Hyppää pääsisältöön

Tunisia keikkuu yhä kuilun partaalla

renkaita poltetaan tiesululla nasrallahissa tunisiassa 1/16
Mielenosoittajien tiesulku Nasrallahissa Tunisiassa tammikuussa 2016 renkaita poltetaan tiesululla nasrallahissa tunisiassa 1/16 Kuva: marko lönnqvist Tunisia

Arabikeväänä tunnetusta kansannousujen aallosta on selvinnyt kuiville vain yksi maa: Tunisia. Sama maa, josta koko arabikevät alkoi. Silti vallankumouksen kehdossa kuohuu yhä. Työttömyys kasvaa ja terrorismin noidankehä nakertaa tulevaisuutta. Tunisiassa toivotaan parasta ja pelätään pahinta.

Mitä tehdä jos oma lempimusiikki on kiellettyä? Sitä ei voi kuunnella kuin kotona. Ei puhettakaan konserteista tai radio-ohjelmista.

Tunisialainen Khaled Trabelsi muistelee aikoja ennen Tunisian viiden vuoden takaista vallankumousta. Trabelsin lempimusiikki hevimetalli oli silloin pannassa.

Tammikuussa 2011 Tunisiassa vaihtui valta kun diktaattori Zine el-Abidine Ben Ali pakeni maasta nopean kansannousun jälkeen. Puhuttiin jasmiinivallankumouksesta.

Trabelsi huomasi tilanteen muuttuneen ja muutti intohimonsa ammatiksi. Nyt Trabelsi isännöi metalli- ja elektroniseen musiikkiin keskittynyttä klubia La Marsassa Tunisin kupeessa. Unelma on totta. Tai ei ihan. Tammikuussa musiikki oli taas hiljentynyt.

Tammikuussa Tunisiaan julistettiin öinen ulkonaliikkumiskielto. Se sulki Le Plugin kaltaiset myöhään auki olevat klubit kokonaan.

mielensoittajia Tunisian Nasrallahissa tammikuussa 2016
Työttömät nuoret vartioivat tiesulkuja Nasrallahissa Keski-Tunisiassa tammikuussa 2016 mielensoittajia Tunisian Nasrallahissa tammikuussa 2016 Kuva: marko lönnqvist Tunisia,mielenosoitukset

Tammikuussa 2016 näytti hetken, että Tunisiassa eletään déjà-vu -ilmiötä.

Keski- ja Etelä-Tunisian pikkukaupungeissa palavat autonrenkaat. Kauppoja ryöstellään ja kyynelkaasu haisee varsinkin öisin. Mielenosoitukset lähtivät liikkeelle kun epätoivoinen työtön nuori tappoi itsensä.

Työttömät nuoret osoittavat mieltä Nasrallahissa Tunisiassa 1/16
Nasrallah, Tunisia tammikuu 2016 Työttömät nuoret osoittavat mieltä Nasrallahissa Tunisiassa 1/16 Kuva: marko lönnqvist tunisia, mielenosoitus, työttömyys,

Viisi vuotta sitten juuri täällä keskisessä Tunisiassa muuan Mohamed Bouazizi poltti itsensä hengiltä Sidi Bouzidin kaupungintalon edustalla. Kaupungin lupatarkastaja oli takavarikoinut myyntikärryt työttömältä 26-vuotiaalta, joka koetti auttaa köyhää äitiänsä ja hankkia itse elantonsa. Epätoivoinen teko käynnisti valtavan mielensoitusaallon joka päättyi vallankumoukseen ja diktaattori Ben Alin pakenemiseen. Seurasi kansannousujen aalto eri puolilla arabimaita: Libya, Syyria, Egypti, Jemen. Ilmiö jäi historiaan nimellä arabikevät.

Nuoria miehiä istuu Sidi Bousidin keskustassa. Taustalla vallankumousmarttyyri Mohamed Bouazizin kuva
Nuorisotyöttömyys on edelleen ongelma Sidi Bouzidissa. Postitalon seinässä on vallankumousmarttyyri Mohamed Bouazizin kuva. Nuoria miehiä istuu Sidi Bousidin keskustassa. Taustalla vallankumousmarttyyri Mohamed Bouazizin kuva Kuva: marko lönnqvist Tunisia,sidi bousid,Mohamed Bouazizi

Nyt viisi vuotta myöhemmin arabikevään saldo on surullinen. Suurin osa maista on vajonnut väkivallan kierteeseen, kaaokseen tai sotilasvaltaan. Tunisia on tässä poikkeus. Maassa on järjestetty jo neljät demokraattiset vaalit ja maata johtaa kokoomushallitus.

Tunnustuksena saavutuksesta tunisialaisten kansalaisjärjestöjen muodostama ns. rauhankvartetti sai syksyllä 2015 Nobelin rauhanpalkinnon.

Mokhtar Tirifi on yhden palkinnonsaajan Tunisian ihmisoikeusliiton LTDH:n kunniapuheenjohtaja. Hän oli Tunisian rauhanprosessin taustavaikuttajia.

Vuonna 2013 Tunisia oli syvässä kriisissä kun maassa oli islamistisen Ennahdan johtama hallitus. Kahden oppositiopoliitikon Chokri Belaïdin ja Mohamed Brahmin murhien jälkeen maa oli sisällissodan partaalla samalla tavalla kuin Muslimiveljekunnan hallitsema Egypti aikoinaan.

Tunisia vältti Egyptin kohtalon kansalaisjärjestöjen avulla.

Rauhankvartetin johdolla Tunisiassa sovittiin uusista vaaleista ja uudesta demokraattisesta perustuslaista. Tunisiassa on aihetta juhlaan. Vai onko?

Tunisissa juhlitaan Nobelin rauhanpalkintoa sekä yhden palkinnonsaajan ammattiliitto UGTT:n 70-vuotisjuhlaa.
Tunisissa juhlittiin Nobel-palkintoa ja yhden palkinnonsaajan ammattiliitto UGTT:n 70-vuotisjuhlia tammikuussa 2016 Tunisissa juhlitaan Nobelin rauhanpalkintoa sekä yhden palkinnonsaajan ammattiliitto UGTT:n 70-vuotisjuhlaa. Kuva: marko lönnqvist Tunisia,Nobelin rauhanpalkinto

Nobel-palkittu ihmisoikeuskativisti Mokhtar Trifi on mietteliäs. Tunisiassa on saavutettu sananvapaus ja demokratia toimii. Muutta maata jäytää terrorismin kierre ja sosiaaliset ongelmat ja nuorisotyöttömyys tekevät tilanteen edelleen räjähdysherkäksi.

Tammikuun mielenosoitukset laantuivat ja ulkonaliikkumiskielto kumottiin. Khaled Trabelsin rock-klubi on avannut ovensa. Trabelsi uskoo, että tulevaisuus on vakaa ja rauhallinen. Vaikka vallankumous on ollut vaikea.

Marko Lönnqvist