Hyppää pääsisältöön

HIFK kiekkoili SM-kultaa 1980 – tv-uutisissa pohdittiin liigan rahavirtoja

Kahdeksankymmentäluvulle tultaessa jääkiekon SM-liiga oli alkanut pyöriä rahan voimin. Laji oli noussut Suomen suosituimpien joukkoon ja se oli myös varsin kaupallinen viihdemuoto. Oheinen uutisraportti on Ylen ainoa säästynyt kuvatallenne vuoden 1980 finaalista. Voiton vei HIFK Helsingistä.

Kolmen pelin mittaisessa finaalisarjassa HIFK jätti Porin Ässät SM-hopealle. Ratkaiseva loppuottelu päättyi HIFK:n 6–5-voittoon. HIFK:n riveissä pelasivat mm. Heikki Riihiranta ja Esa Peltonen sekä runkosarjan paras pistemies Matti Hagman, joka oli palannut SM-liigaan ensimmäiseltä NHL-vierailultaan. Ässien kapteenina pelasi Veli-Pekka Ketola.

Menestys sarjassa merkitsee erittäin paljon. Se on lähes menestymisen ja tuhon ero.― HIFK:n puheeneenjohtaja Frank Moberg raportissa

SM-seurat rahoittivat toimintansa pääasiassa pääsylipputuloin. Sarjalla olikin vuosittain lähes miljoona maksanutta katsojaa.

Taloudellista edistystä oli tapahtunut myös pelaajien osalla. Amatöörisarja oli kehittynyt vuoteen 1980 mennessä puoliammattilaissarjaksi ja arvokkaimmat kiekkoilijat saivat jo tuntuvan korvauksen työstään. Pelaajille maksettiin pääasiassa urheilijapalkkiota.

Koko SM-liigassa arvioitiin vuonna 1980 liikkuvan noin 25 miljoonaa markkaa. Sarjassa oli kymmenen joukkuetta. Miljoonista lohkesi osansa myös pelaajille. Vuonna 1980 liigavoitto toi mestarijoukkueelle kunnian lisäksi lähes 270 000 markan lisätienestit.

Esa Peltonen haastattelussa SM-voiton jälkeen (1980).
Esa Peltonen haastattelussa mestaruuden jälkeen. Esa Peltonen haastattelussa SM-voiton jälkeen (1980). Kuva: Yle kuvanauha Esa Peltonen,Yle Elävä arkisto,HIFK (Jääkiekon Miesten Liiga)
Yleisöä HIFK:n ja Porin Ässien finaaliottelussa 1980.
Helsinkiläisyleisö riemuitsi HIFK:n neljättä Suomen mestaruutta. Yleisöä HIFK:n ja Porin Ässien finaaliottelussa 1980. Kuva: Yle kuvanauha jääkiekko,Yle Elävä arkisto
HIFK:n joukkue juhlii SM-kultaa 1980.
Uutisraportissa muistutettiin etenkin mestaruudesta jaetusta rahapalkinnosta. HIFK:n joukkue juhlii SM-kultaa 1980. Kuva: Yle kuvanauha HIFK (Jääkiekon Miesten Liiga),Yle Elävä arkisto
Kommentit