudu Areenaan Yle Tunnuksella - löydät lempiohjelmasi helpommin!
Yle Tunnuksella voit tallentaa suosikkisarjasi tai sinulle tärkeitä uutisaiheita – ja hyödyntää niitä kaikilla laitteillasi. Jos ohjelma jää tietokoneellasi kesken, voit jatkaa sitä myöhemmin samasta kohdasta vaikka puhelimellasi. Saat myös nopeasti tiedon uusista jaksoista. Luo oma Yle Tunnuksesi helposti osoitteessa yle.fi/tunnus.

Lista on luotu 8.4. - muutokset mahdollisia.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua