Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Kuinka pitkään hormonikierukan teho kestää oikeasti? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila
Tyttökavereiden kanssa ollaan ihmetelty semmoista, että kun on näitä viiden vuoden hormonikierukoita. Kun olemme kuulleet, että kierukassa olisi vielä viiden käyttövuoden jälkeenkin tehoa jäljellä, niin miksi se silti pitää vaihtaa?

Näinhän se menee. Jos katsotaan viiden vuoden kierukkaa tuon viiden käyttövuoden jälkeen, niin siinä on enemmän tehoainetta eli keltarauhashormonia kuin kolmen vuoden kierukassa uutena. Todennäköisesti tuleekin jatkossa olemaan niin, ettei niitä rutiininomaisesti vaihdetakaan kun tuo viisi vuotta on tullut täyteen. Ratkaisun tekevät lääkäri ja potilas yhdessä.

Katso Risto Laitilan vastaus:

Kommentit