Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Miksi sydänlääke aiheuttaa rintojen kasvua? – Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa

Omalääkäri Risto Laitila
Omalääkäri Risto Laitila Kuva: Yle, Tero Kyllönen akuutin omalääkäri risto laitila

Olen iäkkäämpi mies. Sydänleikkauksen takia olen ottanut kolmisen vuotta lääkärin määräämänä spironolaktonia. Annos on puolet 25 mg:n tabletista päivässä. Mainitsin lääkärille rintojen kasvusta. Lääke kuulemma rajaa miessukupuolihormonin toimintaa ja alkaa tuottaa kehoon sitä naispuolista. Vaikutus on jo tuntunut miehisissä toiminnoissa. Ennen vahvojen rintalihasten tilalle on kertynyt paljon pehmeää kudosta. Rinnat ovat arat. Puuttuu vain maidoneritys! Onko vaihtoehtolääkkeitä?

Vaikutus on jo tuntunut miehisissä toiminnoissa. Ennen vahvojen rintalihasten tilalle on kertynyt paljon pehmeää kudosta. Rinnat ovat arat. Puuttuu vain maidoneritys! Onko vaihtoehtolääkkeitä?

Tämä on spioronolaktonin perisynti, tällaisia oireita tulee noin kymmenelle prosentille potilaista.

Sydämen vajaatoiminta käynnistää elimistössä kompensaatiomekanismeja. Yksi niistä on suolahormonin eli aldosteronin erityksen lisääntyminen. Vaikeassa vajaatoiminnassa kompensaatio menee liiallisuuksiin ja spironolaktoni, tuon aldosteronin vastavaikuttaja, heikentää suolahormonin vaikutusta. Samalla kun spironolaktoni on aldosteronin vastavaikuttaja, niin se vaikuttaa myös mieshormonien, androgeenien vastavaikuttajana ja saattaa siten sallia rintarauhasten kasvua miehillä.

Vaihtoehto onneksi on. Eplerenoni on vähän tarkempi sitoutuessaan suolahormonireseptoriin. Sen pitäisi olla yhtä tehokas, mutta tuottaa vähemmän rintarauhasongelmia. Lääkärin pakeille siis!

Katso Risto Laitilan vastaus: