Hyppää pääsisältöön

12.4. Teeman Elävä arkisto: Kauko Käyhkön syntymästä 100 vuotta

Kauko Käyhkö nauraa suu leveässä virneessä.
Kauko Käyhkö nauraa suu leveässä virneessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Kauko Käyhkö,1960,Kipparikvartetti

Nallekarhumainen, monitoiminen ja monen salanimen taakse kätkeytynyt Kauko Käyhkö oli yksi Suomen sodanjälkeisen populaariviihteen joviaaleimmista peruspilareista. Teeman Elävä arkisto esittää Peter Von Baghin toimittaman henkilökuvan Kauko Käyhköstä, sekä kaksi musiikki-iloittelua 1960-luvulta.

Kauko Käyhkö (1916–1983) muistetaan ensisijaisesti laulajana, mutta monien aikalaisviihdyttäjien tapaan hän oli paljon muutakin: säveltäjä, sanoittaja, teatteri- ja filminäyttelijä, toimittaja ja siviiliammatiltaan vielä rakennusmestari.

Käyhkön panos 1940–1960-lukujen populaariviihteeseen oli monitahoinen ja merkittävä, vaikkei hän omannutkaan samanlaista hurmuri- tai sankarikarismaa kuin samaan ikäluokkaan kuuluneet Olavi Virta tai Tapio Rautavaara. Laulajana, säveltäjänä ja tekstittäjänä Käyhköllä oli useita nimimerkkejä, muun muassa Justeeri, K. Kirsi, Erkki Eräs, Vanha vaari ja K. Raikko. Kauko Käyhkön omasta mielestä paras nimiväännös oli kuitenkin kansan keskuudessa kiertävä "Käykö Keuhko".

Kotikunnailta Hawaijin hietikoille ja Italian ihanuuksiin

Kipparikvartetin siirtymistä 1960-luvun alussa televisioruutuun saattoi edesauttaa, että yhtyeen basso Kauko Käyhkö toimi Yleisradion palveluksessa. Kauko Käyhkön vuonna 1964 tuottamassa Kotikunnailta-sarjassa Kipparit nähtiin suomalaisissa, itämaisissa, havaijilaisissa, eteläamerikkalaisissa, italialaisissa ja yhdysvaltalaisissa tunnelmissa. Etenkin Käyhkö itse loisti musiikkikuvaelmissa koomikon kyvyillään. Kappaleet esiteltiin Reino Helismaan runoilemien limerikkien avulla.

Lähikuvassa Kauko Käyhkö

Vuonna 1988 valmistunut Peter von Baghin ohjaama Lähikuvassa Kauko Käyhkö on arkistonäyttein kuvitettu henkilökuva Kauko Käyhköstä. Käyhköllä oli monipuolinen ura niin muusikkona, laulajana kuin näyttelijänäkin. Ohjelmassa Käyhkö kertoo uransa eri vaiheista ja työtovereistaan.

Lue lisää:

Elävä arkisto: Kauko Käyhkö oli Erkki Eräs, Justeeri ja Vanha vaari

Nallekarhumainen, monitoiminen ja monen salanimen taakse kätkeytynyt Kauko Käyhkö oli yksi Suomen sodanjälkeisen populaariviihteen joviaaleimmista peruspilareista.

Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa