Hyppää pääsisältöön

“Potkut tuli joukkueesta – kun ei puhu tarpeeksi espanjaa”

susan wicklund futismutsi espanjassa
susan wicklund futismutsi espanjassa Kuva: Yle/Simo Tynys futismutsiespanjassa

Futismutsi Espanjassa joutuu taistelemaan poikansa puolesta: "Kielitaidottomat äiti ja poika seisovat kauhusta jäykkänä kentän laidalla, kun espanjalainen valmentaja tylysti potkii Eetun pois joukkueestaan testipelin jälkeen. Aikaa tuosta on nyt viisi vuotta, ja syyksi valmentaja ilmoitti sen, ettei maalivahti puhu tarpeeksi espanjaa."

Ensimmäinen seura johon Eetu lähetettiin jalkapallokoulun edustusjoukkueesta - ja potkut tuli.

Seuraavaksi lähetettyyn seuraan futismutsi ei uskaltanut ajaa vaarallista moottoritietä pitkin. Jalkapallokoulun johtaja sanoikin sitten vievänsä itse tämän pojan kolmanteen seuraehdokkaaseen, mutta antoi samalla futismutsille käskyn viedä millä kulkuvälineellä tahansa Eetu Barcelonaan, kun sieltä joskus kutsu tulisi.

pelitilanne
Peli on kovaa myös Espanjan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. pelitilanne Kuva: Yle/Rosa Wicklund futisvanhemmat

Tuo vanhempi herrasmies jalkapallokoulussa oli ensimmäinen, joka uskoi nuoren suomalaisen maalivahdin taitoihin. Hän auttoi pelaajalisenssin hankkimisessa käyden henkilökohtaisesti kolme kertaa kanssamme Málagassa täydennyspapereita viemässä.

Lääkärintarkastus sydänfilmeineenkin vaadittiin lisenssin myöntämistä varten sekä todistukset siitä miten vanhemmat itsensä Espanjassa elättävät.

Lääkärintarkastus sydänfilmeineenkin vaadittiin lisenssin myöntämistä varten sekä todistukset siitä miten vanhemmat itsensä Espanjassa elättävät.

Ikäluokat Espanjassa

JUVENIL (99-97)
CADETE (00-01)
INFANTIL (02-03)
ALEVIN (04-05)
BENJAMIN (06-07)
PREBENJAMIN (08-09)
BEBÉ (yli 3-v)

- pelaajat pelaavat pääsääntöisesti omanikäistensä kanssa
- Juvenil (99-97) vastaa Suomen A ja B-junioreita
- nuorimmat aloittavat kaupunkien jalkapallokouluissa, joissa myöskin paljon pelaajia

Fichan eli peliluvan saaminen ulkomaalaisena on hidas ja tuskainen prosessi. Tälläkin hetkellä tiedän kaksi suomalaista futaria, jotka ovat odottaneet pelilupaa koko kauden eikä mitään tapahdu.

Tai sitten se voi tapahtua hyvinkin nopeasti, koskaan ei voi olla varma mitä tässä maassa tapahtuu.

Tänä päivänä tuo viisi vuotta sitten peloissaan kentän laidalla seisonut poika edustaa Espanjan neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa joukkuetta. Mahdetaankohan Suomessa ymmärtää mitä se käytännössä tarkoittaa.

Eetu on siis ottanut ison harppauksen istuessaan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana miesten Tercera Divisiónan vaihtopenkillä.

Espanjan jalkapallossa harvoin pelataan ikäistään vanhempien sarjassa, sillä sarjat ovat niin kovatasoisia, ettei tarvitse hakea ns. vaativuutta lisää ylemmistä ikäluokista. Eetu on siis ottanut ison harppauksen istuessaan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana miesten Tercera Divisiónan vaihtopenkillä.

Se päivä lähenee, kun tolppien välissä komentaa suomalainen maalivahti. Tässä seurassa ja joukkueessa Eetun on hyvä kasvaa ja kehittyä jalkapalloilijana. Valmentajia tulee ja menee, mutta Alhaurín de la Torre C.F:n johtoporras luottaa Eetuun ja päinvastoin.

Eetu ja valmennustiimi
Eetu ja valmennustiimi. Eetu ja valmennustiimi Kuva: Yle/Rosa Wicklund futsimutsiespanjassa
Futismutsilta putosi hartioilta painava taakka pois, kun Eetun elämään tuli mukaan suomalainen valmennustiimi.

Tarvitaan suuri joukko ihmisiä nuoren urheilijan ympärille auttamaan ja kaikilla on omat tärkeät roolinsa. Futismutsilta putosi hartioilta painava taakka pois, kun Eetun elämään tuli mukaan suomalainen valmennustiimi.

Maalivahdin henkinen jaksaminen on tarkassa seurannassa samoin kuin fyysinen kehittyminen ja loukkaantumisten ennaltaehkäisy. Futisvanhemmilla on aivan eri roolit lastensa urheilun parissa kuin mitä tällainen valmennustiimi voi tarjota.

Sarjatasot Espanjassa

LA LIGA (1.División)
SEGUNDA (Adelante)
SEGUNDA B
TERCERA DIVISIÓN

Representatet eli agentit:
- monilla isojen seurojen junioripelaajilla on agentit
- sopimukset tehdään koko perheen kanssa alaikäisillä pelaajilla
- usein määräaikaisia, vaikka kahden vuoden sopimuksia
- raha ei yleensä liiku ennen kuin pelaaja täyttää 18 vuotta
- Espanjassa yli 2000 agenttia

Vaikka tulevaisuutta täytyykin suunnitella niin on elettävä kuitenkin tässä hetkessä ja päivässä. Tapahtuupa Eetun futiksessa mitä tahansa, fyysisellä tai henkisellä tasolla, käy hän sitä heti läpi valmennustiiminsä kanssa.

