Hyppää pääsisältöön

Hormonien maailma

Bernard-kukko ja professori John Wass
Bernard-kukko ja professori John Wass Bernard-kukko ja professori John Wass Kuva: BBC teeman tiede

Hormonit vaikuttavat elämässämme kaikkeen. Pituus ja paino, ruokahalu, kasvu, lisääntyminen, käyttäytyminen, tunteet. Eikä vähiten sukupuolisuus ja seksi. Nykyään tämä on niin tuttua, että “hormoneilla” selitetään arkipuheessakin kaikenlaista murrosikäisten mielialoista kaamosmasennukseen ja unettomiin öihin.
Areenassa 30 päivää.

Tiededokumentissa professori John Wass, yksi maailman johtavista endokrinologeista, kertoo hormonien löytämisen ihmeellisestä ja omituisestakin historiasta.

Vielä 1800-luvulla poikia kastroitiin kauniin sopraanoäänen säilyttämiseksi. Iäkkäiden herrojen mieskunnon ja tarmon kohentamiseksi on yritetty valmistaa uutteita kiveksistä. Hormonitutkimuksen historiassa on myös todellisia lääketieteen sankareita kuten Frederick Banting, joka onnistui ensimmäisenä valmistamaan insuliinia, hormonia jonka varassa miljoonat diabeetikot kaikkialla maailmassa elävät.

Näyttelijä Chris Greener ja ohjaaja James Sandy
229-senttinen näyttelijä Chris Greener oli pitkään Britannian pisin mies. Vieressä dokumentin ohjaaja James Sandy. Näyttelijä Chris Greener ja ohjaaja James Sandy Kuva: BBC teeman tiede

Hormonien tutkimus on nykyäänkin lääketieteen eturintamassa, kun etsitään hoitokeinoja ylipainoon ja muihin elämäntapa- ja elintasosairauksiin.

  • Hormonien maailma (The Fantastical World of Hormones), Britannia 2014. Tuotanto BBC

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa