Hyppää pääsisältöön

Himon verkko

Seksiä veden alla
Seksiä veden alla teeman tiede

Miten himo syntyy? Miksi libido laimenee pitkän parisuhteen mittaan? Tutkimus kertoo yllättäviä – ja vähemmän yllättäviä – asioita seksuaalisesta halusta. Naisten haluttomuuteen myydään jo lääkettäkin, mutta onko kyse todella lääkittävästä sairaudesta?
Areenassa 30 päivää

Evoluutiopsykologi Dietrich Klusmann on todennut yli 2000 henkilön kyselytutkimuksella, että mitä kauemmin heteroseksuaalinen parisuhde kestää, sitä erilaisemmiksi miehen ja naisen seksuaaliset mielihalut kehittyvät. Nainen kyllästyy nopeammin. Suhteen alussa molemmat haluavat seksiä yhtä usein. Kolme vuotta myöhemmin enää vain neljännes naisista on yhtä kiinnostunut seksistä kuin kumppaninsa. Jonkin ajan kuluttua osuus jälleen kasvaa. Joka tapauksessa ehdottoman, elinikäisen seksuaalisen yksiavioisuuden vaatimus aiheuttaa vääjäämättä turhautumista, mustasukkaisuutta, rakkaushuolia – ja eroja.

Onko polyamoria varteenotettava vaihtoehto? Entä mitä iloa on lääketeollisuuden tällä hetkellä kovasti markkinoimista naisten seksuaalista halukkuutta kohottavista lääkkeistä? Tutkimukset kertovat yllättäviäkin seikkoja naisen himosta.

  • Himon verkko (Geheimnis der Begierde oder die Matrix der Lust), Saksa 2014. Tuotanto ARTE/ZDF

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa