Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Kylä

Repolan kylässä näkyy maaseudun murros. Kaikki lehmät ovat robottinavetassa ja viimeinen sikatila on lopettamassa. Nuoret etsivät keinoja jatkaa maaseudulla.
Repolan kylässä näkyy maaseudun murros. Repolan kylässä näkyy maaseudun murros. Kaikki lehmät ovat robottinavetassa ja viimeinen sikatila on lopettamassa. Nuoret etsivät keinoja jatkaa maaseudulla. yle tv1

TV1 maanantaina 18.4.2016 klo 21.30 - 22.25, uusinta lauantaina 23.4. klo 12.35
Katsottavissa Yle Areenassa

"Mie niin viihyn navetassa", sanoo vanha emäntä Tuula Markkanen.

"Rautamummo!", tokaisee heti perään hänen miehensä Erkki.

Pienen pieni Repolan kylä sijaitsee Pohjois-Savossa Rautalammin kunnassa, tunnin ajomatkan päässä Kuopiosta. Kylässä näkyy maaseudun ja maatalouden muutos.

Ennen Repolassa oli paljon maitotiloja. Nyt yhteen pitkälle automatisoituun robottinavettaan mahtuu kylän kaikki lehmät.

Dokumentti Kylä tarttuu herkällä kädellä maaseudun muutokseen. Apuna on Yleisradion vuonna 1977 samasta kylästä tekemä dokumenttielokuva.

Kylän viimeiset siat?

Lumi pyryää edelleen postilaatikoiden ympärillä ja talvinuotalla käydään. Kesällä heinäseipäät ovat vaihtuneet valkoisiin pusseihin eikä ulkona näy lehmiä.

Dokumentissa kylän elämää seurataan läpi vuoden. Mukaan on mahtunut menestyvän maitotilan lisäksi muun muassa sikalan alasajoa.

"Sikala ei ei täytä nykyvaatimuksia eikä sianlihastakaan makseta juuri mitään", harmittelee toisen polven sikatilallinen Matti Hytönen. Hänen sikansa voivat olla Repolan kylän viimeiset.

Vanhassa arkistofilmissä emäntä Anna-Liisa Markkanen valittaa navetan ahtautta. Tilan kokoa olisi suurennettava, jotta kilpailussa kestäisi mukana. Tänään hän asuu yksin isossa hirsimökissä. Lapsia karjanpito ei ole houkutellut.

Mistä löytää morsian?

Kylässä on myös nuoria. Sami Hämäläinen ajaa omalla rekallaan ympäri maailmaa. Jani Hämäläinen on konepajassa töissä ja rakentaa kotikonnuilleen taloa.

Kaverukset kuluttavat paljon aikaa autojen parissa ja ajavat rallia. Saunan kuistilla haastellaan vastakkaisen sukupuolen "vaimo-aihioista". Vaatimukset ovat kovat: "Ei sitten mitään huit-hapelia!", sanoo Jani. "Eikä liian ronkelia!"

Ohjaus: Tom Östling. Tuotanto: Yle, 2016.

Lue lisää Kylä-dokumentista:
Kylä elää ja turisee