Hyppää pääsisältöön

Musiikki ja seksi

Madonna ja tanssija
Madonna ja tanssija teeman kulttuuri

Neliosaisen dokumentin aiheena on popmusiikin ja seksuaalisen vallankumouksen yhteinen historia.
Tiistaisin 3.–24.5. klo 20.00. Areenassa 30 päivää

Erään tilaston mukaan 1950-luvun listahiteistä kolme prosenttia kertoi seksistä. Jo 1970-luvulla vastaava prosenttiluku oli kohonnut 40:een, ja vuoden 2009 hiteistä 92 prosenttia oli seksiaiheisia.

Seksin ja musiikin yhteinen historia viimeisen puolen vuosisadan aikana on tarina muuttuvasta moraalista, rajojen rikkomisesta, vapaudesta ja halusta. Ovatko laulut vaikuttaneet ajatteluumme ja sitä kautta seksuaaliseen käyttäytymiseemme? Vai onko uusi seksuaalisuus vaikuttanut musiikkiin?

Osa 1: E-pilleristä AIDSiin. Ehkäisypilleri tuli markkinoille vuonna 1961. AIDS löydettiin vuonna 1981. Siinä välissä tapahtui valtava seksuaalisen vapautumisen vallankumous, pop-musiikin tahdissa.

Osa 2: Alistetusta hallitsijaksi. Janis Joplinista Beyoncéen naistähdet ovat raivanneet tiensä valokeilaan oman vapautumisensa kautta. Ovatko naisrokkarit tehneet enemmän naisasian hyväksi kuin Simone de Beauvoir?

Jayne County
Jayne County on transgender-rokkari Jayne County teeman kulttuuri

Osa 3: Sukupuolten hämärtyminen. Miesrokkarit Mick Jaggerista ja varsinkin David Bowiesta alkaen leikittelivät sukupuolirajoilla ja feminiinisyydellä. Janis Joplin ja Patti Smith vetivät ylleen miesten puvun. Kehoista tuli androgyynejä ja vapautuneita.

Osa 4: Seksiä, tuskaa ja rokkia. Se, mikä eilen oli todella marginaalista, poikkeavaa ja perverssiä, on nyt popin peruskuvastoa. SM-estetiikka kiertää popmusiikissa vuodesta toiseen uusien artistien uusina versioina. Mikä siinä kiehtoo rokkareita ja faneja? Mitä seksuaalisten alakulttuurien piirissä tällaisesta ajatellaan?

  • Musiikki ja seksi (Sex & music), Ranska 2014. Tuotanto ARTE
Kommentit

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa