Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

"Tupakasta eroon tyhjää mehupilliä imien!" – Akuutin katsojien vinkit tupakoinnin lopettamiseksi

Tupakoinnin lopettaminen
Tupakoinnin lopettaminen Kuva: Yle, Akuutti tupakoinnin lopettaminen,akuutti

Akuutin omalääkäri Risto Laitila pyysi katsojilta vinkkejä tupakoinnin lopettamiseksi. Tässä muutamia konsteja lopettamispäätöksen tueksi!

Lopeta salaa!

"Kun lopetat tupakoinnin, älä kerro siitä kenellekään. Näin saat olla rauhassa, eikä asiaan kiinnitetä turhaa huomiota. Vasta, jos sinulle tarjotaan tupakkaa, sano 'ei kiitos, olen juuri lopettanut'."

Risteily houkuttimena

"Itse kerroin työkaverille, että aion lopettaa ja pyysin häntä minua tsemppaamaan. Ajattelin, että puoli vuotta olisin polttamatta. Sovittiin, että laitan joka päivä viisi euroa säästöön ja sitten jaetaan potti ja lähdetään yhdessä vaikka risteilylle. Jos taas sorrun polttamaan, saa kaveri koko potin. Ostin suusumutteen, jota käytin kolme viikkoa. Nyt ollaan puolivälissä ja aika hyvin menee."

Kokeilin suggestoterapeuttia

"Olen 48-vuotias mies, ehdin tupakoida melkein kaksikymmentä vuotta. Olen kokeillut muun muassa nikotiinilaastaria, mutta se ei auttanut, polttelin samaan aikaan kuitenkin. Lopulta päätin kokeilla suggestoterapeuttia. Viisikymppiä maksoi käynti, eikä siellä mitään ihmeellistä tuntunut tapahtuvan. Käynnin jälkeen menin naisystäväni kanssa syömään ja parin tunnin kuluttua huomasin, että olin unohtanut polttaa. Sen jälkeen en ole polttanut sauhuakaan, eikä ole tehnyt edes mieli. Tänä päivänä olen naimisissa upean naisen kanssa, jota minulla ei olisi jos vielä polttaisin."

Imeskelin mehupilliä

"Ehdin polttaa 25-30 vuotta, monta kertaa yritin lopettaa. Kerran autolla ruokatunnille lähtiessäni päätin taas kerran lopettaa. Autossa oli mehupilli, jonka otin tupakan korvikkeeksi. Useamman kerran avasin ikkunan ja imeskelin pilliä. Merkillinen tapa lopettaa! Välillä oli vaikeaa kiukutteluni ja pahantuulisuuteni vuoksi, mutta siitä sisu vain kasvoi, enkä alkanut polttaa uudelleen. Vuosiin en ole tuota mehupilliä enää tarvinnut, mutta sellainen on edelleen autossa ja toinen kotona, varmuuden vuoksi."

Juo raikasta vettä!

"Laita joka päivä tupakka-askin verran rahaa lasikulhoon. Mieluiten seteli, sillä se näkyy paremmin. Laita rahaa joka ilta, kun olet onnistnut olemaan päivän polttamatta. Pidä kulho näkyvällä paikalla. Jos kovasti alkaa tehdä tupakkia mieli, juo hitaasti lasi raikasta vettä, ja vaikka toinen jos täytyy. Valitse tähän tarkoitukseen oikein tietty lasi jota käytät, vaikka jokin hieno pikari. Sitten esimerkiksi vuoden päästä palkitse itsesi ja lähde vaikka lomamatkalle."

Lisää ohjelmasta

Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva
Veikko ja Riitta Niirasen hääkuva Kuva: Yle, Akuutti veikko ja riitta niiranen
Leikkaussalissa tehdään operaatiota
Leikkaussalissa tehdään operaatiota Kuva: Yle, Akuutti leikkaussali
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista.
Lähikuva Azra Tayyebin kasvoista. Kuva: Tero Kyllönen / Yle Akuutti,sokeus,Azra Tayyebi
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä.
Alina Tomnikov istuu kuvassa silmät kiinni, taustalla valoa ja lasiseinä. Kuva: Yle / Tero Kyllönen Akuutti,Alina Tomnikov,Näkövammaisten liitto ry
Kommentit