Hyppää pääsisältöön

Petri Alanko on pelifirma Remedyn hovisäveltäjä – mutta seuraavaksi hän aikoo soittaa Darudea kaupunginorkesterin kanssa

Petri Alangon mukaan pelimusiikkia on huomattavasti vaativampi tehdä kuin vaikka elokuvamusiikia, sillä peli ei aina etene loogisesti paikasta A paikkaan B.

Petri Alanko eli Lowland on säveltäjä, joka on erikoistunut peli- ja orkesterimusiikin tekemiseen. Hän on mies suomalaisen Remedy-pelifirman suosikkipelien Alan Wake ja tuoreen, huhtikuun alussa julkaistun Quantum Breakin, takana.

Alanko päätyi Remedyn palvelukseen tekemään musiikkia vuonna 2010 julkaistuun Alan Wake -peliin jo vuonna 2005. Säveltäjä kertoo YleX:n Disko2000-ohjelmassa olleensa hyvin vaikuttunut, kun näki Alan Wake -pelin alustavia grafiikoita viisi vuotta ennen pelin julkaisua.

- He näyttivät klipin, joka syöpyi ikuisiksi ajoiksi mieleeni. En ollut nähnyt sellaista maisemaa ja tunnelmaa pelissä koskaan aiemmin, Alanko kertoo ja jatkaa:

- Se näytti kuulaalta syyspäivältä, kun ilma on kylmä, mutta aurinko lämmittää.

Alangon mukaan musiikin tekeminen peleihin on iso haaste verrattuna "muuten vaan" tehtyyn musiikkiin tai vaikka elokuvamusiikkiin. Toisin kuin elokuvat, peli ei etene aina samalla tavalla. Sen eteneminen riippuu peliohjainta käsittelevästä henkilöstä.

- Haluaako hyökätä, tutkia reunoja myöten vai yrittääkö viimeiseen asti välttää kaiken mahdollisen pahan. Se tekee pelimusiikin teosta haastavampaa.

Pelimusiikintekijät voi rinnastaa esimerkiksi elokuvien käsikirjoittajiin: vaikka elokuva voittaisi Oscar-palkintoja, sen käsikirjoittaja nousee vain harvoin valokeilaan. Vaikka Alan Wake ja Quantum Brake ovat supersuosittuja pelejä ja niiden musiikit ovat huippuluokkaa, Alanko on pysynyt poissa parrasvaloista.

- En kaipaa gloriaa siitä, että minä sen tein. On kyse perisuomalaisesta työläisnöyryydestä. Jos näissä hommissa antaa sen keltaisen nesteen kohota ohimoon, niin on saletti, että työn laatu rupeaa heikkenemään, Alanko sanoo.

Alangon musiikilliseen osaamiseen on luotettu jo 1990-luvun alusta saakka. Hausmyllyn tuottajana ja säveltäjänä toiminut DJ nähdään ensi syksynä esiintymässä yhdessä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa. Helsingin Musiikkitalolla kuullaan tuolloin Alangon ja elokuvasäveltäjä Pessi Levannon orkesterisovituksia tanssimusiikkiklassikoista kaupunginorkesterin esittämänä.

Konsertissa kuullaan muun muassa sinfoniaversiot Daruden Sandstormista, Faithlessin Insomniasta ja Eric Prydzin Opus-kappaleesta.

Alanko on tehnyt klassisia versioita trance-kappaleista jo noin kymmenen vuoden ajan. Kappaleita on julkaistu itsensä Armin van Buurenin Armada-levy-yhtiön kautta.

- Kyllähän se vähän kummalliselta tuntui ensialkuun, että mihin mä olen oikein käteni lyönyt.

Muokattu 11.4. klo 16:00 Alanko ei ole DJ, vaan säveltäjä.

Lue myös:

Suomalaisen Remedyn uutuuspelissä mukana Hollywood-näyttelijöitä – milloin peleistä aletaan puhua kulttuurialana?

Peliteollisuus oli viime vuoden kasvuala

Pelitalo Remedy Alan Waken seuraajasta: Tarina etenee korkealaatuisessa tv-sarjassa