Montakohan valmentajaa, erotuomaria, pelaajaa, lipunmyyjää, toimihenkilöä tai futisvanhempaa tarvitaan pyörittämään näin suurta sirkusta nimeltään Andalusian jalkapalloliitto. Joukkueita pelkästään tällä alueella on huikeat yli 800 kappaletta.

Ketkä tätä sirkusta pyörittävätkin ovat ansainneet seisovat aplodit. Andalusiassa on paljon köyhiä amatööriseuroja, jotka menestyvät hyvin ja pelaavat korkeilla sarjatasoilla. Niissä eteneminen on pelaajalle kuitenkin hyvin haastavaa, ja ne jotka täällä menestyvät jalkapallossa ovat kovia jätkiä.

Susan Wicklund

LUE myös muut Futismutsi Espanjassa -tekstit:
- "Espanjassa olen futismutsina pulassa - jatkuvaa prässiä ja puolustusta!"
- "Toteutin unelmani - asun Espanjassa futismutsina"

LUE miten Susanista tuli Futismutsi Espanjassa:
"Kaikki on mahdollista meille suomalaisillekin"

KATSO Futisvanhemmat-sarja Yle Areenasta - jaksot tiistaisin myös TV1:llä klo 20:

SEURAA Futisvanhemmat-sarjan henkilöitä Facebookissa ja osallistu keskusteluun.

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Futisvanhemmat

 • "Halusin antaa Eetulle mahdollisuuden palata Suomeen"

  Futismutsi tarjosi pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen.

  Futismutsi Espanjassa Susan Wicklund ei halunnut olla tiikerivanhempi. Espanjan stressaava jalkapallokulttuuri sai hänet miettimään poikansa Eetun elämää, ja hän päätti tarjota pojalleen mahdollisuutta palata Suomeen. Poika kokeili treenejä suomalaisessa seurassa, ja sai tehdä itse päätöksensä. Mitä poika valitsi? Ja miltä se tuntui äidistä?

 • Tutkija Berg: "Sosiaaliset jalat ohjaavat harrastuksia"

  Tutkija Päivi Berg tutkii mikä vetää nuoret harrastuksiin.

  "Valtaosalle tutkimistani tytöistä ja pojista merkittävää liikuntaharrastamisen aloittamisessa oli, että kaveri oli houkutellut heidät mukaan: sosiaaliset jalat olivat vetäneet heidän harrastuksen pariin." Tutkija Päivi Berg kirjoittaa siitä mikä vetää nuoret harrastusten pariin.

 • Atik: "Jalkapallo on opettanut ymmärtämään erilaisuutta"

  Futista pääsarjatasolla kolmessa sukupolvessa.

  Atik Ismail on nähnyt vuosikymmeniä futismaailmaa: "Jalkapallo on opettanut minulle yhteisöllisyyttä, oikean ja väärän, hyvän ja pahan erottamista toisistaan." Atik kirjoittaa muistojaan ja kertoo niistä kahdella videolla.

 • "Jokavuotinen pudotuskilpailu stressaa lapsia ja vanhempia"

  Futismutsi Espanjassa kertoo miten joukkueisiin karsitaan.

  Joka vuosi espanjalaisjoukkueisiin pyritään uudestaan ja paikoista kilpaillaan verisesti: "Selittämättä millään tavalla, ilman sanoja, sormi osoittaa ettet ole tervetullut tähän yhteisöön."

 • Tässä Ojaloiden sukusalaisuus: mokkapalojen resepti!

  Lisää oma reseptisi kommentteihin :)

  Futisvanhempien Vierumäen turnauksen kioskivastaavat, Ojalat, leipovat suussa sulavia mokkapaloja. Ja kauppa käy erinomaisesti. Nyt Kati Ojala paljastaa tähän asti suvussa kulkeneen salaisen reseptin! Sarjan kaikki jaksot Yle Areenassa ja tiistaisin TV1:llä klo 20.

 • "Voiko futarilla olla muuta elämää kuin jalkapallo"

  Futismutsi Espanjassa vertailee Suomea ja Espanjaa.

  Futismutsi Espanjassa yrittää löytää tasapainon: "Eetu pelaa futista tavoitteenaan ammattilaisuus. Aika ajoin noin korkealle asetettu tavoite saa pelaajan hermot ja voimavarat koetukselle. Silloin on vanhempien tehtävä muistuttaa siitä ettei jalkapallo ole ihan niin vakava asia kuin se välillä tuntuisi olevan."

 • Tutkija Berg: "Äidit leipovat mokkapaloja, isät valmentavat"

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien roolia junnu-urheilussa

  Tutkija Päivi Berg pohtii vanhempien sukupuolirooleja junnu-urheilun seuratoiminnassa. "Oletko koskaan tullut ajatelleeksi sitä, miksi lähes aina on niin, että poikia valmentaa mies ja tyttöjä nainen tai mies? Entä oletko junioritapahtumissa nähnyt pelkästään isien pyörittämää buffettia, ellei ole kysymys makkarakojusta?"

 • Juha Itkonen: Vanhemmat eivät voi valita lapsensa harrastusta

  Kirjailija Itkonen on tyytyväinen tanssivanhempi.

  Kirjailija Juha Itkonen kadehtii futiskulttuuriin kasvaneita äijiä, mutta antaa lapsilleen vapauden valita: "Poikani on innostunut. Hän oppii. Se on kaikkein tärkeintä, paljon tärkeämpää kuin se, olenko minä futisvanhempi vai tanssivanhempi."