Hyppää pääsisältöön

Näin kohtaat muistisairaan – yhdeksän tärkeää neuvoa

Nainen katsoo miestä.
Nainen katsoo miestä. Kuva: Yle, Tero Kyllönen Muistisairaus

Mistä muistisairaan ihmisen kanssa voi puhua? Mitä muistisairas muistaa tai ymmärtää? Kohtaamisen pelko on yksi syy, miksi ystävät ja läheiset voivat jättää käymättä muistisairaan luona. Muistisairaan kohtaamista ei kuitenkaan tarvitse jännittää tai pelätä. Tärkeintä on olla läsnä aidosti ja välittäen.

1. Kohtaa ihminen, älä sairautta

Älä mieti sairautta vaan ihmistä. Varsinkin muistisairauden alkuvaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota ainoastaan toisen aikuisen ihmisen kohtaamiseen luontevasti ja arvostaen. Muistisairaan kanssa voi jutella esimerkiksi tutuista yhteisistä asioista ja menneistä ajoista.

2. Esittele itsesi

Iän myötä nimimuisti heikkenee lähestulkoon jokaisella. Siksi olisikin hyvä opetella kertomaan oma nimensä heti tapaamisen alkajaisiksi. Esittele itsesi muistisairaalle aina kohdatessanne. Tämä luo sairastuneelle turvallisuuden tunteen.

3. Katso silmiin, puhu lempeästi ja kiireettömästi

Ota aina katsekontakti. Katso silmiin ja ole läsnä, jotta keskustelukumppanisi tuntee, että olet olemassa juuri häntä varten. Vältä puhumasta sivusta tai selän takaa, tällöin sairastunut ei välttämättä hahmota, että puhe on suunnattu hänelle. Luo rauhallinen keskustelutunnelma ja puhu lempeästi sekä kiireettömästi.

Nainen katsoo hymyillen
Katso silmiin ja puhu lempeästi. Nainen katsoo hymyillen Kuva: Yle, Tero Kyllönen mira pelo

4. Vältä pitkiä ja vaikeita lauseita

Pitkiä ja vaikeita lauseita on syytä välttää. Hidasta puhetta ja vältä useita asioita samassa lauseessa. Toista asiat tarvittaessa useampaan kertaan, jotta muistisairas saa kiinni asiasta. Myös abstraktien asioiden hahmottaminen puheessa voi olla muistisairaalle hankalaa.

5. Anna muistisairaalle aikaa etsiä sanoja

Muistisairauden edetessä sairastuneen puheentuottaminen voi vaikeutua eivätkä sanat löydy yhtä helposti. Tärkeintä on olla näissä tilanteissa läsnä, kuunnella ja antaa sairastuneelle aikaa sanojen hakemiseen. Tärkeää on myös yrittää ymmärtää toista vaikka hän ei enää pystyisikään sanomaan asioita samalla tavalla kuin aikaisemmin.

6. Ota muistisairas mukaan arkeen

Ota muistisairas mukaan toimintaan ja anna hänen tehdä asioita omien taitojensa mukaan. On tärkeää, että sairastunut kokee voivansa osallistua arkeen vaikka ei enää pystyisikään tekemään niin paljon kuin ennen.

7. Älä muistuta muistamattomuudesta

Älä muistuta muistisairasta hänen muistamattomuudestaan. Sairastunut ei tekeydy tahallaan muistamattomaksi. Hänellä on sairaus, mikä aiheuttaa muistin heikkenemistä. Ei näkövammaista tai sokeaakaan pyydetä katsomaan tarkemmin, jotta hän näkisi.

Nainen pitää miestä kädestä kiinni
Ole lähellä. Ota kädestä kiinni ja kosketa hellästi. Nainen pitää miestä kädestä kiinni Kuva: Yle, Tero Kyllönen kädet

8. Ole lähellä

Jos sairaus on edennyt jo pitkälle ja kontaktin saaminen sairastuneeseen tuntuu hankalalta, on tärkeintä olla lähellä. Ota kädestä kiinni ja kosketa hellästi. Muistisairaalle tärkeät asiat kuten esimerkiksi lempimusiikin kuuntelu tai laulaminen voivat myös olla hyviä keinoja ottaa kontaktia. Sanattoman viestinnän tärkeys, kuten ilmeet, eleet, äänenpaino ja äänenvoimakkuus ovat tärkeitä viestejä toiselle ihmiselle.

9. Älä nolaa vaan arvosta

Arvosta muistisairasta, äläkä nolaa tai ohita häntä esimerkiksi puhumalla hänen sijaan puolisolle tai hoitajalle. Kohtele muistisairasta, kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.

FAKTA: Muistisairaudet Suomessa

– Suomessa on arvioiden mukaan lähes 200 000 muistisairasta ihmistä
– Noin 14 500 ihmistä sairastuu vuosittain muistisairauteen
– Alzheimer on yleisin etenevä muistisairaus
– Muistisairauksia sairastaa 7000 - 10 000 työikäistä ihmistä

Lähde: Muistiliitto

Asiantuntija: PAULA YLIKULJU, järjestövastaava, Oulun Seudun Muistiyhdistys ry

Lisää ohjelmasta

Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva
Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva Kuva: Yle, Akuutti veikko ja riitta niiranen
Leikkaussalissa tehdään operaatiota
Leikkaussalissa tehdään operaatiota Kuva: Yle, Akuutti leikkaussali
Kolme kotialbumin kuvaa, joissa isä ja pieni poika.
Kolme kotialbumin kuvaa, joissa isä ja pieni poika. Kuva: Turo Tuomisen kotialbumi, kuvankäsittely Yle / Seera Rytkölä Akuutti
Aleksei Roganov sohvalla kolmen lapsensa kanssa.
Aleksei Roganov sohvalla kolmen lapsensa kanssa. Kuva: Petri Krook, Yle mies,Akuutti