Hyppää pääsisältöön

Antti Tuuri löytää Ameriikan

Vuoristomaisemaa Yhdysvalloissa
Vuoristomaisemaa Yhdysvalloissa Vuoristomaisemat

Kirjailijan työn sanotaan usein olevan jatkuvaa etsimistä. Antti Tuuri etsi omia juuriaan, sukulaisiaan ja romaaniensa aiheita Pohjois-Amerikasta. Näistä Kanadaan ja Yhdysvaltoihin suuntautuneilla matkoillaan kohtaamistaan ihmisistä Tuuri kertoo uudessa kirjassaan Ameriikan raitilla.

Kirjailija Antti Tuurin isä oli aikoinaan kertonut Kanadaan lähteneestä sukulaisesta Jonni Tuurista. Isä muisti, että lähtijällä oli vielä Pohjanmaalla asuessaan ollut tanssiorkesteri. Isän kertomus ja Jonni Tuurin tarina tekivät kirjailijaan niin suuren vaikutuksen, että hän päätti alkaa tutkia siirtolaisuutta ja sukulaistensa vaiheita Amerikassa.

Manhattan Hudson joelta
Manhattan Hudson joelta Manhattan
Vielä joskus Atlantin yli laivalla.

- Kun 1980-luvulla ensimmäisen kerran matkustin Kanadaan hämmästyin sitä kuinka paljon sinne aikoinaan muuttaneet siirtolaiset olivat jäljessä Suomesta. Siis kuinka vähän Suomesta aikoinaan muuttaneet ihmiset tiesivät Suomesta ja siitä mitä siellä oli tapahtunut heidän lähtönsä jälkeen. Jotkut ajattelivat, että Suomessa eletään samanlaisissa taloudellisissa oloissa kuin 1930-luvulla heidän lähtönsä aikoihin. Toinen asia, joka minua hämmästytti, ennen kaikkea Floridassa, oli kansalaissodan henki, joka eli vielä 1980-luvun puolessa välissäkin niin voimakkaana, että siellä oli kommunistihaalit ja valkoisen puolen haalit erikseen. Siellä oltiin yhä niissä juoksuhaudoissa, jotka meillä olivat onneksi menneet umpeen kauan sitten.

- Teen matkoillani hyvinkin tarkkoja muistiinpanoja, mutta etupäässä siitä matkasta, jolla kulloinkin olen. Illalla matkapäivän päätteeksi olen tavannut istua ja kirjoittaa muistiin päivän tapahtumat. Siinä on myös sitten niitä asioita, joita tutkimuksissa on löytynyt. Tämä materiaali alkaa yleensä aina alitajunnassa elää ja vaikka sitä ei mitenkään systemaattisesti mietikään, niin kyllä se mukana kulkee kun on päättänyt kirjan kirjoittaa, sanoo Antti Tuuri.

Kalifornian aavikkoa
Kalifornian aavikkoa Kalifornia
Alitajunnasta nousee sopiva palanen.

Pohjois-Amerikan matkojen paikat ja tavatut ihmiset ovat vaikuttaneet suuresti mm. Pohjanmaa- ja Äitini suku –sarjojen romaanien syntyyn.

- Työskentelen niin, että kirjoitan päivittäin viidestä kymmeneen liuskaa aika vapaasti mitä nyt siitä tarinasta ja näkökulmasta, jonka olen ajatellut kirjaan ottaa. Enkä tällöin ole millään tavoin itseäni kohtaan kriittinen vaan kirjoitan sen mikä hyvältä tuntuu ja vetävältä tuntuu. Sitten myöhemmin kirjoitan tämän kaiken läpi kokonaan uusiksi, oli siinä kaksisataa tai viisisataa sivua. Toisella kirjoituskerralla huomaa sen mikä siinä on turhaa. Silloin myös tajuaa sen, että jokin kohta vaatii ehkä jotain lisää tai alitajunnasta nousee jokin uusi siihen sopiva palanen. Tämän kaiken jälkeen teksti alkaa olla aika valmis, toteaa Tuuri.

Lentämiseen kyllästyneellä kirjailijalla on vielä haaveena palata joku päivä Amerikkaan.
- Kyllä minulla sellainen haave on, että menisin vielä joskus Atlantin yli laivalla Englannista tai mistä nyt sitten parhaiten pääsee. Haluaisin vielä nähdä miten Vapauden patsas nousee merestä kun New Yorkia lähestytään. Sitten olisi vielä myös mukava ajella pitkin Amerikkaa ja tuntea se vapauden tunne minkä suuri maa ja suuret maisemat ihmiselle antavat.

Vapauden patsas
Vapauden patsas vapauden patsas
  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

  • Avaruusromua: Meri on vapauden symboli

    Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista.

    Meren aallot lupaavat vaihtelua elämään. Ne lupaavat uusia asioita. Näin kertoo eräs unikirja meren symboliikasta. Metalli puolestaan symboloi unessa lujuutta ja päättäväisyyttä. Metalliset kuulat ovat muistoja menneistä kokemuksista, kertoo toinen kirja. Jokainen ihminen näkee vähintään kolme unta joka yö, sanovat unitutkijat. Kaikki näkevät unia, mutta kaikki eivät niitä muista. Unet puhuvat meille kuvin ja symbolein. Ja unet voivat myös muuttua musiikiksi. Toimittajana Jukka Mikkola.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri