Hyppää pääsisältöön

Tänä iltana Yle Teemalla: Politiikan ja taiteen kärkinimiä kevään kuumassa kulttuurikeskustelussa

Leea Klemola, Jani Toivola, Kauko Röyhkä ja Sanni Grahn-Laasonen
Ylhäällä Leea Klemola ja Jani Toivola, alhaalla Kauko Röyhkä ja Sanni Grahn-Laasonen. Leea Klemola, Jani Toivola, Kauko Röyhkä ja Sanni Grahn-Laasonen Kuva: Yle / Marjut Tervola, Seppo Sarkkinen, Jussi Mankkinen Leea Klemola,Jani Toivola,Kauko Röyhkä,Sanni Grahn-Laasonen,#kulttuurinvälikysymys

Mitä tapahtuu kun politiikan nuoret tähdet Sanni Grahn-Laasonen ja Li Andersson ottavat yhteen? Entä miten arvomaailmat rytisevät Leea Klemolan ja Sebastian Tynkkysen kohdatessa? He ja kahdeksan muuta ovat mukana torstaina 14.4. klo 19.30 alkavassa Kulttuuurin välikysymyksessä, joka nähdään suorana Yle Teemalla.

Helsingin Vanhalla ylioppilastalolla järjestettävä puolitoistatuntinen debatti jakautuu kolmeen osaan ja jokaisessa on eri keskustelijat.

Ensimmäisessä keskustelussa kysytään, mitä Suomessa tapahtuu todella nyt kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Millä tavalla taiteilijat ovat vastanneet tuohon kysymykseen? Mikä on kulttuurin rooli, tai mikä sen pitäisi olla, aikamme myllerrysten ja monenlaisten uhkakuvien keskellä?

Ykköskeskusteluun osallistuu kehuttu, kohuttu ja vihattukin näytteljä ja teatteriohjaaja Leea Klemola. Vihreiden kansanedustaja Jani Toivola on tunnettu myös näyttelijänä ja tv-esiintyjänä. Perususuomaisten nuorisojärjestön puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen muistetaan puolueen sisäisistä kohuista ja osallistumisestaan Big Brother -realitysarjaan. Kirjailija Joonas Konstig on kulttuuriväen piirissä outo lintu eli arvokonservatiivi.

Sebastian Tynkkynen, Juha Hurme, Töppöhörö, Kansallisteatteri
Sebastian Tynkkynen Sebastian Tynkkynen, Juha Hurme, Töppöhörö, Kansallisteatteri Kuva: Yle / Anu Heikkinen sebastian tynkkynen, juha hurme, töppöhörö, kansallisteatteri
Kansanedustaja Li Andersson
Li Andersson Kansanedustaja Li Andersson Kuva: Aleksis Salusjärvi Li Andersson,#kulttuurinvälikysymys

Onko merkittävä osa taidetta ja kulttuuria tulevaisuudessa osa ns. hyvinvointipalveluja? Illan toinen keskustelu käsittelee istuvan hallituksen kulttuuripolitiikkaa ja sen kärkihankkeita.

Mukana on suomalaisen kulttuuripolitiikan tärkein yksittäinen päättäjä ministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Taiteilijaperheen tytär Li Andersson (vas.) nousi viime keväänä äänivyöryllä eduskuntaan ja tavoittelee jo puolueensa puheenjohtajuutta. Näyttelijä Jussi Lehtonen on vienyt pitkään kulttuuria hoitolaitoksiin. Performanssitaiteilija Krista Petäjäjärvi soveltaa puolestaan taidetta työlämän kehittämiseen.

Sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka
Kaisa Leka Sarjakuvapiirtäjä Kaisa Leka Kuva: Yle / Maria Seppälä Kaisa Leka,#kulttuurinvälikysymys
Kirjailija Joonas Konstig
Joonas Konstig Kirjailija Joonas Konstig Kuva: Sanna Einola Joonas Konstig,#kulttuurinvälikysymys

Voiko kulttuuriväki laajasti ymmärretynä eli ns. luova luokka pelastaa Suomen talouden? Kolmannessa keskustelussa taiteeseen tartutaan työn ja rahan kautta.

