Hyppää pääsisältöön

Nakki ja juoksulenkki: ruokapakkauksiin myös liikuntasuositus?

Nakkipaketti, johon lisätty urheilulogoja
Britanniassa suunnitellaan ruokapakkauksiin liikuntasuosituksia. Siis kuinka paljon urheilua annos elintarviketta vaatii. Kuva manipuloitu. Nakkipaketti, johon lisätty urheilulogoja Kuva: Yle/Jari Vaara nakki

"Tämä suklaalevy vaatii 10 tuntia kävelyä". Saisiko kyseinen merkintä sinut valitsemaan terveellisemmän tuotteen? Vastaa kyselyymme. Näin nimittäin uskotaan Britanniassa, ja tavoitteena on vähentää epidemian mittoihin kasvanutta ylipainoisuutta.

Britanniassa kaksi kolmesta kansalaisesta on ylipainoisia tai lihavia. Paljon paremmin ei mene Suomessakaan, sillä THL:n tilaston mukaan useampi kuin joka toinen suomalainen on ylipainoinen tai lihava.

Nykymerkinnät tehottomia

Pakkausmerkinnät sisältävät jo nyt paljon tietoa aina allergeeneista energiasisältöön. Britanniassa ja monessa muussa maassa on lisäksi käytössä liikennevalosysteemi. Esimerkiksi korkea suola- ja rasvapitoisuus on korostettu punaisella.

Nykyiset merkinnät eivät Royal Society of Public Healthin johtaja Shirley Cramerin mukaan riitä. Liikennevalosysteemikään kun ei vaikuta ostopäätöksiin. RSPH:n tekemän kyselyn mukaan 44 prosenttia briteistä pitää pakkausmerkintöjä jopa sekavina ja hämmentävinä.

Myös kiinnostusta liikuntaan

Shirley Cramer ehdottaa, että pakkauksiin lisättäisiin konkreettinen liikunta- tai aktiivisuusmerkintä. Toisin sanoen selkeä kuvaaja siitä, että miten paljon rehkimistä jonkin elintarvikkeen kuluttaminen liikkumalla vaatii. Kysyttäessä yli puolet briteistä uskoi valitsevansa terveellisempiä tuotteita, jos pakkausmerkinnät ovat havainnollisempia.

Ajatuksen toisena kärkenä on lisätä kiinnostusta liikuntaan. Kun kaupassa valitsee jotain lihottavaa, voi sen vaikutusta painoon ehkäistä lisäämällä liikuntaa. Pakkausmerkintöjä pohditaan tarkemmin tiedejulkaisu BMJ:n sivuilla.

Britanniassa kriitikot epäilevät, että liikuntamerkinnät saattavat tuottaa ongelmia niille, jotka kärsivät syömishäiriöistä. Kysymys ei ole vähäpätöinen, sillä anoreksia on pahimmillaan kuolemaan johtava sairaus. Liikuntamerkinnän puolustajien mukaan hyödyt ovat kuitenkin haittoja suuremmat.

Ongelmia syömishäiriöisille?

Brittien hanke saa THL:n erikoistutkija Katja Borodulinin mietteliääksi.

- Syömishäiriöiset tuli tosiaan ensimmäisenä mieleen. Lisäksi jos ihminen ei tiedä perusaineenvaihdunnasta riittävästi, voi tästä seurata ongelmia. Käsitykseni mukaan monen tieto ravintoaineista ja niiden tarpeesta on aika vähäinen, sillä liikkumisen tarve riippuu muustakin kuin ravintomäärästä, hän toteaa.

Ihmisen perusaineenvaihdunta vaatii keskikokoisella ihmisellä noin 1600-2000 kilokaloria päivässä. Jos harjoittelee kovaa tai tekee raskasta fyysistä työtä, saattaa kokonaiskulutus nousta yli 3000 kilokalorin.

Toinen erikoistutkija Katja Borodulinia mietityttävä seikka on merkintöjen määrä.

- Pakkausmerkinnöissä pitää jo nyt ilmoittaa paljon tietoa. Muun muassa mahdolliset allergeenit ja energiasisältö. Jos siihen vielä lisätään liikuntasuositus, niin alkaako merkintöjä olla liikaa? EU:ssa kun kieliversioita on vielä lukuisia, niin merkintöjen lukemiseen tarvittaisiin jo suurennuslasi.

Vaikuttaisiko liikuntasuositus sinun ruokavalintoihisi?

Kyllä
54% (256 ääntä)
Ei
46% (217 ääntä)
Ääniä yhteensä: 473

Clipartin lähde: https://openclipart.org/detail/75541/sport-silhouette

Kommentit