Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Jenny ja läskimyytinmurtajat pääkuva

Aiotko laihduttaa pelkällä liikunnalla? Lue ensin tämä!

Personal trainer Timo Haikarainen treenaa
Personal trainer Timo Haikarainen treenaa jenny ja läskimyytinmurtajat

Pelkkä liikunta on useimmille meistä surkea laihdutuskeino. Tutkimustiedon mukaan pieni osa ihmisistä saattaa olla sellaisia onnekkaita, joilta pelkkä treeni polttaa rasvaa hyvin. Keskimäärin konsti ei riitä. Kenelle liikunnan avulla laihduttaminen sopii ja kenelle ei? Läskimyytinmurtajien liikuntaguru, personal trainer Timo Haikarainen tuntee painonhallinnan sudenkuopat.

Kun päätös painonpudotuksesta on tehty, moni meistä säntää todella innokkaasti jumppiin, lenkkipolulle ja kuntosalille.

Toisilla karistettavaa on muutama kilo, toisilla enemmän. Useimmille meistä pelkän treenin avulla laihduttaminen tai kiinteyttäminen on kuitenkin tie, joka johtaa turhauttaviin epäonnistumisiin, heikkoon palautumiseen ja rasitusvammoihin.

Matalatehoisen rasvanpolttoliikunnan pitäisi purra rasvanpoltossa ja laihdutuksessa, koska rasvaa palaa treenin aikana. Aerobinen treeni näyttää kuitenkin laihduttavan vain keskimäärin 1,4 kiloa kolmen kuukauden aikana. Siis masentavat 466 grammaa kuukaudessa.

Punttisalitreeni ei toimi tehokkaasti sekään. Rasva palaa kehnommin kuin aerobisilla treeneillä.

Myös intervallitreeniä on pidetty todella tehokkaana rasvankaristajana. Valitettavasti sekin pudottaa painoa aivan yhtä huonosti kuin muut liikuntatavat. Esimerkiksi reilusti ylipainoisilla kolme intervallitreeniä viikossa vähentää rasvan määrää pari kiloa kolmessa kuukaudessa.

Tällä konstilla siis päästään 200 grammaa parempaan tulokseen kuukausitasolla.

Järkevin kiinteyttäjän ja laihduttajan valinta on lähes aina liikunnan ja ruokavalion yhdistelmä.― Liikuntaguru Timo Haikarainen

Kokonaisuudessa treenin vaikutukset painoon ovat 2-3 kiloa ensimmäisten 3-4 kuukauden aikana. Vaikutukset ovat siis hyvin heikot, kun tarkka ruokavalio pudottaa samassa ajassa keskimäärin 9-11 kiloa ja ruokavalion ja treenin yhdistelmä jopa 12–14 kiloa.

Herättävää on, että reilusti ylipainoinen voi tarkalla ruokavaliolla pudottaa painoa jopa kilon viikossa, ilman isompaa näläntunnetta.

Miksi liikunta ei laihduta?

Jos ihminen kuluttaa enemmän kuin syö, hän laihtuu. Eikö silloin ole aivan sama, lisääkö kulutusta vai vähentääkö syömistä? Periaatteessa kyllä, mutta käytännössä äärimmäisen fiksu kehomme ei toimi näin suoraviivaisesti. Tähän on monta syytä.

Liikunta lisää syömistä

Erityisesti naisten kohdalla treenaaminen näyttää lisäävän syödyn ruoan määrää. Tämä tapahtuu osittain alitajuisesti – lisääntynyt kulutus ohjaa syömään enemmän erilaisten hormonien ja hermoston kautta välittyvien viestien takia. Osittain efekti on psyykkinen – rankan treenin jälkeen moni palkitsee itsensä epäterveellisemmälläkin ruoalla.

Arkiaktiivisuus vähenee

Pieni puuhastelu arjessa saattaa vähentyä hieman. Hyötyliikunta ja pienenpienet arkiliikunta-aktiviteetit, kuten portaiden käyttö, voivat vähentyä, kun treenaa enemmän. Jopa pienenpienen liikehdinnän, kuten käsien spontaanin heiluttelun, väheneminen säästää energiaa ja tekee painonpudotuksesta vaikeaa.

Kropan toiminta muuttuu taloudellisemmaksi

Tottumattomalla treenaajalla kroppa on melkoinen energiasyöppö. Liikkeet ovat hyvin epätaloudellisia, eli lihakset tekevät toisiaan vastaan työtä ja suoritustekniikka on heikko – tämä kuluttaa enemmän energiaa. Treenaamisen myötä, sama lenkki samalla vauhdilla voi kuluttaa hieman vähemmän energiaa. Lisäksi muutaman kilon kevyemmän kehon liikuttelu kuluttaa vähemmän energiaa.

