Hyppää pääsisältöön

Äideistä parhain – Klaus Härön palkittu draamaelokuva sotalapsen kohtalosta

Klaus Härön elokuva sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo.
Kerstin-äiti (Marjaana Maijala) ja Eero (Topi Marjaniemi). Klaus Härön elokuva sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. yle tv1

TV1 sunnuntaina 10.5.2020 klo 12.40 - 14.25, Areenassa

Draamaelokuva Äideistä parhain (12) kertoo yhdeksänvuotiaana Ruotsiin lähetetystä sotalapsesta, Eerosta (Topi Marjaniemi), joka kokee niin äitinsä kuin sijaisäitinsäkin hylkäävän hänet.

Klaus Härön ohjaama koskettava tarina pohjautuu vapaasti Heikki Hietamiehen samannimiseen romaaniin.

Vieraaseen maahan

Eeron isä (Kari-Pekka Toivonen) kaatuu jatkosodassa. Pojan äiti Kerstin (Marjaana Maijala) vaipuu syvään masennukseen, ja päättää lähettää poikansa Ruotsiin turvaan.

Elämä vieraassa maassa ei ala hyvin. Skånelaisperheen isä Hjalmar (Michael Nyqvist) ja äiti Signe (Maria Lundqvist) olisivat toivoneet tyttöä Eeron sijaan. Ainoa ystäväkin, koulukaveri Siv (Penny Loftéen) on rasittavalla tavalla utelias.

Klaus Härön elokuva sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo.
Eero (Topi Majaniemi), Ruotsin isä Hjalmar (Michael Nyqvist) ja äiti Signe (Maria Lundqvist). Klaus Härön elokuva sotalapsena Ruotsiin lähetetyn 9-vuotiaan Eeron matkasta tuntemattomaan maahan uuden äidin luo. yle tv1

Eero kaipaa kotia ja äitiään, mutta äidiltä tulevat kirjeet on aina osoitettu Signelle. Eräänä päivänä käy ilmi, että Kerstin on tavannut saksalaisupseerin ja haluaisi Signen pitävän Eeron luonaan.

Sota päättyy ja on aika palata Suomeen. Jälleen kerran Eeron on aloitettava kaikki alusta.

Vanhan äitinsä (Aino-Maija Tikkanen) sairasvuoteella Eero (Esko Salminen) joutuu käymään läpi menneisyytensä tuskan.

Oscar-ehdokkaana, kolme Jussi-palkintoa

Äideistä parhain valittiin Suomen Oscar-ehdokkaaksi vuonna 2006. Jussi-palkintoja elokuva sai kolme: Maria Lundqvist parhaasta naispääosasta, Jarkko T. Laine kuvauksesa ja Cian Bornebusch lavastuksesta.

Käsikirjoitus: Jimmy Karlsson ja Kirsi Wikman. Ohjaus: Klaus Härö, kuvaus: Jarkko T. Laine, lavastus: Cian Bornebusch, puvustus: Anna Svärdendahl. Tuotanto: MRP Matila Röhr Productions Oy, 2005. Elokuva on esitetty aikaisemmin Ykkösellä 2019.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.