Hyppää pääsisältöön

Blockfesteilla on paras "tuntipalkka", Qstockissa pienin – selvitimme, montako työtuntia talkoolaisilta vaaditaan festaripassiin

Festarirannekkeen saa pienimmillä työtuntimäärillä, jos työskentelee festivaalin aikana. Toisaalta silloin ei pääse näkemään kaikkia festariesityksiä.

Blockfest // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Ei kesätöitä, mutta palava halu päästä festaroimaan? Ei kannata hylätä unelmiaan, sillä monien festareiden talkoolaishaku on yhä käynnissä.

Festaritalkoolainen ei saa työstään varsinaista palkkaa, vaan hänen työsuorituksensa korvataan usein ruualla ja talkoopaidalla – vähintään kuitenkin festarilipuilla.

Kysyimme Suomen 15 suurimmalta festivaalilta, kuinka paljon talkoolaisen tulee tehdä töitä saadakseen festarirannekkeen. Saimme 11 vastausta, jotka on listattu alempana.

Nyrkkisääntönä on, että kolmen päivän festarilipun saadakseen talkoolaisen tulee työskennellä kaksi täysimittaista työpäivää. Kahden päivän lippuun vaaditaan yleensä päivän mittainen työsuoritus. Pieniä poikkeuksia kuitenkin on kumpaankin suuntaan.

YleX:n selvityksen mukaan talkoolainen hyötyy eniten työstään Tampereella järjestettävässä Blockfestissa, jossa kahden päivän, 112 euron arvoisen festarilipun saa 6–8 tunnin työvuorolla. Työvuoro tulee kuitenkin tehdä jompanakumpana festaripäivänä, joten osa keikoista jää vääjäämättä väliin.

Joillakin festivaaleilla talkoolaisen on mahdollista tehdä työvuoronsa etu- tai jälkikäteen joko festarin pystytyksessä tai sen purussa, kuten esimerkiksi H2Ö:ssä sekä Tuska-festivaalilla. Tällöin työtuntien määrä on yleensä suurempi kuin festarin aikana olisi, mutta festarit saa viettää vapaalla.

Kun festarit ovat käynnissä, työt ovat esimerkiksi narikkatyötä, rannekkeenvaihtoa, lipuntarkastusta, siivousta tai erilaisia avustavia tehtäviä.

Ruisrock 2015. // Kuva: Katariina Salmi / YleX

Blockfestissa työtunnille saa suurimman rahallisen vastineen

Laskimme suhteellisen tuntipalkan pienimmän mahdollisimman työtuntimäärän mukaan ja vertasimme sitä festarilipun hintaan. Työtunnin arvossa ei ole otettu huomioon sitä, että kun työskentelee festivaalin aikana, joutuu jättämään osan keikoista väliin.

Blockfest: 18,7 €/h festareiden aikana.

Yhdellä 6–8 tunnin työpäivällä talkoolainen saa kahden päivän, 112 euron arvoisen rannekkeen. Työpäivä tulee tehdä jompanakumpana festivaalipäivänä.

Sideways: 14,2 €/h festareiden aikana tai 7,7 €/h ennen festareita.

Talkootyöt voi tehdä joko kahtena noin seitsemän tunnin työpäivänä festivaalin rakennusvaiheessa tai tekemällä toisena festivaalipäivänä 6–8 tunnin työvuoron. Tällöin hän saa kahden päivän, 85 euron arvoiset liput.

H2Ö: 10,6 €/h festareiden aikana, 5,3 €/h ennen festareita tai niiden jälkeen.

H2Ö:hön talkoisiin tullut henkilö voi valita, tekeekö hän työnsä rakennus- ja/tai purkuvaiheessa tai festarin aikana. Jos talkoolainen osallistuu rakentamiseen tai purkamiseen, hän tekee kaksi kahdeksan tunnin vuoroa. Festivaalin aikana talkoolainen selviää yhteensä kahdeksalla työtunnilla. Talkoolaiselle myönnetään kahden päivän joka on 85 euron arvoiset liput.