Liikunnalla on kymmeniä suotuisia terveysvaikutuksia.― Liikuntaguru Timo Haikarainen

Rasvanhäädön kolme tavoitetasoa

Parin ekstrakilon pudottaja – onnistut todennäköisesti pelkällä treenillä

Haluat päästä eroon 2-4 kilosta, mutta et tavoittele tosi timmiä kuntoa. Sinun tapauksessasi liikunnan määrän lisääminen voi karistaa kilot 2-4 kuukaudessa ilman isompaa ruokaremonttia. Voit hyvin kokeilla tätä lähestymistapaa, mutta muista, että painonpudotus on hitaampaa pelkällä treenillä. Älä siis lisää treenimäärää tuhottomasti. 2 treeniä päivässä ei useimmiten ole kuntoilijalle järkevää.

Tavoitteenasi on merkittävä laihdutus, 8 kg tai yli – tarvitset ruokavaliomuutoksia

10% karistamista kehonpainosta voidaan pitää ylipainoisilla merkittävänä laihdutuksena. Tähän tulokseen on hyvin vaikea päästä pelkällä treenaamisella. Lähes aina painonpudotus tyssää 2-3 karisseen kilon jälkeen ja silloin tekee mieli lisätä liikuntaa, mikä taas johtaa heikkoon palautumiseen, rasitusvammoihin tai jopa treeni- ja laihdutusinnon katoamiseen. Merkittävässä painonpudotuksessa 70–80% tuloksista tulee ruokavaliolla.

Napakasta kunnosta todella timmiin kuntoon – tarvitset tarkkaa ruokavaliota

Myös napakasta kunnosta todella timmiin kondikseen kiinteyttävien kannattaa aina huomioida ruokavalioon. Nyt kropassa ei ole pahemmin ylimääräistä rasvaa polttavaksi ja kroppa pitää siitä tiukasti kiinni. Siksi tarkka syöminen on todella tärkeää viimeisten kilojen karistuksessa. Myös tässä tapauksessa ruokavalion laiminlyönti johtaa lähes aina liikaan treeniin, ylirasittumiseen, turhautumiseen ja lopettamiseen.

Liikunta toimii mainiosti painonhallinnassa ja parantaa terveyttä – treenata siis kannattaa

Vaikka treeni ei toimi tehokkaasti painonpudotuksessa, on se tutkitusti mainio keino ylläpitää laihdutus- ja kiinteytystuloksia. Kun kilot on karistettu, säännöllisellä treenillä ne pysyvät mukavasti poissa, jos ruokailutottumukset pysyvät edes jokseenkin järkevinä.

Liikunnalla on lisäksi kymmeniä suotuisia terveysvaikutuksia. Harjoittelu ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonisairauksia, syöpiä, tyypin II diabetesta sekä vaikuttaa positiivisesti henkiseen hyvinvointiin.

Lisäksi treeni on välttämätöntä, jos haluaa laihtumisen sijasta kiinteytyä. Pelkällä ruokavaliolla laihduttaminen nimittäin syö aina hieman lihasmassaa. Silloin aineenvaihdunta hidastuu ja paikat eivät tunnu ja näytä kiinteiltä, vaikka paino olisikin tippunut.

Järkevin kiinteyttäjän ja laihduttajan valinta on siis lähes aina liikunnan ja ruokavalion yhdistelmä.

Pieni määrä liikuntaa riittää alussa, tuhotonta määrää ei tarvita lainkaan

Vaikka esimerkiksi tieteelliseen tietoon suosituksensa pohjaava ACSM suosittelee laihdutuksen tueksi tunnin liikuntaa useimpina päivinä viikossa, on erityisesti alkuvaiheessa huomattavasti parempi vaihtoehto liikkua yleisten liikuntasuositusten mukaan, eli yhteensä 2,5 tuntia viikossa matalalla teholla sekä 1-2 lihaskuntoharjoitusta viikossa.

Jos kuntotaso on todella heikko, jopa puolet tästä määrästä on hyvä aloitusmäärä.

Kun palaudut liikunnasta hyvin ja treenaaminen ei aiheuta liian suuria ajankäyttöhaasteita, innostuksesi jatkuu pidempään ja sinun on hyvin palautuneena ja mieli virkeänä helpompi keskittyä terveellisen ruokavalion noudattamiseen.

Tsemppiä!

Timo

p.s. Ai mitäkö ajattelen siitä, pitääkö laihduttajan aloittaa todella repivällä liikunnalla? Katso video!

Timo Haikarainen on liikunnan monitaituri ja rautainen ammattilainen, joka yhdistää käytännön kokemustaan alan viimeisimpään tutkimustietoon. Koulutukseltaan hän on liikuntafysiologi. Timo työskentelee personal trainerina, urheiluvalmentajana sekä kouluttajana ja asiantuntijana erilaisissa liikuntaprojekteissa. Timo tuntee suomalaisten elintapamuutosten sudenkuopat, nousut ja laskut.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.