Muusikko ja kirjailija Kauko Röyhkä on pitkän linjan kulttuurin sekatyöläinen, joka on usein onnistunut yllättämään näkemyksillään. Kaisa Leka on monipuolinen sarjakuvataiteilja ja graafinen suunnittelija. Kansanedustaja Tuomo Puumala (kesk.) toimii eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtajana ja on perehtynyt erityisesti koulutusasioihin. Kansanedustaja Timo Harakka (sd.) on valmistunut aikoinaan Teatterikorkeakoulusta, mutta tunnetaan toimittajana ja tv-persoonana.

Kultuurin välikysymyksessä nähdään myös live-esityksiä ja taitelijoiden kannanottoja videoina. Juontajina ovat Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi. Tule tapahtuman yleisöksi Helsingin Vanhalle yloppilastalolle! Voit ilmoittautua tapahtumaan täällä.

Kansanedustaja Timo Harakka
Timo Harakka Kansanedustaja Timo Harakka Kuva: Aleksis Salusjärvi Timo Harakka,#kulttuurinvälikysymys
Kansanedustaja Tuomo Puumala
Tuomo Puumala Kansanedustaja Tuomo Puumala Kuva: Aleksis Salusjärvi Tuomo Puumala

Artikkelia muutettu 13.4., yksi keskustelija vaihtunut.

Kommentit
 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

Uusimmat sisällöt - Kulttuurin välikysymys

 • Kuntavaaleista pitää tehdä kulttuurivaalit

  Kulttuurin välikysymys vaatii kulttuuria kuntavaaleihin

  Suomi on repeytynyt kuihtuviin kuntiin ja kasvaviin keskuksiin. Mutta mikä voisi olla kolmas tie, ja missä on uusien kuntapäättäjien valta sote-Suomessa? Anna Tulusto ja Aleksis Salusjärvi jättävät uuden kulttuurin välikysymyksen.

 • Kokonaiskuvan kaipuu

  Todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen.

  ”Miten voisimme hyväksyä, että todellisuus on helvetin sekava ja moniulotteinen?” kysyy toimittaja ja käsikirjoittaja Jari Hanska. Hanska oli yksi huhtikuun alussa järjestetyn Nykyaika-seminaarin järjestäjistä. Nuoren Voiman Liiton ja Kriitisen korkeakoulun yhdessä järjestämässä seminaarissa pyrittiin keskustelemaan yhden päivän aikana mm. sellaisista teemoista kuin maapallon ekologinen kantokyky, taiteen rooli, kaupunkitilan demokraattisuus, tiedon pirstaloituminen, ihmiskunnan kehittyminen, finanssikriisit ja rakkaus.

 • Keskustellaan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja taide pelastuu!

  Suomen, taitelijoiden ja taiteen tila keväällä 2016.

  "Fantastisen ruotsalainen keskustelu. Me keskustellaan täällä asioista, ihan sivistyneesti, kukaan ei lyö ketään ja tällä tavalla taide pelastuu", sanoi #kulttuurinvälikymys-keskustelun kommentaattori, toimittaja Katja Ståhl. #kulttuurinvälikysymys kokosi huhtikuisena torstai-iltana Vanhalle Ylioppilastalolle taiteilijoita ja poliitikkoja puhumaan Suomen, taitelijoiden ja taiteen tilasta, kun eduskuntavaaleista on kulunut vuosi. Kevään 2017 saattavat tuottaa uusia välikysymyksiä kulttuurista.

 • #kulttuurinvälikysymys: Sebastian Tynkkynen teki videovastineen pakolaisrunolle

  Sebastian Tynkkysen videovastine pakolaisrunolle

  Perussuomalaisten nuorten puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen teki oma-aloitteisesti videovastineen #kulttuurinvälikysymys -hankkeen pakolaisaiheiselle runovideolle. Tynkkynen on yksi keskustelijoista tämän illan Kulttuurin välikysymys -ohjelmassa, joka nähdään suorana Yle Teemalla klo 19.30 alkaen. Katso molemmat videot täältä.

 • Li Andersson: Taide on luovan talouden ydin

  Andersson peräänkuuluttaa kulttuuripolitiikkaa.