Ilosaari: 9,8 €/h festareiden aikana tai 7 €/h ennen festareita.

Ilosaaressa voi tehdä joko etukäteen rakennusvaiheessa kaksi 7–8 tunnin työpäivää tai festivaalin aikana kaksi 5–6 tunnin työpäivää. Talkoolainen saa kahden päivän eli 98 euron arvoiset liput.

Ruisrock: 9,7 €/h festareiden aikana ja niitä ennen.

Ruississa talkoolainen tekee kaksi työpäivää joko ennakkoon festivaalin rakennustiimissä tai festivaalin aikana. Työtunteja kertyy yhteensä 15. Talkoolainen saa kolmen päivän rannekkeen, jonka arvo on 145 euroa.

Weekend Festival: 9,1 €/h festareiden aikana sekä niitä ennen tai niiden jälkeen.

Weekend Festival on ainoa festari, jossa talkoolainen voi saada joko yhden tai kahden päivän liput. Yhden päivän, 79 euron arvoiset liput talkoolainen saa tekemällä kuuden tunnin työvuoron. Kahdella kuuden tunnin työpäivällä saa kahden päivän eli 109 euron arvoiset liput.

Liput on mahdollista saada myös tekemällä työvuoro Park Live Presents: Queen + Adam Lambert -tapahtumassa sekä Raumanmeren Juhannuksessa.

Simerock: 6,9 €/h festareiden aikana.

Talkoolaisen tulee tehdä töitä yhteensä kymmenen tunnin ajan. Työt jaotellaan yleensä molemmille festaripäiville. Kymmenellä työtunnilla ansaitsee kahden päivän liput, joiden arvo on 69 euroa.

Tuska: 6,25 €/h ennen festareita tai niiden jälkeen, suhteellinen tuntipalkka festareiden aikana riippuu työpäivän pituudesta.

Tuska-festivaalilla talkoolainen voi tehdä joko festarin rakennus- tai purkuvaiheessa kaksi kymmenen tunnin mittaista työpäivää tai vaihtelevan pituisia työvuoroja festarin aikana. Tällöin hän saa kolmen päivän eli 125 euron arvoiset liput.

Jurassic Rock: 6–10,6 €/h festareiden aikana.

Jurassic Rockissa ja Jurassic Piknikissä työtunnit voi hoitaa yhtenä kokonaisena työpäivänä joko festivaalilauantaina tai -sunnuntaina. Työpäivä on tällöin oletettavasti noin kahdeksan tunnin mittainen. Vaihtoehtoisesti talkoolainen voi tehdä yhteensä 14 työtuntia perjantaisen Jurassic Pikinikin ja viikonlopun Jurassic Rockin aikana. Talkoolainen saa 85 euroa maksavan kolmen päivän festarirannekkeen.

Qstock: 5,8 €/h festareiden aikana tai niitä ennen.

Talkoolainen voi työskennellä joko rakennusvaiheessa tai festivaalin aikana kaksi noin seitsemän tunnin työpäivää. Lisäksi talkoolaisen tulee osallistua festivaalin purkuun maksimissaan kolmen tunnin ajaksi. Talkoolaiselle myönnetään kahden päivän 99 euron arvoinen ranneke.

_YleX on Blockfestin, Ruisrockin ja Weekend Festivalin yhteystyökumppani. Jos talkootyö ei nappaa, voit osallistua YleX:n suureen festarikisaan, josta voi voittaa liput kaikille kolmelle yhteistyöfestivaaleille._

Lisäys 13.4. klo 8:00: Weekend Festivalilla voi työskennellä myös joko ennen tai jälkeen tapahtuman. Lisäksi työvuoron voi tehdä etukäteen myös Raumanmeren Juhannuksessa.

Lue myös:

Tämä on vuoden mahtavin festarikisa: voita festarieläimen lippupaketti Ruisrockiin, Weekend Festivalille ja Blockfestiin!