Hyppää pääsisältöön

Teurastamovideoista ei nosteta syytteitä MOT:tä vastaan

Lampaan teurastusta.
Lampaan teurastusta. Kuva: Yle, MOT teurastajat

Länsi-Suomen syyttäjänvirasto on tehnyt syyttämättäjättämispäätöksen teurastamovideoista, joita MOT esitti 26.10.2015 ohjelmassa Kidu ensin, kuole sitten. Ohjelman jälkeen poliisi aloitti useita eri tutkintoja. Yksi esitutkinta koski sitä, oliko ohjelman toimittaja Riikka Kaihovaara ohjeistanut tai kannustanut videomateriaalin toimittaneita henkilöitä kuvaamaan lisää ja siten tahallaan taivuttanut heidät rikoksiin.

Ohjelman toimittajaa Riikka Kaihovaaraa kuulusteltiin epäiltynä kolmesta eri rikoksesta: yllytys tai avunanto salakuunteluun, yllytys tai avunanto salakatseluun sekä yllytys tai avunanto julkisrauhan rikkomiseen. Ohjelman tuottajaa Renny Jokelinia kuulusteltiin todistajana.

Esitutkinnassa selviteltiin myös, oliko MOT:n toimitus antanut kuvauskalustoa teurastamovideoiden salakuvausta varten. Toimituksessa näitä epäilyjä pidettiin alusta asti asiattomina ja järjettöminä.

Syyttäjä Kai Selander ei löytänyt näyttöä siitä, että Riikka Kaihovaara olisi ohjeistanut tai kannustanut materiaalin toimittajia rikosten tekemiseen. Kaihovaara kertoi kuulusteluissa arvioineensa materiaalin laatua ja riittävyyttä. Tämä ei kuitenkaan osoita, että Kaihovaara olisi tahallaan taivuttanut toista tahalliseen rikokseen tai auttanut toista tahallisen rikoksen tekemisessä.

MOT:n toimitus pitää kiinni lähdesuojasta, eikä antanut kuulusteluissa sellaista tietoa, joka paljastaisi videomateriaalin kuvaajien henkilöllisyyden.

Videoiden kuvaamisesta on kuitenkin nostettu syyte yhtä eläinaktivistia vastaan. Asian vahvistaa Lännen Medialle kihlakunnansyyttäjä Kai Selander.

Lännen Median tietojen mukaan syytteeseen asetettua aktivistia syytetään yksityisyyden ja julkisrauhan loukkaamista koskevista rikoksista. Syyte koskee vain Paimion teurastamolla tapahtunutta salakuvausta.

Kommentit