Hyppää pääsisältöön

Kannattaako hankkia hajuttomat sukat tai hometta hylkivä suihkuverho? – bakteereja tappavia kemikaaleja on arkisissa tuotteissa yhä useammin

Tiskirättiä virutetaan vesihanan alla
Tiskirättiä virutetaan vesihanan alla Kuva: Yle, Marko Väänänen vesihana,Tiskirätti

Markkinoilla on tarjolla yhä enemmän tuotteita, joissa on bakteereja tai hajuja torjuvia kemikaaleja. Tällaisten kemikaalien eli biosidien käyttö on useimmiten kotioloissa kuitenkin turhaa.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes muistuttaa, että mikro-organismeja tuhoavat kemikaalit, biosidit, saattavat aiheuttaa allergioita ja ovat haitallisia myös ympäristölle.

Meille mainostetaan esimerkiksi hien hajua estäviä urheilu- tai alusvaatteita, antibakteerisiksi sanottuja leikkuulautoja, tiskirättejä ja vaippoja tai hometta hylkiviä suihkuverhoja tai hajuttomia kenkiä. Joskus myös huonekaluja saatetaan suojata hyönteisiä tai hometta vastaan kehitetyillä kemikaaleilla eli biosideilla.

Esimerkiksi tiskirätti on yksi kodin pahimmista mikrobipesäkkeistä. Ajatus bakteereja tappavasta tiskirätistä saattaa kiehtoa, mutta Tukes kehottaa miettimään kaksi kertaa ennen kuin sellaisen ostaa.

Samoilla linjoilla on Mehiläisen työterveyshuollon erikoislääkäri Päivi Kropsu.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Päivi Kropsu
Työterveyshuollon erikoislääkäri Päivi Kropsu Työterveyshuollon erikoislääkäri Päivi Kropsu Kuva: Yle, Marko Väänänen päivi kropsu

– On aika selvää, että kotioloissa ei ole tarvetta käyttää biosideja. On todettu, että ne lisäävät ympäristön kemikaalikuormaa ja voivat allergisoida. Lisäksi ne voivat aiheuttaa resistenttejä bakteerikantoja, Kropsu sanoo.

On aika selvää, että kotioloissa ei ole tarvetta käyttää biosideja. On todettu, että ne lisäävät ympäristön kemikaalikuormaa ja voivat allergisoida. Lisäksi ne voivat aiheuttaa resistenttejä bakteerikantoja.― Päivi Kropsu, työterveyshuollon erikoislääkäri

Tämä tarkoittaa, että tappaessaan pahat bakteerit, kemikaali tappaa samalla myös hyvät bakteerit. Näin syntyy esimerkiksi antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja.

Tukes muistuttaa, että tarkkana kannattaa olla, jos tuotteen paketissa lukee esimerkiksi ”antibakteerinen”, ”hometta hylkivä”, ”bakteriostaattinen”, ”hajuton” tai
”hajua estävä”.

Tuholaisia ja mikrobeja torjuvia kemikaaleja, biosideja, käytetään esimerkiksi hyttyskarkotteissa, desinfiontiaineissa, puunsuoja-aineissa tai jyrsijämyrkyissä.

Jos esimerkiksi tiskirätti haisee pahalle, se tarkoittaa, että rätissä on runsaasti bakteereja. Rätti onkin yksi kodin pahimmista mikrobipesäkkeistä. Esimerkiksi vessanpöntön reunassa on paljon vähemmän pöpöjä. Käytetty rätti kannattaa huuhdella ensin lämpimällä, sitten kylmällä vedellä ja laittaa kuivumaan ilmavasti. Jotkut rätit voi myös pestä pesukoneessa.

– Olennaista on, miten rättiä käytetään ja huolletaan. Siivouksessa yleispuhdistusaineet ovat puolestaan kotioloissa täysin riittäviä, Päivi Kropsu arvioi.

Esimerkiksi bakteereja kuhisevan leikkuulaudan ja muita välineitä voi desinfioida kiehuvalla vedellä. Helposti bakteereja keräävät kaukosäätimet, puhelimet ja tabletit täytyy myös muistaa puhdistaa säännöllisesti.

Tehokkain tapa estää bakteerien ja virusten leviäminen on tietenkin käsienpesu.

Katso koko televisiojuttu:

Tukesin tiedote biosideista

Asiantuntija: PÄIVI KROPSU, työterveyshuollon erikoislääkäri, Mehiläinen, Oulu

Toimittaja: KATI TEIRIKKO

Lisää ohjelmasta

Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva
Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva Kuva: Yle, Akuutti veikko ja riitta niiranen
Leikkaussalissa tehdään operaatiota
Leikkaussalissa tehdään operaatiota Kuva: Yle, Akuutti leikkaussali
Lihastautitukimusta.
Lihastautitukimusta. Kuva: Yle, Joonas Lehtinen hermo-lihastaudit,akuutti
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä.
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti,Alina Tomnikov,Näkövammaisten liitto ry
Kommentit