  Li Andersson (vas.) kertoo olevansa pettynyt hallituksen kulttuuripolitiikkaan lähinnä siksi, ettei sitä ole ollut. ”Vaalien alla oli enemmän keskustelua kulttuurista kuin aikoihin. Olisi ollut tervetullutta reagoida siihen jotenkin.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Li Andersson.

 • Kaikki menee pieleen: sarjakuvataiteilijat Kaisa Leka, Ville Pirinen ja Juho Juntunen piirtävät maailmantuskassa

  Sarjakuvataitelijat ja maailmanloppu

  Juho Juntusen, Ville Pirisen ja Kaisa Lekan spontaani näkemys siitä, mikä mättää juuri nyt. Lapsuuden itsekkyys kulminoituu hiiltyneeseen maapalloon ja jumalan face palmiin. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Vihapuhe uhkaa myös kulttuuria - #kulttuurinvälikysymys selvitti uhkakuvat

  Mitkä ovat suomalaisen kulttuurin uhkakuvat?

  #kulttuurinvälikysymys lähetti kaikille kansanedustajille ja suurelle joukolle taiteen ammattilaisia kyselyn kulttuurin uhkakuvista. Vastanneiden näkemykset ovat linjassa: julkistalouden alasajo ja vihapuhe ovat kulttuurimme suurimmat uhat. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta. Keskustelua taiteen voimasta, uhista ja mahdollisuuksista.

 • "Rajasitko mun tissit pois kuvasta? Miks?" Jenni Kokander paljaana taiteen vuoksi

  Jenni Kokander on paljas Taiteilija.

  ”Yritin kirjoittaa "näkkileivästä", mutta asetelma tuntuikin teennäiseltä ja jotenkin pakoilulta. Mitä jos tekisinkin parodiaa itsestäni ja/tai taiteilijoista?” kirjoittaa näyttelijä Jenni Kokander sähköpostiviestissä. Tästä sai alkusa Me taiteilijat –video. Videossa päähenkilö, "Taiteilija" sanoo: "Me uskalletaan olla paljaana." Ja tämä on totta: hyvinkin paljaana. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.

 • Timo Harakka: Julkinen valta on jäljessä siitä, mitä taiteessa tapahtuu

  Timo Harakan mielestä kulttuuri on jäänyt ilman linjauksia.

  ”Ei ole näkemystä, minkälaisiin taidealoihin halutaan satsata tai minkälaista identiteettiä Suomi kulttuurin kautta rakentaisi.” Timo Harakan (sd.) mielestä kulttuuri on jäänyt hallituksessa ilman linjauksia, mikä ilmenee konkreettisesti kulttuuriministerin puuttumisena. #kulttuurinvälikysymys kysyy, mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa. Yksi keskustelijoista on Timo Harakka.

 • Ritva Elomaa: Kansallista kulttuuria pitää vaalia kuin timanttia tai kukkaa

  Elomaa on tyytyväinen hallituksen kulttuuripolitiikkaan.

  ”Kulttuuri on hallitusohjelmassa, eikä edes kovin heikosti. Se tekee tavoitteiden saavuttamisesta paljon helpompaa. Kulttuuriinhan kuuluu myös liikunta.” #kulttuurinvälikysymys kysyy mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu Yle Teemalla 14. huhtikuuta suoraan lähetykseen, jossa taiteilijat ja poliitikot kohtaavat keskusteluissa.

 • Pakolainen saapuu paratiisiin - Maija Vilkkumaa tulkitsee Hassan Blasimin runon

  Hassan Blasimin runo pakolaisesta Maija Vilkkumaan lukemana

  "He vievät sinut omaan paratiisiinsa, sitten piinaavat sinua yötä päivää kauhuillaan sinun silmissäsi, joista loistaa pelko ja toivo." Kirjoittaa Suomessa asuva irakilaiskirjailija Hassan Blasim runossaan Pakolainen paratiisissa jonka nimi on Eurooppa. Blasimin mielestä pakolaisista ei saisi puhua liikaa - ja myönteiselläkin julkisuudella on huonot puolensa. #kulttuurinvälikysymys kysyy taiteilijoilta mitä tapahtuu todella Suomessa vuonna 2016. Hanke huipentuu suoraan lähetykseen Yle Teemalla 14. huhtikuuta.